Gedaan met laden. U bevindt zich op: Sandbox Vlaanderen: ruimte voor innovatie en experiment Onze oplossingen

Sandbox Vlaanderen: ruimte voor innovatie en experiment

Met Sandbox Vlaanderen biedt de Vlaamse overheid een omgeving om veilig in te experimenteren met nieuwe producten en technologieën. Het doel? Een duurzame innovatiecultuur verankeren binnen de Vlaamse overheid door samen te werken met start-ups.

Ga ervoor!

It’s a match! Vinden we start-ups met interessante voorstellen voor een entiteit, dan brengt Sandbox Vlaanderen beide partijen in contact met elkaar. Kennis over cases, bevindingen en realisaties worden gedeeld binnen de Vlaamse overheid en de Sandbox-community.

Wat en voor wie

Matchmaking tussen overheidsteams en innovatoren

  • Sandbox Vlaanderen brengt overheidsteams uit diverse beleidsdomeinen samen met innovatieve bedrijven.
  • Sandbox Vlaanderen is opgevat als een permanente marktplaats. Innovatieve bedrijven en teams binnen de Vlaamse overheid vinden elkaar er makkelijk terug met het oog op samenwerking.
  • Sandbox Vlaanderen draait rond het wendbaar maken van de Vlaamse overheid door meer te gaan experimenteren met nieuwe technologie. Denk maar aan apps om burgers vlotter inspraak te kunnen geven, toepassingen op basis van data die de Vlaamse overheid aanlevert, … .
  • Het is niet de bedoeling om nieuwe producten uit te vinden binnen de Sandbox. Eerder om bestaande innovatieve technologieën te testen. Door deze stap structureel in te bedden, komt een cultuurverandering op gang.

Waarom

Innovatie verweven in de werking van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid wil duurzaam innoveren. Sneller en beter het potentieel van nieuwe technologieën inschatten en nieuwe oplossingen introduceren in haar werking. Daartoe wil ze experimenteren, samen met innovatieve start-ups en ondernemers.

In korte experimenten gaan de Vlaamse-overheidsdiensten op zoek naar innovatieve oplossingen. De inzichten die ze verwerven kunnen ze gebruiken om via officiële lastenboeken gerichter en state-of-the-art oplossingen aan te kopen.

Ideeën, inzichten en resultaten van experimenten worden gedeeld in een duurzame innovatie-community. Entiteiten hoeven zo niet telkens opnieuw het warm water uit te vinden. Ze kunnen verder bouwen op het werk van collega’s. Ook zijn er synergiën mogelijk tussen entiteiten met gelijkaardige noden.

De Vlaamse overheid stimuleert mee de markt van innovatieve ondernemingen. Door start-ups kansen te bieden om hun nieuwe producten en diensten te valideren en verbeteren.

Welke overheidsdiensten doen mee?

Sandbox Vlaanderen is in een eerste fase matchmaker voor veertien verschillende entiteiten binnen de Vlaamse overheid, uit verschillende beleidsdomeinen. In de toekomst zal de werking uitgebreid worden naar andere entiteiten.

Veertien pioniers Sandbox Vlaanderen

Binnen elke entiteit is een Sandbox-ambassadeur aangeduid. Hij/ zij is de verbindingspersoon (SPOC) tussen de entiteit en de Sandbox.

Overzicht Sandbox-Vlaanderen-ambassadeurs

Sandbox-experimenten

Hier vind je een overzicht van lopende experimenten en een overzicht van experimenten die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd.

In de kijker

Blijf op de hoogte

Wens je op de hoogte gehouden te worden van nieuws over Sandbox Vlaanderen en/of wens je de challenges via e-mail te ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief en/of challenges-nieuwsflits.(opent in nieuw venster)