Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onverwacht Innovatief – Aflevering 1 - Wat is innovatie? Onverwacht Innovatief

Onverwacht Innovatief – Aflevering 1 - Wat is innovatie?

Centrale gast: Filip Boelaert, Secretaris-generaal DMOW

In 2015 trekt een delegatie van Vlaamse leidend ambtenaren naar Silicon Valley, de Vlaamse Innovation Tour. Deze groep van leidend ambtenaren beslissen na afloop van de reis om de VIT-stuurgroep op te richten. Zij willen de innovatieve ideeën die van onder uit komen binnen de Vlaamse Overheid alle kansen geven. Uniek hieraan is dat ze dat doen op vrijwillige basis.

Filip Boelaert -Secretaris-generaal van het Departement Openbare Werken en Mobiliteit én voorzitter van deze stuurgroep- vertelt over deze reis, de innovatiecultuur binnen de Vlaamse Overheid, zijn visie op innovatie, zijn inspiratiebronnen, Sandbox Vlaanderen en de innovatie op zijn eigen departement.

“In Silicon Valley hebben we vooral een attitude gezien ten aanzien van innovatie”, verteld Filip Boelaert, “Een attitude van proberen, geld tegenaan smijten en zien wat het wordt. Als het niks wordt hebben we het tenminste geprobeerd en kunnen we leren uit onze fouten. Dat is een instelling die heel erg on-Europees is. Wat ik ook gezien heb is dat kleine organisaties vaak veel slagkrachtiger kunnen zijn dan grote organisaties die moeten werken met regels en procedures.” Of hoe de analogie van de tanker en de kleine wendbare bootjes daar vorm gekregen heeft.

“Wat is innovatie? Innovatie is -buiten het carcan van jouw dagelijkse omgeving, van wat je dagelijkse instelling en je dagelijkse werk is- een probleem oplossen door daar op een op een andere manier mee aan de slag te gaan, door buiten die dagelijkse gewoonten te treden, buiten die regeltjes die procedures en eigenlijk alles mogelijk te maken. Ik denk dat innovatie begint wanneer je denkt dat alles mogelijk is. Een beetje zoals zoals Pippi Langkous dat altijd zei ‘Ik heb nog nooit gedaan, dus Ik denk wel dat ik het kan’ en als je die instelling hebt, dan kan je aan innovatie gaan doen”

Wie niet innoveert die staat stil en wie stilstaat, die gaat eigenlijk achteruit, dus innovatie is gewoon een must in een wereld die zo snel verandert als de onze vandaag. Wie geen nieuwe oplossingen bedenkt voor problemen die gaat gewoon achteruit en die wordt overbodig, die wordt irrelevant.”

Het zijn vaak de mensen aan de basis die het best weten wat het probleem is en vaak ook met ideeën over oplossingen spelen. “De medewerkers zelf moeten de kans krijgen om met hun ideeën aan de slag te gaan en deze om te zetten in iets werkbaars. Zoek een aantal mensen binnen of buiten je organisatie die ook zo denken, en probeer samen een voorstel uit te werken. Via Sandbox Vlaanderen en het intrapreneurshiptraject kan er dan mee aan de slag gaan.”

Ook binnen zijn eigen departement stimuleert Filip Boelaert innovatie. “Wij zijn begonnen met een zeer beperkt proefproject waarbij we een heel grote data analyse gedaan hebben op verkeersongevallen en waarbij we als resultaat van dat project bijna kunnen gaan voorspellen wanneer een ongeval zicht gaat voordoen. Dat was en is baanbrekend werk. Via dit data- en innovatielab werken we ook aan innovatiecultuur.”

Inspiratiebronnen voor Filip Boelaert zijn onder andere Peter Hinssen geweest; maar ook mensen binnen zijn eigen administratie die met enthousiasme ideeën vastpakken.

…en blijf luisteren tot op het einde voor een interessante boekentip.