Gedaan met laden. U bevindt zich op: Veiligheidsbouwstenen – Activeer uw digitale sleutels voor uzelf en uw toepassing Digitaal Vlaanderen

Veiligheidsbouwstenen – Activeer uw digitale sleutels voor uzelf en uw toepassing

Nieuwsbericht
23 februari 2024

Om online veilig aan te melden op de toepassingen van de overheid, maakt u gebruik van digitale sleutels. Wist u dat er verschillende digitale sleutels zijn? Door er meerdere te activeren, hebt u altijd een reservesleutel als een sleutel tijdelijk niet beschikbaar is.

Ook kan het zijn dat niet elke sleutel toegang geeft tot de toepassing die u wil raadplegen. Afhankelijk van de informatieklasse die een toepassing verwerkt, wordt door de toepassingsverantwoordelijke bepaald welke digitale sleutels geactiveerd mogen zijn om aan te melden.

Als een toepassing bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie verwerkt, zal enkel een gebruikersnaam en wachtwoord onvoldoende veiligheid bieden. Welke sleutels beschikbaar zijn, ziet u direct bij het aanmelden op de toepassing.

 

Hoe activeert u uw persoonlijke digitale sleutels?

Om een digitale sleutel te activeren, surft u naar Mijn Digitale Sleutels.(opent in nieuw venster)

Klik op ‘Aanmelden’ en kies een manier om aan te melden. Als u al een digitale sleutel geactiveerd hebt, kunt u die kiezen. Als het uw eerste bezoek is, kiest u ‘eID kaartlezer’ of itsme®.

U krijgt hierna een overzicht van uw digitale sleutels en ziet meteen welke sleutels al geactiveerd zijn. Kies de sleutel die u (bijkomend) wil activeren en volg het stappenplan op het scherm.

Raadpleeg ook onze website over het aanmelden bij de overheid voor meer informatie over digitale sleutels.

Hoe activeert u bijkomende digitale sleutels voor uw toepassing?

Bent u toepassingsverantwoordelijk en is uw toepassing geïntegreerd met het Toegangsbeheer van de Vlaamse overheid? Dan kunt u de aanvraag eenvoudig doorgeven via mail aan het integratieteam(opent in uw e-mail applicatie).

Binnenkort zal ook de Europese sleutel ’eIDAS’ als standaard opgenomen worden om aan te melden op Vlaamse toepassingen zodat alle Europese medewerkers gemakkelijker veilig kunnen aanmelden.

Contacteer ons

Hebt u feedback over de communicatie? Contacteer ons via veiligheidsbouwstenen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Toepassingsverantwoordelijken contacteren voor het activeren van digitale sleutels het integratieteam(opent in uw e-mail applicatie).

Eindgebruikers contacteren 1700(opent in nieuw venster) voor ondersteuning.