De V-test® vergelijkt het contractaanbod van alle leveranciers van elektriciteit en aardgas in Vlaanderen en geeft een inschatting van de prijs die u voor de verschillende contracten zou betalen.

Hebt u geen idee van uw verbruik? Dan kan u de V-test® ook uitvoeren op basis van een schatting. Kent u uw verbruik wel? Dan kan u dat ook invoeren.

Elk contract vermeldt ook het percentage groene stroom. Groene contracten zijn niet noodzakelijk duurder dan contracten voor grijze stroom.

Wie een digitale meter heeft én al meer dan 1 jaar kwartierwaarden, kan ook een schatting maken van de jaarkost voor dynamische contracten ((opent in nieuw venster)) (per kwartier een andere prijs).

Hebt u een digitale meter en zonnepanelen? Dan schat de V-test® ook in hoeveel de aangeboden terugleveringscontracten voor u zouden opleveren. Dat zijn contracten waarbij u een vergoeding krijgt voor het overschot van uw geproduceerde elektriciteit dat u in het net injecteert.

Naar aanleiding van de energieleveranciers die recent in de problemen kwamen (Vlaamse Energieleverancier en Watz ((opent in nieuw venster))), ziet men in de resultaten van de V-test ook de prijzen van de noodlevering door Fluvius.

Hebt u de V-test® gedaan en hebt u beslist welk contract u wilt afsluiten? Bij de details van elk product vindt u in de V-test® een link naar de tariefkaart die bij dat product hoort, en naar de website van de leverancier waar u het contract kan afsluiten.

Bewaar de tariefkaart van het contract dat u afsluit en vermeld aan uw (nieuwe) leverancier altijd duidelijk welk specifiek contract (contractnaam en de periode van de tariefkaart) u wil. Kijk de naam en de voorwaarden van het contract altijd goed na. Zo bent u zeker dat u het juiste contract uit de V-test® neemt.

Bedrijven

De V-test® kan ook uitgevoerd worden voor bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van minder dan 100.000 kWh en aardgasverbruik tot 150.000 kWh. Heeft uw bedrijf een hoger verbruik? Neem dan contact op met verschillende leveranciers en vraag offertes op.

Wat kan niet?

  • De prijs die u bij uw volgende slotfactuur zal betalen, kan niet exact worden voorspeld. Uw verbruik zal hoger of lager zijn dan het verbruik dat de V-test® voor u gebruikte. Als u een variabel contract afsluit zal ook de prijs die u per kWh betaalt veranderen tijdens de looptijd van uw contract.
  • Uw huidige eindafrekening kunt u niet via de V-test® narekenen. De V-test® zegt immers niets over het verleden maar vergelijkt het huidige aanbod aan energiecontracten op de markt. Als u de V-test® doet, krijgt u dus de energiecontracten te zien die nieuwe klanten vandaag de dag aangeboden krijgen.
    De kans is groot dat u uw bestaande contract hebt afgesloten aan andere tarieven en andere voorwaarden. Het is mogelijk dat een contract met dezelfde naam als het uwe in de V-test® staat. Maar ook dan zijn de prijzen en de voorwaarden waaraan dat contract vandaag in de V-test® wordt aangeboden, waarschijnlijk verschillend van de uwe. Als u uw tariefkaart bij het afsluiten van uw contract bewaard hebt, kan u wel de tariefkaart van uw contract vergelijken met het actuele contractaanbod in de V-test®.
  • U kunt de V-test® niet gebruiken om leegstandstarieven te vergelijken. Deze tarieven verschillen van leverancier tot leverancier. Meestal gaat het om een contract met een laag voorschotbedrag. Voor een prijsinschatting neemt u het best contact op met een aantal leveranciers van uw keuze.

Met de Servicecheck kunt u ook de kwaliteit van dienstverlening van verschillende leveranciers vergelijken.

Veelgestelde vragen