Gedaan met laden. U bevindt zich op: De V-test® vergelijkt de verschillende energiecontracten en -leveranciers

De V-test® vergelijkt de verschillende energiecontracten en -leveranciers

Met de V-test® van de VREG kunt u snel en eenvoudig contracten voor de levering van elektriciteit en/of aardgas vergelijken. De online V-test® maakt een inschatting van de jaarprijs die u voor elk van de aangeboden contracten zou betalen. De V-test® is de enige niet-commerciële prijsvergelijker in Vlaanderen.

V-test®: wat is er nieuw?
 • De nieuwe V-test® is makkelijker in gebruik en biedt meer mogelijkheden.
 • Gezinnen en kmo’s zien hun lopend energiecontract in de resultatenlijst van de V‐test®. Eerst moet er wel een persoonlijk profiel aangemaakt worden. Zo wordt het dan mogelijk om een lopend contract makkelijk te vergelijken met het aanbod van nieuwe contracten in de V‐test®.
  In één oogopslag wordt duidelijk of het voordelig is om te veranderen.

De V-test® vergelijkt het contractaanbod van alle leveranciers van elektriciteit en aardgas in Vlaanderen en geeft een inschatting van de prijs die u voor de verschillende contracten zou betalen.

Kent u uw verbruik? Dan kunt u dat invoeren. U kunt een adres in uw V-test®-profiel ook koppelen aan het Fluvius-portaal. Dan haalt de V-test® daarna voor dat adres met 1 klik de meest recente energiegegevens op. Hebt u geen idee van uw verbruik? Dan kunt u de V-test® ook uitvoeren op basis van een schatting.

Hoe kunt u uw V-test® -profiel koppelen aan Mijn Fluvius? (opent in nieuw venster)

Sinds mei 2022 wordt er een nieuwe methode om de geschatte jaarkost van contracten met een variabele energieprijs in de V-test te berekenen. Deze methode houdt rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden. Hierdoor kunnen de prijzen van de V-test sterk verschillen met andere vergelijkingen. De vroegere methode berekende de verwachte jaarprijs van variabele contracten met de laatst gekende waarde van de gebruikte indexatieparameters. In werkelijkheid schommelt de waarde van de indexatieparameters doorheen het jaar.
Lees meer over deze nieuwe berekeningsmethode (opent in nieuw venster)voor variabele contracten.

 • Elk contract vermeldt ook het percentage groene stroom. Groene contracten zijn niet noodzakelijk duurder dan contracten voor grijze stroom.
 • Hebt u een digitale meter en zonnepanelen? Dan schat de V-test® ook in hoeveel de aangeboden terugleveringscontracten voor u zouden opleveren. Dat zijn contracten waarbij u een vergoeding krijgt voor het overschot van uw geproduceerde elektriciteit dat u in het net injecteert.
 • Wie een digitale meter heeft én al meer dan 1 jaar kwartierwaarden, kan ook een schatting maken van de jaarkost voor dynamische contracten(opent in nieuw venster) (per kwartier een andere prijs).
 • U kunt een persoonlijk Mijn V-test®-profiel aanmaken. Zo’n persoonlijk profiel biedt extra mogelijkheden:
  • Wilt u voor uzelf of voor iemand anders regelmatig de V-test® doen? U kunt in uw persoonlijk profiel verschillende adressen bewaren. Voor elk adres bewaart u de gegevens. Daarna kunt u met 1 klik een nieuwe V-test® maken.
  • U kunt een adres in uw V-test®-profiel ook koppelen aan het Fluvius-portaal. Dan haalt de V-test® daarna voor dat adres met 1 klik de meest recente energiegegevens op. Makkelijk toch?
  • Bij elk adres kunt u de einddatum van het energiecontract ingeven. Wilt u graag een melding via e-mail ontvangen als 1 van de contracten bijna afloopt? Of ontvangt u graag nu en dan een herinnering om de V-test® uit te voeren? Dat kunt u instellen in uw persoonlijk profiel.
 • U ziet in de resultaten van de V-test ook de prijzen van de noodlevering door Fluvius.
 • U kunt vanuit de resultaten doorklikken naar de tariefkaart en alle info over het contract op de website van de leverancier.
 • U kunt de link naar uw V-test® bewaren of delen via “Later opnieuw vergelijken” rechts bovenaan. Als u daar later op klikt, wordt de V-test® op basis van de ingevoerde gegevens opnieuw uitgevoerd en krijgt u actuele resultaten. U kunt uiteraard ook altijd uw eerder ingevoerde gegevens wijzigen.
 • Keuzehulp: aan de hand van 5 vragen vindt u het energiecontract dat bij u past.
 • U kunt ook contracten combineren. Kies en combineer een elektriciteitscontract met een aardgascontract en/of een terugleveringscontract. Zo schat u in hoeveel uw totale energiefactuur komend jaar zal zijn. U doet dit gemakkelijk door de knop ‘Kies en combineer’ te gebruiken. Is er een korting voor een bepaalde combinatie van contracten? Of is een combinatie niet mogelijk? Ook dat ziet u duidelijk in de nieuwe versie van de V-test®.

  Nieuw contract afsluiten na V-test®?

  Hebt u de V-test® gedaan en hebt u beslist welk contract u wilt afsluiten? Bij de details van elk product vindt u in de V-test® een link naar de tariefkaart die bij dat product hoort, en naar de website van de leverancier waar u het contract kunt afsluiten.

  Bewaar de tariefkaart van het contract dat u afsluit en vermeld aan uw (nieuwe) leverancier altijd duidelijk welk specifiek contract (contractnaam en de periode van de tariefkaart) u wilt. Kijk de naam en de voorwaarden van het contract altijd goed na. Zo bent u zeker dat u het juiste contract uit de V-test® neemt.

  Bedrijven

  De V-test® kan ook uitgevoerd worden voor bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van minder dan 100.000 kWh en aardgasverbruik tot 150.000 kWh. Heeft uw bedrijf een hoger verbruik? Neem dan contact op met verschillende leveranciers en vraag offertes op.

  Wat kan niet?

  • De prijs die u bij uw volgende slotfactuur zal betalen, kan niet exact worden voorspeld. Uw verbruik zal hoger of lager zijn dan het verbruik dat de V-test® voor u gebruikte. Als u een variabel contract afsluit zal ook de prijs die u per kWh betaalt veranderen tijdens de looptijd van uw contract.
  • Uw huidige eindafrekening kunt u niet via de V-test® narekenen. De V-test® zegt immers niets over het verleden maar vergelijkt het huidige aanbod aan energiecontracten op de markt. Als u de V-test® doet, krijgt u dus de energiecontracten te zien die nieuwe klanten vandaag de dag aangeboden krijgen.
   De kans is groot dat u uw bestaande contract hebt afgesloten aan andere tarieven en andere voorwaarden. Het is mogelijk dat een contract met dezelfde naam als het uwe in de V-test® staat. Maar ook dan zijn de prijzen en de voorwaarden waaraan dat contract vandaag in de V-test® wordt aangeboden, waarschijnlijk verschillend van de uwe. Als u uw tariefkaart bij het afsluiten van uw contract bewaard hebt, kan u wel de tariefkaart van uw contract vergelijken met het actuele contractaanbod in de V-test®.

  Veelgestelde vragen

  Lees deze pagina in: