Via deze pagina vindt u meer info over aanmelden bij de energieprestatiedatabank en de EPC NR-software, een basishandleiding voor de invoer in de software, een overzicht van de gekende bugs en de huidige versie van de software en de nieuwe functionaliteiten.
- Handleiding EPC NR-software
- Opbouw van de applicatie
- Belangrijkste functionaliteiten
Er zijn momenteel geen gekende bugs in de EPC NR-software.
Versie: 2.24.0 (release van 1 juli 2025)
Met deze release werden volgende aanpassingen doorgevoerd:
Disclaimer onroerend erfgoed
- Op het EPC zal automatisch een disclaimer verschijnen bij eenheden die opgenomen zijn in de inventaris van bouwkundig erfgoed
- De eigenaar wordt zo op de hoogte gebracht van mogelijke vrijstellings-, afwijkings- en uitzonderingsmogelijkheden van energieverplichtingen
Op het certificaat verschijnt net voor de aanbevelingen deze disclaimer met een QR-code die verwijst naar de website van Onroerend Erfgoed. Op die webpagina staat meer informatie over de impact van het erfgoedstatuut en de rechtsgevolgen.
De energiedeskundige draagt geen verantwoordelijkheid over advies of interpretatie van het erfgoedstatuut en de mogelijke (rechts)gevolgen. De energiedeskundige moet ook niet controleren of het correct is dat een disclaimer wel of niet verschijnt. Bij vragen of onduidelijkheden omtrent deze disclaimer kan de energiedeskundige steeds doorverwijzen naar het centrale e-mailadres van het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen: info@onroerenderfgoed.be
Met deze release werden volgende aanpassingen doorgevoerd:
Vast aandeel begrenzing ‘Buiten’ verdwijnt
Tot nu werd aangenomen dat een gebouweenheid steeds een geveldeel had grenzend aan de buitenomgeving. Deze begrenzing was dan vast aangevinkt, en kon u niet uitvinken. Er blijken echter situaties voor te komen waar een gevel volledig aan AVR grenst. U kan vanaf nu dus gebouweenheden aanmaken zonder gevels met begrenzing buiten.
Beperking begrenzing AVR verdwijnt
Tot nu was er een beperking in de software dat de begrenzing AVR enkel kon aangevinkt worden als er zich meerdere gebouweenheden in een gebouw bevonden. Vanaf nu is het ook mogelijk om AVR als begrenzing te selecteren wanneer er maar één gebouweenheid is. Dit geldt voor alle scheidingsconstructies.
Deel uitgesloten uit het beschermd volume
Door een aanpassing aan het Inspectieprotocol, moeten sinds 2025 bepaalde gebouwdelen verplicht uit het beschermd volume gehouden worden, zoals bijvoorbeeld grotere delen met een industriële bestemming. U kan dat vanaf nu ook aangeven bij de “Algemene gebouw- en gebruikskarakteristieken” in het nieuwe aanvinkveld “Deel uitgesloten uit BV (industrie of andere)”.
Wanneer dit veld wordt aangevinkt, verschijnen 2 extra invoervelden:
Invoerveld “Oppervlakte uitgesloten deel”: hier kan u het aantal m² invoeren van het deel dat u uit het beschermd volume laat. Indien dat onbekend is, kan u dat ook zo aangeven.
Aanvinkveld “Energiegebruik deel buiten BV in metingen”: u hebt de keuze om het energiegebruik van het deel buiten het beschermd volume al dan niet mee te nemen bij het bepalen van het label. Dit kan bijvoorbeeld afhangen van de aanwezige tussentellers, of de aanwezige installaties voor de productie van hernieuwbare energie. Indien u dit veld aanvinkt, zal het op het certificaat zelf, onder de lijst met de gebouweenheden die in het label zijn inbegrepen, nog vermeld worden dat er ook een energiegebruik buiten het beschermd volume werd meegenomen.
Aanpassingen aan keukens
Vanaf nu kan u onder “Algemene gebouw- en gebruikskarakteristieken” ook bij bestemmingen “Sport en recreatie” de specifieke functie keuken invoeren.
De energiebehoefte voor sanitair warm water in geval van keukenaanrechten wordt bepaald op basis van het aantal bereide maaltijden dat u onder de “Algemene gebouw- en gebruikskarakteristieken” invult. Als er dus een installatie voor sanitair warm water met tappunt ‘keukenaanrecht’ wordt aangemaakt, terwijl er voor die gebouweenheid geen specifieke functie keuken werd aangeduid, werd hier tot nu toe onterecht geen energiebehoefte ingerekend. Vanaf nu zal er een foutboodschap verschijnen.
Met deze release worden een aantal bugs weggewerkt, wordt de invoer in de applicatie accurater, en wordt het zoeken/filteren sterk verbeterd.
Er werden 2 rekenkundige aanpassingen doorgevoerd:
Wanneer u een systeem van externe warmte invoerde met een fractie niet-hernieuwbare restwarmte, werd deze niet meegerekend in het energielabel. Dit is nu rechtgezet.
De warmte die een warmtepomp levert is samengesteld uit omgevingswarmte en de elektriciteit die de warmtepomp aandrijft. Wanneer deze warmte dan geëxporteerd wordt, moet dan ook zowel de omgevingswarmte als de elektriciteit gebruikt door de scope verlaagd worden a rato van deze export. Voor de elektriciteit gebeurde dat tot nu toe echter niet, dit is nu rechtgezet.
Daarnaast werden in de webapplicatie zelf volgende aanpassingen doorgevoerd:
Onder “Bouwkundige gegevens” kan je nu het bouwjaar van de gebouweenheid invoeren. Het gaat om het jaar waarin het gebouw voor de eerste maal in gebruik genomen werd of, voor gebouwen na 1962, geldt het jaar waarin de oorspronkelijke bouwvergunning werd afgeleverd.
Voor gebouwen met bestemming zorg wordt het HCO-nummer opgevraagd. Tot nu toe was dat een verplicht veld, maar het blijkt dat toch niet alle zorg-gebouwen zo’n nummer hebben. Dit werd dus aangepast.
U kan nu ook aangeven of een gebouw een overheidsgebouw is of niet.
De energie-efficiëntie van warmtepompen voor de productie van sanitair warm water was beperkt tot 100%, wat te laag was. Deze is opgetrokken.
De lijst met labels voor ruimteverwarming en sanitair warm water is geüniformeerd, en gaat nu altijd van A+++ tot G.
Voor een warmtepomp of compressiekoelmachine die zowel als bron als afgifte lucht heeft kon tot nu toe alleen het elektriciteitsgebruik gemeten worden, omdat een warmtemeting in die toestellen immers praktisch onmogelijk is. Wanneer het toestel echter een VRF is, die gelijktijdig kan koelen en verwarmen, staat het inspectieprotocol ook een warmtemeting door het toestel zelf toe (op basis van druk/temperatuur en debiet gemeten door de warmtepomp of compressiekoelmachine zelf). Het wordt nu mogelijk om dergelijke warmtemeting in te voeren, via het aanvinkveld ‘VRF die tegelijk kan koelen en verwarmen’. Wanneer u dit aanvinkt, zal u alle drie de meetposities kunnen selecteren.
Tenslotte zijn ook de mogelijkheden om te zoeken en te filteren in zowel uw opdrachten als uw certificaten sterk uitgebreid en verbeterd. Wat betreft het zoeken, hier blijft het voorziene zoekveld schijnbaar hetzelfde, maar achterliggend wordt de functionaliteit uitbreid zodat bij het ingeven van een zoekterm naar veel meer items wordt gezocht, zoals ook gebouw_id, straatnaam,… Ook bij het filteren is het aantal criteria sterk uitgebreid.
- De voornaamste wijzigingen betreffen het verhogen van het gebruiksgemak.
- U kunt een ingediende opdracht dupliceren, dus een nieuwe opdracht maken op basis van een bestaande (ingediende) opdracht.
- U kunt een opwekker en een schildeelopbouw dupliceren, binnen eenzelfde opdracht.
- U kunt de invoer van een gebouweenheid kopiëren en plakken in een andere eenheid, binnen dezelfde opdracht.
- U kunt een gebouweenheid en/of een schildeel vanuit een andere opdracht importeren.
- De default-waarde voor het einde van de meetperiode zal nu de datum van het plaatsbezoek zijn, en niet meer één jaar later. Het einde van de meetperiode kan immers niet in de toekomst liggen. Dit zal ook worden gecontroleerd bij het indienen van het certificaat. Zolang een meetperiode is ingevoerd die eindigt in de toekomst, kunt u het certificaat niet indienen.
- Indien u weet dat er isolatie aanwezig is, maar u kent het materiaal niet, kunt u bij isolatiemateriaal nu ook ‘onbekend’ selecteren.
- De opdrachtenblokjes in het overzichtsscherm kregen zowel naar vorm als naar inhoud een update.
- In datzelfde overzichtsscherm zult u een link naar ‘Certificaten’ terugvinden. Deze biedt een overzicht van de ingediende certificaten met hun status en een downloadfunctionaliteit per certificaat.
Opdrachten waarvoor u het label en energiescore wel al had berekend, maar nog geen certificaat had ingediend, zult u opnieuw moeten berekenen vooraleer u het certificaat kunt indienen.
Indien de versie waarmee u werkt niet versienummer 2.5.0 heeft, maar een ouder nummer, moet u even de cookies verwijderen, of naar een andere browser overschakelen.
- Bij begrenzing van buitengevels kunt u nu ook ‘volle grond’ aanduiden. Op die manier kunnen keldermuren correct ingerekend worden. Let goed op als u bij bestaande projecten ‘kelder’ als begrenzing hebt aangegeven. Dit is automatisch aangepast naar ‘volle grond’.
- U hebt nu 20 invoermogelijkheden voor “opbouw schildeel” in plaats van 4.
- In de drop down ‘percentage oppervlakte’ bij de ruimteclusters installaties en verlichting zijn de stappen aangepast naar 5%
- U kunt per aanbeveling een extra opmerkingenveld toevoegen, analoog aan hoe het bij EPC (KN)R gebeurt. Dat kan interessant zijn om de automatisch gegenereerde aanbeveling wat te kaderen. De opmerkingen verschijnen ook het op het certificaat.
- U kunt nu wisselen van registratie, zonder eerst te moeten afmelden. Dat kan via het menu-item “Wisselen van organisatie”, rechts bovenaan.
- De zoekfunctie op adres (geo-locatie) is geoptimaliseerd.
- Enkele URL’s op het certificaat wordt gecorrigeerd
- EPC NR: ingediende certificaten in productie → foto niet zichtbaar.
- Andere kleine technische verbeteringen.
Blijf op de hoogte
Schrijf u in op de EPC-nieuwsbrief