Kleine niet-residentiële eenheden
Reversibele lucht/lucht warmtepomp niet vergeten!
Reversibele warmtepompen kunnen koelen en verwarmen en moeten bijgevolg zowel bij koeling als bij verwarming worden ingevoerd.
De technische documentatie of een goedgekeurd premiedossier geeft informatie of de warmtepomp over beide functies beschikt of niet.
- Bij reversibele warmtepompen staat zowel het rendement bij koeling (S)EER als bij verwarming (S)COP vermeld.
- Als het toestel slechts één van de twee functies (verwarmen of koelen) heeft, staat er ‘n.v.t.’ of ‘niet van toepassing’ vermeld respectievelijk bij het rendement bij verwarming (S)COP of het rendement bij koeling (S)EER.
Ook de aanwezigheid van een thermostaat of regeling voor de warmtepomp waarmee de gebruiker de koelfunctie kan aan- of uitschakelen, toont aan of de warmtepomp kan koelen of niet.
Bij twijfel of de warmtepomp over beide functies beschikt, moet worden aangenomen dat de warmtepomp reversibel is en dus zowel bij koeling als verwarming moet worden ingevoerd.
De energie-efficiëntieklasse op het energielabel wordt voorgesteld door een letter en een bijhorende kleur.
Voor reversibele warmtepompen wordt het label voor de verwarmingsfunctie én voor de koelfunctie getoond. Er moet dan ook opgelet worden dat het label voor koeling wordt overgenomen en ingevoerd.
Koeltogen, winkelkoelkasten,.. inrekenen?
In een bakkerszaak staat een open koeltoog in de winkelruimte. Achteraan is er een koelruimte om ingrediënten te bewaren. Verder zijn er geen koelinstallaties voorzien in de eenheid. Wat geef ik in bij koeling?
De open koeltoog en koelruimte zijn bedoeld om producten te koelen. Beide vallen dus onder proceskoeling en moeten niet ingevoerd worden in de software.
Het maakt hierbij niet uit dat de koeltoog open is en ook deels bijdraagt aan de koeling van de ruimte. Als er geen andere gebouw gebonden installaties voor actieve koeling aanwezig zijn in de eenheid, voert u in dat er geen actieve koeling is.