Gedaan met laden. U bevindt zich op: Informatie voor (toekomstige) energiedeskundigen type D EPC-pedia

Informatie voor (toekomstige) energiedeskundigen type D

Tijdelijke onbeschikbaarheid van Energieprestatiedatabank en software
  • De Energieprestatiedatabank en EPB/EPC-software zijn niet beschikbaar van 4 december (17 uur) tot 7 december 2023 (9 uur). Dit wegens een technisch onderhoud.

Energiedeskundigen type D vinden hier alle informatie over het verkrijgen van hun erkenning en het opstellen van EPC’s.

Wijzigingen methodiek EPC NR 2024 en release leeromgeving

Vanaf 2024 zal de EPC NR methodiek een aantal wijzigingen ondergaan. Deze wijzigingen wachten nog op een definitieve ondertekening door de minister, maar hierbij vindt u alvast het ontwerp van Inspectieprotocol(PDF bestand opent in nieuw venster) en ontwerp van Formulestructuur(PDF bestand opent in nieuw venster). De concrete wijzigingen ten opzichte van de huidige versie staan in kleur en werden voorzien van een *, zodat u gericht kan zoeken.

Om u snel een globaal beeld te geven, hebben we hier de meest relevante wijzigingen(PDF bestand opent in nieuw venster) gebundeld. Deze zijn ook geïmplementeerd in de leeromgeving van de webapplicatie(opent in nieuw venster).

Deze nieuwe methodiek wordt geïntegreerd in de examenvragen vanaf het examen van 15 januari 2024.

Snel naar

Opgelet: volgende wijzigingen zijn nog niet verwerkt in de EPC-wegwijzer:
  • Bij verhuur zonder publiciteit is vanaf 1 oktober 2023 ook een EPC verplicht.
  • Als in het kader van echtscheiding of de beëindiging van een (al dan niet wettelijke) samenwoning er een notariële overdracht in volle eigendom van een deel van die volle eigendom plaatsvindt tussen natuurlijke personen die allen al eigenaar zijn van het residentieel gebouw en waarbij minstens 1 van hen daar zijn hoofdverblijfplaats heeft en behoudt, dan is er geen EPC-verplichting.
  • In geval van een notariële overdracht in volle eigendom van een deel van die volle eigendom, tussen natuurlijke personen die allen al eigenaar zijn van 1 residentieel gebouw in kwestie, en waarbij minstens 1 van hen daar zijn hoofdverblijfplaats heeft en behoudt, is er geen EPC-verplichting.

Werken als energiedeskundige

Het certificaat en de verplichtingen