Procedure

Online een federaal token aanvragen

Als u een elektronische identiteitskaart (eID) hebt, met de bijhorende pincode, een kaartlezer en de juiste software, dan kunt u online een token aanvragen (opent in nieuw venster). U ontvangt het token via e-mail.

Als u al een federaal token had en een nieuw token aanvraagt, wordt uw huidige token ongeldig.

Via een loket een federaal token aanvragen

Als u geen eID hebt, kunt u ook een token aanvragen via een speciale procedure. De registratie en controle van uw identiteit gebeurt dan manueel door een loketmedewerker.

U kunt hiervoor terecht bij het registratieloket van de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning - Digitale Transformatie in Brussel of in een lokaal registratiekantoor. Voor een afspraak neemt u contact op met de ServiceDesk van Digitale Transformatie (opent in nieuw venster).

Na controle van uw identiteit kunt u uw gebruikersnaam en paswoord aanmaken. Het token wordt automatisch per post opgestuurd naar uw officiële adres.

Bedrag

Het federaal token is gratis.

Uitzonderingen

Als u als Belg in het buitenland verblijft, en u hebt geen officieel adres meer in België, dan kunt u zich bij voorkeur registreren en aanmelden met uw elektronische identiteitskaart (eID). U kunt ook gebruik maken van de beveiligingscode via mobiele app (opent in nieuw venster) of de beveiligingscode via SMS (opent in nieuw venster).

Niet-Belgen die geen eID hebben, maar vanuit het buitenland toegang moeten krijgen tot Belgische applicaties, kunnen naast een token ook andere digitale sleutels aanvragen: beveiligingscode via mobiele app (opent in nieuw venster) en beveiligingscode via SMS (opent in nieuw venster). Neem hiervoor contact op met de Servicedesk van Digitale Transformatie.

Veelgestelde vragen

Contact

Neem contact op met de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning via het contactformulier ServiceDesk Digitale Transformatie (opent in nieuw venster)