Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aan de slag Geopunt

Aan de slag

Zoekt u informatie over het gebruik van Geopunt? Op deze pagina verzamelen we documentatie, tips, antwoorden en voorbeelden over het gebruik van alle functies en mogelijkheden van Geopunt.

Tip!

Wil je deze Aan de slag-pagina’s raadplegen terwijl je al aan het werken bent in Geopunt? Zorg er dan voor dat de pagina opent in een nieuw tabblad zodat je geen configuratie van aangeklikte locaties, kaartlagen, tekeningen, enzovoort verliest. Je doet dit in Windows en Linux met Ctrl + linkermuisklik en op Mac met ⌘ + linkermuisklik.

Instructievideo's

Naast de uitgeschreven handleiding over het gebruik van Geopunt, hebben we een aantal video’s gemaakt die u wegwijs maken in het gebruik van Geopunt.

De Geopunt-Kaart

De Geopunt-Kaart biedt overzichtelijk toegang tot meer dan 700 lagen aan locatiegebonden informatie. Op volgende pagina’s vindt u alle informatie die nodig is om vlot te navigeren, te werken met lagen, de kaartfunctionaliteiten, kaarttoepassingen en nog veel meer.

De Geopunt-Catalogus

Naast de kaartlagen die beschikbaar zijn in de Geopunt-Kaart zal Geopunt ook de Geopunt-Catalogus ontsluiten. Deze bevat een breder gamma van datasets (>6000), datasetseries (>130) en services (>200). De informatie is afkomstig uit de Datavindplaats(opent in nieuw venster) API met als bron Metadata Vlaanderen(opent in nieuw venster).


Op dit ogenblik is er echter nog geen Geopunt-Catalogus op Geopunt te vinden. U kunt wel naar de Datavindplaats gaan om daar de metadata te zoeken van de geo-datasets en services. Een Geopunt-catalogus, de “geo-filter” op de Datavindplaats, zal in de loop van 2023 terug online komen op Geopunt.

De Geopunt plug-ins

Digitaal Vlaanderen stelt gebruikers van -software binnen en buiten de Vlaamse Overheid dezelfde functionaliteit ter beschikking als aangeboden in Geopunt, door plug-ins te voorzien voor twee veelgebruikte GIS-programma’s: ArcGIS en QGIS.

Geopunt gebruiken op een mobiel toestel

De meeste functies van Geopunt functioneren op allerlei verschillende soorten schermen: desktop en laptop natuurlijk, maar ook op de kleinere (aanraak)schermen van tablets en smartphones. Toch zijn er een aantal verschillen in gebruik van specifieke functies, en zijn er ook een aantal zaken niet mogelijk op kleine aanraakschermen.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina kunt u enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden terugvinden.

Info