Gedaan met laden. U bevindt zich op: Rijgeschiktheidsonderzoek en aanpassing van voertuigen bij handicap

Rijgeschiktheidsonderzoek en aanpassing van voertuigen bij handicap

Voor advies rond aanpassingen aan uw wagen en onderzoek naar uw rijgeschiktheid, kunt u terecht bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing (CARA).

Aanpassingen aan uw wagen

Om uw wagen veilig te besturen als persoon met een handicap, is het mogelijk dat er aanpassingen aan uw wagen nodig zijn. CARA onderzoekt wat nodig is en geeft aanbevelingen over welke aanpassingen aangeraden zijn. Met een attest van CARA kunt u bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een tegemoetkoming aanvragen om deze aanpassingen aan uw wagen te betalen.

CARA levert geen rijbewijzen af. Zij stellen wel enkele aangepaste les-auto’s ter beschikking van de rijscholen, zodat kandidaat-bestuurders met een handicap rijlessen kunnen volgen. In sommige gevallen zal CARA een aantal aanvullende rijlessen voorschrijven, voor het behalen van uw rijbewijs. Die lessen dienen om uw geschiktheid voor het besturen van een aangepaste auto te beoordelen. U kunt bij het VAPH een tegemoetkoming krijgen voor deze extra rijlessen.

Rijgeschiktheid

Als uw rijvaardigheid verminderd is, moet u uw rijgeschiktheid laten onderzoeken. Ook hiervoor kunt u terecht bij CARA. Als het nodig is, levert CARA een attest van rijgeschiktheid af.