Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mobiliteit met een handicap

Mobiliteit met een handicap

Hebt u hulp nodig bij verplaatsingen omwille van uw handicap? Er bestaan allerhande steunmaatregelen voor personen met een handicap om uw verplaatsingen te vereenvoudigen of financieel haalbaar te maken.

Verplaatsingen met het openbaar vervoer

Zowel De Lijn, de NMBS als de MIVB bieden ondersteuning aan personen met een handicap om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat kan gaan van een financiële tegemoetkoming tot begeleiding of een aanbod van aangepast vervoer.

De NMBS zorgt voor persoonlijke assistentie voor reizigers met beperkte mobiliteit(opent in nieuw venster) in hun stations.

Ook de MIVB in Brussel werkt aan toegankelijkheid(opent in nieuw venster). Met de taxibus van de MIVB kunt u als persoon met een handicap overal in Brussel geraken. In de metrostations kunt u assistentie krijgen. De MIVB zet toegankelijke bussen in op verschillende lijnen.

Verplaatsingen met aangepast vervoer

Rolstoelpatiënt in een busje.
© ID/Benoit De Freine

Kunt u geen gebruik maken van het openbaar vervoer?

Verplaatsingen met eigen vervoer

Ook om het eigen vervoer te vergemakkelijken, zijn er verschillende voordelen en vrijstellingen. Zo is er een specifiek btw-attest voor voertuigen. U vraagt zo’n attest aan via een btw-kantoor van de FOD Financiën bij u in de buurt. Met dat attest hebt u recht op:

Een overzicht van alle mogelijke voordelen(opent in nieuw venster) vindt u bij de Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid.

Vervoer van en naar school

Ook om u naar school te verplaatsen zijn er bepaalde tussenkomsten. Zo krijgen kinderen die een rolstoel gebruiken en zich geen 300 meter alleen te voet kunnen verplaatsen een tussenkomst van het VAPH(opent in nieuw venster). Deze tussenkomst kunt u gebruiken om het vervoer met eigen wagen of taxi naar school te betalen.

In het buitengewoon onderwijs wordt het leerlingenvervoer georganiseerd door de school. Uw kind wordt opgehaald en terug thuis afgezet als het naar de dichtsbijzijnde school (van uw onderwijsnet en onderwijstype) gaat.

Vervoer van en naar het werk of opleiding

Voor uw verplaatsingen met een persoonlijk vervoermiddel (auto, taxi...) van en naar het werk of een opleiding kunt u van de VDAB ook een tussenkomst krijgen in uw onkosten(opent in nieuw venster) in geval van een arbeidshandicap of gezondheidsprobleem.