Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aanplanting eerste Wisselboom met Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns Klimaatbestendige Omgeving

Aanplanting eerste Wisselboom met Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns

Blogbericht
14 februari 2025

Op 13 februari was het eindelijk zover: de aanplanting van de allereerste Wisselboom van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving in Genk. Dat gebeurde in aanwezigheid van o.a. Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns, burgemeester Wim Dries, coördinatoren Kristien Gevers (Vlaamse Milieumaatschappij) en Griet Verstraeten (Departement Omgeving), Ignace Schops (directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw), de talrijk aanwezige pers en medewerkers van de Stad Genk. Dit symbolische moment onderstreept het belang van klimaatadaptatie, stedelijke vergroening en de rol van voortrekkers zoals de Stad Genk. 

00:00
00:00
Download

Veerkrachtig tegen de klimaatuitdagingen

Kristien Gevers, coördinatrice van deze Green Deal voor de VMM, benadrukte de noodzaak van innovatieve en gezamenlijke inspanningen om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen klimaatuitdagingen: “Het wordt natter, droger, warmer, de zeespiegel stijgt, het verlies aan biodiversiteit,… We weten het allemaal. Met de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving willen we aantonen dat er ook oplossingen zijn. We willen elkaar uitdagen om innovatief te zijn en samen te werken rond de klimaatproblematiek. Op die manier hopen we Vlaanderen veerkrachtig te maken tegen de klimaatuitdagingen.”

“We zijn allemaal een schakel in de klimaattransitie en we kunnen allemaal een bijdrage leveren. Net dat willen we binnen deze Green Deal opzetten. Genk toont aan dat je een stedelijke omgeving veerkrachtig kan maken door doordacht vergroeningsprojecten uit te voeren die niet alleen de natuur maar ook de inwoners ten goede komen,” aldus Gevers.

Genk als voorbeeld voor Vlaanderen

Minister Jo Brouns wees op de verantwoordelijkheid die iedereen draagt in de klimaattransitie: “Als we de toekomst willen voorbereiden voor de volgende generaties opdat zij het hier ook nog goed hebben, dan moeten we werken rond het klimaat. Elke dag zien we dat er ergens wel een fenomeen is in de vorm van hitte, bosbranden of een teveel aan water. Het gebeurt steeds frequenter, langduriger en heviger over onze hele planeet. Dat zijn dus zeer grote uitdagingen waar we allemaal een verantwoordelijkheden in hebben. Elke dag kunnen we er allemaal een steentje toe bijdragen.”

“Door enerzijds te werken aan de samenhang in die vele buurten van het superdiverse Genk door ‘Samen stad te maken’, en door daarnaast te gaan voor een klimaatbestendige stad denk ik dat Genk een voorbeeld is voor Vlaanderen. Als je kijkt naar de transformatie in het stadscentrum, met o.a. de ontharding van de Grote Markt: dat is de weg die we moeten gaan. We moeten ontharden en verharding steeds kritischer bekijken. We moeten durven ontharden omwille van het klimaat, maar ook om de levenskwaliteit in onze steden en gemeenten te verbeteren.

“Een ander mooi voorbeeld in Genk zijn de werken aan de Stiemervallei, een groen-blauwe dooradering die meer ruimte geeft aan water zodat het in de bodem kan infiltreren. En daarnaast zijn er ook nog de heraanleg van de Evence Coppéelaan en ‘Waterrijk Waterschei’. Het zijn allemaal heel mooie voorbeelden van de weg die we te gaan hebben in Vlaanderen, en zoals vaak gaat Genk daarin voorop.”

Waarde van natuur erkennen

Ignace Schops: “Het opbreken van de Evence Coppéelaan en de transformatie van de Grote Markt tot een park kadert in een visie: afbreken kan ook opbouwend zijn. Het is heel interessant om te zien dat we de trend kunnen keren. Ook is het heel belangrijk dat de waarde van bomen op een andere manier wordt bekeken als we kijken naar klimaat en natuur. We kunnen natuur inzetten om de klimaatveerkracht te versterken; nature based solutions zoals dat heet. Maar dan moeten we daar ook de juiste waarde aan geven. Bij de waardering van een boom moet je niet enkel een optelsom maken van de kubieke meters hout, maar ook kijken naar de waarde voor het klimaat, voor het geven van zuurstof en voor het zuiveren van water.”

Groen als leidraad voor stedelijke ontwikkeling

Burgemeester Wim Dries lichtte toe hoe Genk de balans zoekt tussen stedelijke ontwikkeling en vergroening: “Het gaat niet over één boom of over één project. Het gaat over een visie: een lijn die we uitzetten. ‘Groen Genk’ en ‘Natuurlijk Genk’ zijn twee elementen die voor ons heel belangrijk zijn en waar we op zullen blijven inzetten. Dat moet binnen een stedelijke omgeving in evenwicht gebeuren. Je kan immers geen stad ontwikkelen zonder daarbij een boom of wat groen weg te nemen. Je moet je dan wel de vraag stellen hoe je dat kan compenseren en hoe je ervoor kan zorgen dat de grote groenstructuren en andere groenelementen die de stad net zo sterk maken kunnen blijven bestaan én kunnen worden versterkt.”

“Wonen en economie combineren met de groenste centrumstad van Vlaanderen is de uitdaging waar we voor willen gaan. Deze Wisselboom is alvast een erkenning hiervoor. We zullen hem koesteren zoals we dat doen met alle bomen in onze stad. Hij zal met liefde worden onderhouden. Kom dus zeker nog eens langs: je zal zien dat hij hier zal bloeien en groeien als een symbool van het groene Genk waar we ook in de toekomst verder aan willen werken.”

Symbool voor een hoopgevende toekomst

Griet Verstraeten, coördinatrice van deze Green Deal voor het Departement Omgeving, besloot: “Deze wisselboom is een erkenning voor de inspanningen van veel mensen. We planten deze winterlinde voor de toekomstige generaties en als symbool voor een hoopgevende toekomst.”