Gedaan met laden. U bevindt zich op: Actieplan mobiliteit Klimaatprogramma Het Facilitair Bedrijf

Actieplan mobiliteit

De Vlaamse overheid voert een actieplan uit rond mobiliteit.
Het doel? De CO2-uitstoot door dienstvoertuigen met 55% verminderen.

Hoe pakken we dit aan:

  1. We stimuleren duurzaam mobiliteitsgedrag, waardoor we minder voor de auto kiezen.
  2. We voorkomen verplaatsingen, waardoor we minder kilometers rijden.
  3. We vergroenen het wagenpark, waardoor we minder CO2 uitstoten.

Doelgroep: iedereen doet mee

De ambitieuze doelstellingen gelden op het niveau van het volledige toepassingsgebied en op het niveau van individuele entiteiten (actieplan mobiliteit, rechts bij documenten - toepassingsgebied zie bijlage 1).

Meer info over de klimaattop en -doelstellingen op ‘beleid mobilteit en vlootbeheer’

Doelstellingen

Het actieplan mobiliteit omvat vier operationele doelstellingen die elke entiteit moet behalen tegen 2024.

  1. Elke entiteit met een eigen voertuigenvloot haalt tegen eind 2024 een gemiddelde Ecoscore van minimum 73 voor de personenwagens, en 70 voor de personenwagens en de bestelwagens samen.
  2. Voldoen aan de omzendbrief ‘verwerving en vervreemding, gebruik en beheer van dienstvoertuigen’.
  3. Elke entiteit stelt een update op van het vervoersbehoefteplan en vervangingsplan.
  4. Elke entiteit maakt gebruik van de centrale wagenparkbeheerstool (Ultimo of Ultimo Light) voor de rapportering van het Klimaatplan VO.
Comply or explain

Als je entiteit niet aan (één van) deze operationele doelstellingen kan voldoen, kan je een beroep doen op het ‘comply or explain’-principe: je kan op basis van de mobiliteitsprofielschets en bijhorend vervoersbehoefteplan een onderbouwde vraag richten aan Het Facilitair Bedrijf. Daarin leg je uit waarom (een) doelstelling(en)niet haalbaar is (zijn). Het Facilitair Bedrijf analyseert de vragen tot afwijking en legt deze voor aan de politieke stuurgroep.

Voertuigklasse en ecoscoredrempel

Indien je een voertuig willen verwerven (aankoop of lease) dien je allereerst de juiste voertuigklasse te bepalen. Dit kun je doen aan de hand van de lijsten van Vito. Voor personenwagens alsook bestelwagens en terreinwagens is er een lijst beschikbaar met alle mogelijke merk/modellen en de bijhorende voertuigklassen. Je vindt de lijsten onderaan deze webpagina onder ‘documenten’. Deze lijsten zullen regelmatig worden aangepast zodat deze steeds actueel blijven en alle merk/modellen bevatten die op de markt verkrijgbaar zijn. Vervolgens dien je deze voertuigklasse te gebruiken om in de omzendbrief dienstvoertuigen de minimale ecoscoredrempel te bepalen waaraan het te verwerven voertuig moet voldoen.

Voorbeeld: Je wenst een Ford Focus te leasen

  1. Je raadpleegt de personenwagenlijst van Vito en stelt vast dat de Ford Focus onder de voertuigklasse kleine gezinswagen valt.
  2. Je raadpleegt de omzendbrief dienstvoertuigen en stelt vast dat de minimale ecoscore voor een kleine gezinswagen 75 bedraagt.
  3. De Ford Focus die je uiteindelijk zal leasen dient een ecoscore van 75 of hoger te hebben.

Afgedankte voertuigen

Afgedankte voertuigen die je niet zelf inlevert bij een erkend centrum, moet je conform de wetgeving laten ophalen door een voor afgedankte voertuigen geregistreerd inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar (afgekort IHM).(opent in nieuw venster)

Een deel van de erkende centra doen zelf ophalingen en beschikken daarvoor over een registratie als IHM, maar dit is niet zo voor alle erkende centra. Als een IHM zorgt voor het transport, moet je naast het certificaat van vernietiging ook een kopie van het identificatieformulier dat je ontvangt van de IHM 5 jaar bijhouden.
Meer info over het transport van afvalstoffen vind je op de webpagina van OVAM-website.(opent in nieuw venster)

Dit project draagt bij aan onderstaande SDG's

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13: Klimaatactie