MASEREEL, Kasterlee - Nieuwbouw van een kunstenaarsverblijf
MASEREEL introduceert een innovatief, circulair gebouw dat duurzaamheid en functionaliteit combineert. Het nieuwe ontwerp vervangt de verouderde kunstenaarspaviljoentjes door een rond, compact gebouw met 9 individuele verblijfseenheden, een gemeenschappelijke ontspanningsruimte en een ruime keuken.
- Bouwheer
Departement Cultuur, Jeugd en Media
- Aannemer
Vanhout pro nv
- Ontwerper
Architectural studio U/Da bv (U/Define), FRANTZEN et al architecten, Aldrik Heirman
- Locatie
Kasterlee
- Datum laatste statuswijziging
1 maart 2025
- Besteknummer
2021/HFB/OP/86553 (studie), 2024/HFB/OP/123806 (uitvoering)
De site
MASEREEL is een kunstencentrum met focus op grafische kunst. Het centrum eert het nalatenschap van Frans Masereel, een Belgische graficus bekend om zijn sociaal geëngageerde houtsneden en beeldromans.
De site beschikt over gespecialiseerde drukateliers voor vlakdruk, diepdruk en hoogdruk, waar kunstenaars zelfstandig werken. Daarnaast zijn er tijdelijke kunstenaarsverblijven. MASEREEL organiseert tentoonstellingen, workshops en artist talks, en ondersteunt de productie en presentatie van hedendaagse beeldende kunst en publicaties. Het centrum biedt een inspirerende omgeving voor creatie, experimentatie met druktechnieken en samenwerking met andere kunstinstellingen.
Duurzaam en innovatief ontwerp
MASEREEL laat een nieuw, circulair kunstenaarsverblijf bouwen dat zowel duurzaamheid als functionaliteit combineert. Het nieuwe ontwerp vervangt de verouderde kunstenaarspaviljoenen uit de jaren ‘70 door een rond, compact gebouw dat plaats biedt aan 9 individuele verblijfseenheden. De nieuwbouw zal ook een gemeenschappelijke ontspanningsruimte en een ruime keuken voor collectief gebruik bevatten.
Circulair bouwen en duurzaam ontwerpen
Dit project is een piloot binnen de Green Deal Circulair Bouwen. De focus ligt op het hergebruiken van materialen en het toepassen van circulaire principes.
De dakleien van de bestaande paviljoenen worden gereinigd en gebruikt als gevelbekleding van het nieuwe gebouw. Ook de bestaande kasseien, die na de sloop zullen vrijkomen, worden verzaagd en verwerkt als nieuwe verharding.
Voor de nieuwbouw kiest men voor biogebaseerde materialen of materialen die omkeerbaar verbonden kunnen worden, zodat ze aan het einde van de levensduur gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.
Het ontwerpteam werkte samen met het opdrachtgevende bestuur in een co-creatietraject om een efficiënt en duurzaam ontwerp te realiseren.
Flexibele indeling
Het ontwerp maakt gebruik van CLT (Cross Laminated Timber) voor de kern, waarbij houten draagbalken naar metalen ringen aan de buitenkant van het gebouw lopen. Dit zorgt voor een niet-dragende structuur die vrijheid biedt in de indeling van de verdiepingen. De draagconstructie is ontworpen om eenvoudig gedemonteerd te kunnen worden.
De ruimtes zijn hedendaags, comfortabel, flexibel en toegankelijk, zowel voor de verblijvende kunstenaars als voor de bezoekers.
Inspirerende omgevingsaanleg
Het nieuwe ronde gebouw is verbonden met de rest van de site via een meanderend pad dat door het groen slingert. Dit pad creëert nieuwe schaduw- en rustplekken, die goed bereikbaar zijn vanuit de collectieve keuken en leefruimte van het gebouw.
Het landschap rondom het gebouw is zorgvuldig ontworpen om een intieme, inspirerende sfeer te bieden. Het biedt zowel bewoners als bezoekers volop ruimte om te ontspannen en te genieten van creatieve en intellectuele activiteiten.
Locatie
Frans Masereel Centrum
- Adres
Masereeldijk 5
Routeplanneropent in nieuw venster
2460 Kasterlee