Museum voor Hedendaagse Kunst, Antwerpen - nieuwbouw
Het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) verhuist naar de Waalsekaai in Antwerpen, op de locatie van het huidige Hof van Beroep. Het nieuwe gebouw versterkt de internationale uitstraling van het museum en biedt ruimte voor de verdere ontwikkeling van de collectie. Duurzaamheid en flexibiliteit staan centraal in het ontwerp, dat vier belangrijke museale functies combineert. Het project draagt bij aan de stedelijke ontwikkelingen en positioneert het M HKA als een icoon van kunst en cultuur in Antwerpen.
- Ontwerper
Bovenbouw Architectuur en Christ & Gantenbein
- Bouwheer
Departement Cultuur, Jeugd en Media
- Locatie
Antwerpen
- Datum laatste statuswijziging
26 februari 2025
Het museum
Het M HKA is een relatief jong kunstmuseum. In zijn huidige gedaante bestaat het sinds 1983. Het is ontstaan uit de collectie van de stichting Gordon Matta-Clark en is de erfgenaam van het legendarische Inaternationale Culturele Centrum (ICC) op de Meir.
Het M HKA speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van de Belgische kunstscene en biedt een platform voor innovatieve tentoonstellingen. Het museum trekt zowel lokale als internationale bezoekers aan en draagt bij aan de culturele identiteit van Antwerpen.
Ontwerpteam
De Vlaamse Regering heeft het Belgische Bovenbouw Architectuur en het Zwitserse bureau Christ & Gantenbein aangesteld voor het ontwerp van dit ambitieuze project.
54 kandidaten reageerden op de Open Oproep van Vlaams Bouwmeester. Daarvan werden 6 ontwerpbureaus geselecteerd om hun visie voor te stellen. Bovenbouw Architectuur en Christ & Gantenbein wisten de beoordelingscommissie te overtuigen met hun combinatie van ruimtelijke kwaliteit, architecturale visie en meerwaarde voor de stedelijke en maatschappelijke context.
Werken in een bouwteam
Bovenbouw Architectuur en Christ & Gantenbein zullen als ontwerpteam werken in een bouwteam, uniek op deze schaal in Vlaanderen. Een bouwteam is een projectgebonden samenwerkingsvorm samengesteld uit de aanbestedende overheid, het gekozen ontwerpteam en de gekozen aannemer voor de opdracht voor werken. Het ontwerpteam en de aannemer worden gekozen via afzonderlijke opdrachten, waardoor de procedure duidelijk verschilt van een design-and-buildformule. Elke bouwteamgenoot behoudt zijn zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, en er gaat bijzondere aandacht naar de onafhankelijkheid van het ontwerpteam.
Museum als icoon
Het M HKA zal fungeren als cultuurcentrum en als iconisch gebouw in de stad. Het nieuwbouwproject, met een budget van 130 miljoen euro, versterkt de internationale uitstraling van het museum en het profiel van Antwerpen als kunststad. Gelegen tussen het geplande stadspark ‘Dok Zuid’ en de Scheldekaaien, verbindt het museum de stad en versterkt het de huidige stedelijke ontwikkelingen.
Nieuwe locatie
Het museum komt op de historische locatie van het voormalige Hof van Beroep en Arbeidshof, grenzend aan de Scheldekaaien en het nieuwe stadspark. Deze strategische ligging maakt van het gebouw een scharnier tussen de nieuwe stadsprojecten en de stad Antwerpen. Het nieuwe M HKA zal het erfgoed van de locatie respecteren, terwijl het zich aanpast aan de hedendaagse eisen.
Duurzaam en innovatief ontwerp
Het nieuwe museum is ontworpen met duurzaamheid als uitgangspunt. Het gebouw is robuust, energiezuinig en toekomstbestendig, met een lange levensduur en een tijdloze uitstraling. Het biedt een toegankelijke en comfortabele ruimte voor kunst en cultuur. Materialen zullen zoveel mogelijk hergebruikt of gerecycleerd worden, en innovatieve technieken op het vlak van energiebeheer zullen bijdragen aan een efficiënte en milieuvriendelijke werking van het museum.
Flexibiliteit voor het museale programma
Het nieuwe gebouw biedt ruimte voor vier belangrijke deelwerkingen: de collectie, de tentoonstellingen, de bibliotheek/archief en het forum. Elke component heeft specifieke architecturale vereisten en gebruiksfuncties, die worden vertaald in een flexibel ontwerp dat ruimte biedt voor diverse museale activiteiten.
Torengebouw
Het ontwerp van Bovenbouw Architectuur en Christ & Gantenbein bestaat uit een torenvolume met een gelaagde structuur. De gestapelde volumes creëren een dynamisch en opvallend silhouet. De museumruimtes bieden een prachtig uitzicht op de Schelde, wat de ervaring voor bezoekers versterkt. De opzet zorgt voor een duidelijke scheiding tussen publieke en private ruimtes, wat de functionaliteit en toegankelijkheid verbetert. De oppervlakte van het museum verdubbelt bijna ten opzichte van de huidige situatie. Het bestaande museum blijft nog enkele jaren open totdat het nieuwe museum klaar is. Een datum is nog niet gekend.
Locatie
Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen
- Adres
Antwerpen
Routeplanneropent in nieuw venster