Gedaan met laden. U bevindt zich op: Pool teamcoaches Groeien als leidinggevende

Pool teamcoaches

Ben jij op zoek naar duurzame manieren om een team te doen groeien op het vlak van samenwerking? Wil je samen met het team werken aan een optimale groepsdynamiek, door hen handvaten aan te reiken waarmee ze verder kunnen groeien in resultaten? Dan kun je een beroep doen op de pool van teamcoaches van de Vlaamse overheid.  

Voor wie?

 • Je werkt binnen de diensten van de Vlaamse overheid en je begeleidt teams (ook projectteams, zelforganiserende teams, ...) vanuit je rol als leidinggevende, projectleider of HR-medewerker.
 • Je bent op zoek naar duurzame ondersteuning in het ontwikkelproces van teams in hun taakvolwassenheid en hun teamcompetenties.

Wat?

De pool van teamcoaches van de Vlaamse overheid bestaat uit collega’s die hun deskundigheid ter beschikking stellen en je helpen bij het begeleiden van het leerproces van teams. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de samenwerking verbeteren, werken aan de groepsdynamiek, conflicthantering, …

Je krijgt ondersteuning in het ontwikkelproces van teams in hun taakvolwassenheid en hun teamcompetenties, zoals:

 • voortgang- en resultaatgericht
 • vakmanschap of professionaliteit
 • vertrouwen en betrouwbaarheid in werkafspraken en werkprocessen
 • verbinding: communiceren en samenwerken

Verloop

 • Stap 1

  Je meld je aan bij de coördinatoren van de pool van teamcoaches via het webformulier (zie ‘Hoe aanvragen?’). Je ontvangt hierna een korte vragenlijst die je doorneemt voor je een intakegesprek hebt met de coördinatoren.

 • Stap 2

  De coördinatoren streven ernaar om 1 week na je aanvraag met jou een gesprek te hebben over je aanvraag. Tijdens de voorintake wordt onderzocht of de pool van teamcoaches je vraag kan opnemen. Indien je vraag kan worden opgenomen binnen de pool, koppelt de coördinator je aan een teamcoach en plan je met de teamcoach zo snel als mogelijk een kennismakingsgesprek in.

 • Stap 3

  Tussen de 5 tot 8 weken na het intakegesprek met de teamcoach kan deze met je team aan de slag en volgt de teamcoach het team verder op. De teamcoach maakt samen met de leidinggevende afspraken rond teamsessies, plan van aanpak, …

  Aan de hand van teamsessies (minimaal 3 - maximaal 5 halve dagen) begeleidt een teamcoach het ontwikkelproces van het team. Er worden handvaten aangereikt zodat het team daarna ook zelf verder kan zonder de teamcoach aan de hand van een teamontwikkelplan.

Kostprijs

Je wordt door het vormingssecretariaat van het Agentschap Overheidspersoneel ingeschreven voor één van de betalende sessies rond ‘teammanagement- en rendement’ of ‘teambetrokkenheid’ in het open aanbod. De kostprijs bedraagt 819 euro.

Deelname is verplicht, tenzij je deze module al in de eigen entiteit volgde of in de eigen entiteit kan volgen. Dit responsabiliseert en versterkt je in het opnemen van de verdere teamontwikkeling op lange termijn. Het verhoogt tevens een blijvend effect van het teamcoachingstraject na afsluit van het traject.

Goed om te weten: er wordt voor elke teamcoaching een eenmalige servicekost van 500 euro aangerekend via Vlimpers Leren. Deze servicekost wordt ingezet voor de verdere professionalisering van de teamcoaches (deskundigheidsvorming en supervisie) en overhead.

Informatie voor (toekomstige) poolleden

Maak je deel uit van de pool van teamcoaches, en ben je op zoek naar meer informatie over de werking van de pool en verdere professionalisering? Of ben je geïnteresseerd om toe te treden tot de pool? Lees meer op de webpagina ‘Professionalisering pool teamcoaches’.