Gedaan met laden. U bevindt zich op: Informatie voor lokale en provinciale toezichthouders milieuhandhaving en geluid

Informatie voor lokale en provinciale toezichthouders milieuhandhaving en geluid

Het toezicht op de naleving van de milieuwetgeving wordt op lokaal en provinciaal niveau uitgeoefend door de aangestelde toezichthouders milieuhandhaving en geluid. Er gelden minimumaantallen voor de aanstelling van lokale toezichthouders.

Provinciale en lokale toezichthouders moeten beschikken over een bekwaamheidsbewijs ‘toezichthouder milieuhandhaving’ en ontvangen tevens een legitimatiekaart.

Provinciale en lokale toezichthouders geluid moeten beschikken over een bekwaamheidsbewijs ‘toezichthouder geluid’ en ontvangen tevens een legitimatiekaart.

Bekwaamheidsbewijs en legitimatiekaart als toezichthouder milieuhandhaving en geluid

Bevoegdheden

De toezichtsopdrachten van de lokale toezichthouders zijn opgenomen in artikel 34 van het Milieuhandhavingsbesluit(opent in nieuw venster).

De toezichtsopdrachten van de provinciale toezichthouders zijn opgenomen in artikel 33 van het Milieuhandhavingsbesluit.(opent in nieuw venster)

Waarnemende toezichthouders

Als een aangestelde lokale toezichthouder milieuhandhaving (gemeentelijke toezichthouder, intergemeentelijke toezichthouder en toezichthouder van politiezones) verhinderd is, kan een waarnemend lokaal toezichthouder milieuhandhaving aangesteld worden. Deze waarnemende toezichthouder moet over de vereiste kwalificaties en eigenschappen beschikken om de toezichtopdracht naar behoren te vervullen. Hij of zij is daarnaast houder van een getuigschrift/diploma hetzij van het hoger onderwijs, hetzij van het hoger secundair onderwijs (of van de hogere secundaire leergangen) aangevuld met een nuttige ervaring van meer dan drie jaar.

De waarnemende lokale toezichthouders milieuhandhaving worden aangesteld in een aanstellingsbesluit. De aanstelling mag de termijn van een jaar niet overschrijden.

Het tijdelijke bekwaamheidsbewijs en de legitimatiekaart voor de waarnemend toezichthouders worden ook op bovenstaande wijze aangevraagd bij de afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten. Men bezorgt hiervoor een kopie van het behaalde getuigschrift/diploma van het hoger (secundair) onderwijs en het bewijs van de nuttige ervaring, in plaats van de certificaten van hogervermelde opleiding.

Tijdelijke of definitieve stopzetting van de taken als toezichthouder

Wanneer een toezichthouder zijn of haar taken tijdelijk (minstens zes maanden) of definitief stopzet, bijvoorbeeld bij een pensionering of het veranderen van job, moet het orgaan dat bevoegd was voor de aanstelling (bijvoorbeeld het college van burgemeester en schepenen in geval van gemeentelijke toezichthouders) dit melden aan de afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten. De melding aan de afdeling gebeurt binnen de vijftien dagen na de inwerkingtreding van de wijzigingen met een brief, een e-mail naar erkenningen.omgeving@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) of via het online erkenningenloket van het Departement Omgeving, ofwel via de bevraging in het kader van het opstellen van het jaarlijkse handhavingsrapport.

Bij definitieve stopzetting moet ook de legitimatiekaart van de toezichthouder ingeleverd worden.

Dit kan per post naar:

Departement Omgeving - afdeling GOP
Koning Albert II-laan 20, bus 8
1000 Brussel

Fusies gemeenten en politiezones

Na gemeentelijke fusies en fusies van politiezones blijven de lokale toezichthouders in principe enkel bevoegd voor het grondgebied van de gemeente, respectievelijk politiezone, waarvoor ze oorspronkelijk werden aangesteld.

Om de bevoegdheden voor het grondgebied van de gehele gefuseerde gemeente of politiezone te bekomen, zijn er twee mogelijkheden:

  1. De gemeente(n) of politiezone(s) waarvoor de toezichthouders niet aangesteld werden, geeft/geven voorafgaand aan de fusie de toestemming dat de toezichthouders ook op hun grondgebied hun bevoegdheden kunnen uitoefenen.
    De afdeling Gebiedsontwikkeling, omgevingsplanning en -projecten wordt hiervan op de hoogte gebracht, bij voorkeur via het online erkenningenloket van het Departement Omgeving (‘Wijziging doorgeven’), waarbij ook een kopie van het document waarmee de toestemming verleend werd, wordt overgemaakt.
  2. De toezichthouders worden na de fusie opnieuw aangesteld door het college van burgemeester en schepenen van de fusiegemeente of door het bevoegde orgaan van de gefuseerde politiezone en er wordt een nieuw bekwaamheidsbewijs aangevraagd via het online erkenningenloket van het Departement Omgeving.