Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijke sportinfrastructuur Mensen met een handicap

Toegankelijke sportinfrastructuur

Veilig en comfortabel sporten en supporteren? Dat moet iedereen kunnen! Om van sport een feest te maken voor iedereen, zijn toegankelijke sportgebouwen en sportterreinen, blindentribunes en samenwerkingen met supporters met een beperking nodig. 

Toegankelijke sportgebouwen en sportterreinen

Ben je op zoek naar toegankelijke sportgebouwen, sportterreinen en zwembaden in binnen- en buitenland? Op de website van Sport Vlaanderen ontdek je mooie voorbeelden.(opent in nieuw venster)

Inter en Sport Vlaanderen brachten in 2022 het label Toegankelijke Sportinfrastructuur uit, samen met een ontwerpinstrument voor opdrachtgevers en ontwerpers. Sportaccommodaties krijgen het label na een grondige screening.

Sport Vlaanderen Brasschaat is het eerste sportcentrum in Vlaanderen dat het label haalde.

Sportcentra en zwembaden zonder label

Toegankelijk Vlaanderen is een website met betrouwbare en volledige informatie over de toegankelijkheid van heel wat gebouwen en omgevingen, ook sportcentra en gebouwen.

Een adviseur heeft ter plaatse bekeken of ouderen of mensen met een handicap het gebouw of de omgeving zelfstandig kunnen gebruiken of met wat hulp.

Voor elke plaats krijg je algemene gegevens, uitgebreide informatie over de toegankelijkheid en foto’s. Zo kan je zelf inschatten of je er terechtkunt.

Blindentribune

Op een blindentribune genieten blinde en slechtziende supporters in het stadion van een voetbalwedstrijd. Via een ontvangertje met hoofdtelefoon horen zij aangepaste commentaar. Een vrijwillige voetbalcommentator beschrijft wat er tijdens de hele wedstrijd te zien is, met extra veel details.

Op dit moment zijn er al blindentribunes bij elke thuiswedstrijd van AA Gent(opent in nieuw venster), RSC Anderlecht(opent in nieuw venster), Club Brugge(opent in nieuw venster), KRC Genk(opent in nieuw venster) en Royal Antwerp FC(opent in nieuw venster). Daarnaast is er ook een blindentribune bij elke officiële thuiswedstrijd van de Rode Duivels.

Inside

Inside is de koepelorganisatie voor supporters met een handicap in het Belgisch voetbal. Supporters met een beperking van elke profclub maken er samen werk van beter toegankelijke stadions en voetbalwedstrijden.

Enkele resultaten: voetbalclubs kregen advies, er werden stadions aangepast en er kwamen rolstoelzones en clubs voor supporters met een handicap.

Meer weten? Neem contact op via events@inter.vlaanderen(opent in uw e-mail applicatie).  

CAFE

In 2021 stapten de KBVB, de Pro League en Inter samen met Franse en Duitse partners in een Erasmus+-project onder leiding van het Centre for Access to Football in Europe, kortweg CAFE(opent in nieuw venster).

CAFE is de toegankelijkheidspartner van UEFA en zet zich in voor de toegankelijkheid van voetbalstadions voor supporters met een beperking. CAFE houdt rekening met hun noden en feedback om zo een goed toegankelijkheidsbeleid te ontwikkelen.