Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bijna 6000 festivalbezoekers met een beperking genoten van een toegankelijke festivalzomer Nieuwsberichten van Inter

Bijna 6000 festivalbezoekers met een beperking genoten van een toegankelijke festivalzomer

Nieuwsbericht
31 augustus 2023

Hasselt, donderdag 31 augustus – Afgelopen festivalzomer deden 51 organisatoren beroep op Inter om hun festival toegankelijk te maken. Inter registreerde 5629 bezoekers. Ook mensen die vooraf geen contact namen, maakten gebruik van de Interdienstverlening en konden zo gewoon meedoen, op de festivalweide en de camping. Een stijging van 2000 bezoekers ten opzichte van 2022.

Ook meer festivalorganisatoren vinden de weg naar Inter: van 37 in 2019 en 44 in 2022 naar 51 dit jaar. Inter werkt al jaren samen met de grote festivalorganisatoren zoals Live Nation, Pukkelpop, Dour Festival, Graspop Metal Meeting, Dranouter … Ook kleinere lokale festivals hebben oog voor toegankelijkheid.

“Vanuit Inter zijn we heel blij met het engagement en de ambities van de festivalorganisatoren”, vertelt Wendy Metten, algemeen directeur van Inter. “De faciliteiten die we aanbieden zijn gericht op een maximale en gelijkwaardige beleving zodat iedereen gewoon en zorgeloos kan meedoen. En daar maken deze zomer bijna 6000 mensen gebruik van. Niemand hoeft thuis te blijven.”

Marc Beelen, festivalganger met een beperking uit Geetbets: “Ik ging samen met mijn vrouw naar Suikerrock in Tienen. Dankzij de vriendelijke medewerkers van Inter hadden we een mooie dag! Wij komen volgend jaar terug.”

Ondersteuning voor en tijdens het festival

“Eigenlijk begint het voor de start van het festival al”, zegt Bart Parmentier, coördinator Events, Doelgroepenbeleid en Communicatie bij Inter. “Met duidelijke communicatie op de website van het festival weten bezoekers wat ze kunnen verwachten en kunnen ze zich voorbereiden.”

Inter adviseert de festivals over de toegankelijkheid, bijvoorbeeld over rolstoelpodia en aangepast sanitair, en de Inter-vrijwilligers assisteren op de festivalweide en op de camping. Dat alles op maat van het festival.

Kwaliteitslabel

Organisatoren die hun event toegankelijk willen maken voor iedereen, kunnen aankloppen bij Inter voor advies en begeleiding. Ze kunnen zelfs een label behalen. Het label Toegankelijk Event is een kwaliteitslabel voor evenementen die voldoen aan de belangrijkste toegankelijkheidsvoorwaarden. Inter stelt een brochure over het label(PDF bestand opent in nieuw venster) ter beschikking, waar organisatoren zelf mee aan de slag kunnen. Ook zonder actieve betrokkenheid van Inter. Als elke organisator werkt met de kwaliteitseisen van Inter, kunnen alle bezoekers rekenen op een gelijkwaardige ervaring. “Er is de keuze om zelf in te staan voor de toegankelijkheid of om hiervoor met Inter samen te werken. Er is nog veel werk en we zijn er nog niet, maar de sector zet elk jaar stappen vooruit,” merkt coördinator Bart Parmentier op.

Zin om de zomer af te sluiten op een toegankelijk event? Zak dan op 1 en 2 september af naar Crammerock in Stekene. Dit festival behaalde het label en iedereen is er welkom!