Gedaan met laden. U bevindt zich op: Provincie West-Vlaanderen zet in op 'Changing Places' in Provinciaal Hof in Brugge Nieuwsberichten van Inter

Provincie West-Vlaanderen zet in op 'Changing Places' in Provinciaal Hof in Brugge

Nieuwsbericht
26 juni 2024

Het Provinciaal Hof op de Markt van Brugge heeft als derde plek in West-Vlaanderen een changing place geïnstalleerd. Dat is een volledig uitgeruste sanitaire ruimte voor mensen met extra zorgbehoeften. Bij de restauratie van het historische pand is heel wat aandacht gegaan naar de toegankelijkheid. Dat gebeurde in samenwerking met Inter - Toegankelijk Vlaanderen.

Changing place

Bij de restauratie van het Provinciaal Hof zijn er twee nieuwe sanitaire blokken gerealiseerd met toegankelijke toiletten. Op de tweede verdieping is er een ‘changing place’ voorzien. Dit is een sanitaire ruimte die ook liggende verzorging mogelijk maakt. De ruimte is daarom ingericht met een wastafel, een toilet, een verzorgingstafel voor volwassenen en een plafondtillift. Een persoon met een handicap kan de ruimte zelfstandig of met een begeleider gebruiken.

De in hoogte verstelbare verzorgingstafel en plafondlift garanderen een comfortabel gebruik.

“Er zouden zoveel mogelijk changing places moeten komen in stadscentra, winkelcentra, ziekenhuizen, toeristische plaatsen”, zegt rolstoelgebruiker Matthieu Dewit. “Een changing place is voor sommige mensen noodzakelijk om eens een dagje weg te kunnen.”

Alle praktische informatie over het gebruik van de changing place vind je op de website van het Provinciaal Hof(opent in nieuw venster).

Toegankelijk gebouw

Binnen het Provinciaal Hof werden drie nieuwe liften geïnstalleerd. De eerste lift overbrugt het hoogteverschil van de Markt naar het gelijkvloers en houdt rekening met het behoud van de historische gevel. Een tweede lift verbindt alle verdiepingen, van de kelder tot de zolder, zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke interieur. De derde lift, speciaal ontworpen voor de cateringvleugel, maakt de binnenkoer vlot bruikbaar voor diverse diensten en activiteiten.

Het Provinciaal Hof wil elke bezoeker een fijne beleving bezorgen. Zo is er een onderrijdbare balie en werkten we aan de toegankelijkheid van de informatiedragers, bijvoorbeeld door ondertiteling bij video’s.

Open huis

Het vernieuwde Provinciaal Hof is nu een te bezoeken erfgoedpand, Huis van de West-Vlaming en congreslocatie. Als erkend Flanders Heritage Venue biedt het kwaliteitsvolle mogelijkheden voor vergaderingen en congressen. Met de heropening en de nieuwe toegankelijkheidsvoorzieningen onderstreept het Provinciaal Hof zijn rol als een inclusieve en inspirerende ontmoetingsplaats in het hart van Brugge.

“We besteden in West-Vlaanderen veel aandacht aan toegankelijkheid”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. “Het organiseren van een changing place in het Provinciaal Hof was een hele zoektocht en uitdaging. We zijn dan ook bijzonder trots op deze realisatie.”

Meer weten over changing places?

Inter verzamelde de informatie over alle changing places in Vlaanderen op zijn website. “Publiek toegankelijk sanitair is voor iedereen een noodzaak. Met een changing place gaan ook mensen die meer ruimte nodig hebben bij een toiletbezoek gerust op pad. De provincie West-Vlaanderen toont aan dat zelfs in een moeilijkere erfgoedcontext mooie oplossingen mogelijk zijn,” aldus Wendy Metten, algemeen directeur van Inter.