Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zeven tips om je zaak toegankelijk te maken voor iedereen Toegankelijke restaurants en cafés

Zeven tips om je zaak toegankelijk te maken voor iedereen

Je zaak toegankelijker maken kan op veel manieren. Hier vind je zeven tips om mee aan de slag te gaan. De ene maatregel is al wat ingrijpender dan de andere, maar allemaal maken ze jouw zaak nog gastvrijer.

  1. Maak alle ruimtes in je gebouw drempelloos bereikbaar. Het liefst zonder hoogteverschillen. Kan dat niet? Overbrug kleine en grote drempels door technieken te combineren. Voorzie bijvoorbeeld bij een trede ook een hellend vlak. Als het kan, zorg dat alles op dezelfde verdieping terug te vinden is.
  2. Zorg voor een obstakelvrije toegang. Kijk of er geen terrasmeubels, parasols of bloembakken in de weg staan.
  3. Voorzie looproutes voor iedereen. Die zijn obstakelvrij en makkelijk te gebruiken voor elke klant. Zorg altijd voor voldoende doorgangsbreedte op de route naar de tafels en het toilet.
  4. Denk aan de akoestiek in je zaak. Een lawaaierige omgeving zorgt ervoor dat je elkaar moeilijk verstaat. Sommige mensen met een beperking bekijken op voorhand de sfeerbeelden op de website, om in te schatten of een zaak te druk aanvoelt. Creëer rustigere hoeken voor mensen die sneller overprikkeld zijn, voor mensen die wat meer privacy willen en voor slechthorenden die last hebben van omgevingslawaai.
  5. Zorg voor vlot bereikbare toiletten. Voorzie minstens één aangepast toilet voor klanten die minder mobiel zijn. Dit toilet mag iedereen gebruiken. Het is niet alleen voor mensen met een beperking.
  6. Werk met contrasten. Door bewust om te gaan met kleuren en materialen begrijpen bezoekers het gebouw sneller. Mensen kunnen zich aan de hand van contrasten beter oriënteren. Voorzie bijvoorbeeld ook contrastmarkeringen op trappen en glazen deuren. Dat is niet alleen een must voor iemand die slechtziend is, maar veiliger voor iedereen. Goede verlichting is hierbij ook belangrijk.
  7. Hou ook rekening met toegankelijkheid op de parking. Zorg ervoor dat de parkeerplaatsen groot genoeg zijn.