Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijkheid als transversaal thema in Wevelgem Algemeen bestuur

Toegankelijkheid als transversaal thema in Wevelgem

Toegankelijkheid is een verantwoordelijkheid van het hele gemeenteteam. Van de burgemeester, het bestuur tot alle medewerkers. We streven naar een toegankelijkheidsreflex in ieders dagelijkse werking. 

Toegankelijkheid is een transversaal of horizontaal thema, dat wil zeggen dat het door alle beleidsdomeinen heen loopt. Toch behandelen heel wat gemeenten het nog niet zo en zit het soms verscholen of geïsoleerd binnen een dienst Gelijke Kansen, Welzijn of Ruimtelijke ordening. Het is veel breder dan dat. De West-Vlaamse gemeente Wevelgem beseft dat goed.

Toegankelijkheid in het meerjarenplan

Al in 2018 ondertekende Wevelgem het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’. Doorheen het volledige meerjarenplan 2020-2025 is toegankelijkheid een kernbegrip. Het werd geïntegreerd in beleidsdoelstellingen binnen verschillende beleidsdomeinen.

Lees meer over het meerjarenplan op de website van Wevelgem(opent in nieuw venster).
Lees het interview over Wevelgem als een van de chartergemeenten op de website ouderenraden.be(opent in nieuw venster).

De burgemeester bevoegd voor toegankelijkheid

In Wevelgem is de burgemeester, naast onder andere “Algemeen Beleid en Strategische Planning” bevoegd voor “Transversale en Integrale Thema’s: duurzaamheid en toegankelijkheid”. Dit lezen we op deze webpagina van de gemeente(opent in nieuw venster). Dat toegankelijkheid een centrale bevoegdheid is, bij het hoofd van de gemeente, is een sterk signaal.

Het is een bewuste keuze om toegankelijkheid als transversaal thema tot mijn bevoegdheid te nemen. Als centraal figuur in de besluitvorming bewaak ik mee de toegankelijkheid in de brede zin. Zo wordt het integraal meegenomen in het beleid.

Jan Seynhaeve

burgemeester Wevelgem

Toelichting 'Samen naar een toegankelijk Wevelgem'

Tijdens het congres Toegankelijke steden en gemeenten gaf schepen Bas Surmont een toelichting over het toegankelijkheidsbeleid in Wevelgem.

Inhoud is aan het laden

Contactpersoon

Nele Dedeurwaerder, beleidsmedewerker algemeen directeur, nele.dedeurwaerder@wevelgem.be(opent in uw e-mail applicatie)