Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gruuthusemuseum in Brugge maakt beleving toegankelijk Cultuur

Gruuthusemuseum in Brugge maakt beleving toegankelijk

Het Gruuthusemuseum ademt Brugse geschiedenis. Tijdens de laatste restauratie en vernieuwing was er met de steun van Toerisme Vlaanderen veel aandacht voor toegankelijkheid. 

Een ervaring voor iedereen

Het Brugse Gruuthusemuseum stapte in een traject voor meer inclusie. Het doel: van het vernieuwde museum een toegankelijker museum voor iedereen maken.

In een historisch gebouw is dat natuurlijk moeilijker. Het is een uitdaging om iedereen een gelijkaardige ervaring te bezorgen.

“Het plein werd heraangelegd met een goed berijdbaar pad dat naar alle gevels leidt en de toiletten zijn voor iedereen toegankelijk. Daarnaast zette Inter ons ertoe aan om zo veel mogelijk rekening te houden met zintuiglijke beperkingen”, zegt Katelijne Vertongen, adjunct-conservator publiekswerking.

Extra voorzieningen

Er zijn 13 voelstations in het vernieuwde museum, met audiogidsen met beschrijvingen voor blinden en slechtzienden. Voelstations maken de beleving van alle bezoekers beter, want iedereen raakt graag dingen aan.

Voor doven en slechthorenden is er een tablet met rondleidingen in gebarentaal, zowel in VGT, de Vlaamse Gebarentaal, als in internationale gebarentaal.

Ons uitgangspunt was een aanbeveling van Inter. Van hen leerde ik dat je moet proberen om bezoekers met en zonder beperking dezelfde ervaring aan te bieden, zodat ze achteraf op een terrasje over hetzelfde bezoek kunnen napraten.
KV

Katelijne Vertongen

adjunct-conservator publiekswerking

© Musea Brugge