Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijke musea Cultuur

Toegankelijke musea

Is er een museum in uw gemeente dat toegankelijk is voor iedereen? Communiceert u over de voorzieningen in het museum, zodat inwoners en bezoekers weten wat te verwachten? Ook over de toegankelijkheidsinformatie? Die kan het museum namelijk bekendmaken met een Toegankelijkheidswijzer op de eigen website.

Wat?

De Toegankelijkheidswijzer is een widget voor toegankelijkheidsinformatie in musea. Een widget is een kleine toepassing met informatie die op een website gehost is en die u makkelijk weergeeft op andere platformen.

Zo vinden bezoekers op verschillende plaatsen duidelijke en herkenbare info om hun bezoek te plannen. Of het museum bereikbaar is met het openbaar vervoer bijvoorbeeld, waar u kunt parkeren en of iemand met een handicap er ook vlot iets kan eten of drinken en het toilet bezoeken. En of er een aangepaste beleving is.

Wie een uitstap plant, weet zo wat te verwachten en gaat gerust op stap.

Waarom?

 • Duidelijkheid en comfort voor museumbezoekers, zeker voor bezoekers die meer info nodig hebben om een uitstap te plannen
 • Een beter zicht op de huidige toegankelijkheidssituatie van het museum en de verbeterpunten voor de eigenaar
 • Een blijk van gastvrijheid en een waardevolle insteek voor een goed onderbouwd toegankelijkheidsbeleid voor u als lokaal bestuur en beleidsmaker

Hoe werkt het?

 • Stap 2

  U krijgt een handleiding van Inter en verzamelt alle toegankelijkheidsinformatie.

 • Stap 3

  De informatie komt terecht in een handige toepassing.

 • Stap 4

  De informatie is duidelijk en herkenbaar opgebouwd. U kunt de info delen op verschillende platformen, zoals de museumwebsite, de gemeentelijke website of die van de dienst toerisme.

Hiermee kent u de huidige toegankelijkheidssituatie van het museum. Zijn er plannen voor een nieuwbouw, verbouwing of vernieuwing? Laat ze dan nakijken op toegankelijkheid.

Of laat u begeleiden om toegankelijke evenementen te organiseren.

Goede voorbeelden

Op www.toegankelijk.vlaanderen.be/gebouwen(opent in nieuw venster) vindt u de musea die de Toegankelijkheidswijzer al gebruiken. Op de websites van de musea zelf ziet u de toegankelijkheidsinformatie.