Gedaan met laden. U bevindt zich op: Dagcentrum De Piste in Houthalen-Helchteren denkt vanuit gebruikscomfort en zorgfuncties Welzijn en zorg

Dagcentrum De Piste in Houthalen-Helchteren denkt vanuit gebruikscomfort en zorgfuncties

De Piste is een dagcentrum voor volwassenen met een lichamelijke handicap of een niet aangeboren hersenletsel. Het centrum liet zich begeleiden bij de bouw van 4 zorgstudio’s en kantoorruimten.

Het gebouw en de omgeving

Opdrachtgever vzw Stijn heeft al veel ervaring met bouwen voor gelijkaardige groepen en vond het vanzelfsprekend om rekening te houden met toegankelijkheid en gebruikscomfort.

Een toegankelijkheidsadviseur stemde het ontwerp en de afwerking zo goed mogelijk af.

“We vertrekken van de manier waarop we zorg verlenen. Met dat doel voor ogen sturen we projecten in een zo vroeg mogelijke fase bij”, zegt Greet Goossens, bouwcoördinator bij vzw Stijn.

De besprekingen met Inter ervaren wij altijd als een wederzijds leermoment. We verfijnen en stellen ons project elke keer samen verder af.
GG

Greet Goossens

bouwcoördinator bij vzw Stijn

De toegankelijkheidsadviseur bekeek het gebouw in zijn geheel en in zijn omgeving.

Het gebouw ligt hoger dan de rijweg. Daarom werd er links een vlakke aanrijhelling aangelegd, zodat iedereen er al stappend of met de rolstoel kan geraken.

Rechts is er een iets steilere helling als oprit voor wagens en busjes. Die komt uit aan een vlak gedeelte bij de ingang van het gebouw. Daar zijn 3 aangepaste parkeerplaatsen. Passagiers kunnen er makkelijk uitstappen. Zo kan iedereen deze zone comfortabel gebruiken.

Ook de verbinding naar een bestaand woongebouw was belangrijk. De looproute werd daar breed genoeg gemaakt en de niveauverschillen goed overbrugd.

Zorgtoiletten, sanitaire cellen en zorgstudio’s

In de zorgtoiletten in het dagcentrum helpen verzorgers cliënten om het toilet te gebruiken. Inter deed verschillende inrichtingsvoorstellen voor een resultaat dat werkt voor iedereen.

Deze opdrachtgever koos voor een oplossing waarbij medewerkers aan beide zijden van de toiletpot kunnen staan om te helpen.

Ook voor de sanitaire cellen in de zorgstudio’s waren er verschillende inrichtingsmogelijkheden, elk met voordelen en nadelen. De opdrachtgever koos voor de oplossing die het meest beantwoordt aan de manier van werken van het dagcentrum.

Zo is er in de sanitaire cel een zone voor een douchebrancard. Daarvoor moest de aannemer de kranen, afvoer en andere inrichtingselementen op een aangepaste manier plaatsen. De overkoepelende blik van de toegankelijkheidsadviseur hield daarmee rekening.

Bij dit project voerden we met de expertise van Inter bijsturingen door aan de sanitaire ruimtes. Zo kregen we meer gebruikscomfort voor zowel bewoners als verzorgers.
GG

Greet Goossens

bouwcoördinator bij vzw Stijn