Gedaan met laden. U bevindt zich op: Geselecteerde voorstellen projectoproep woningen dak- en thuislozen Nieuwsberichten van lokaal woonbeleid

Geselecteerde voorstellen projectoproep woningen dak- en thuislozen

Nieuwsbericht
12 juni 2024

Geselecteerde voorstellen projectoproep woningen dak- en thuislozen

Lokale besturen konden tussen oktober 2023 en april 2024 intekenen op de eerste projectoproep woningen dak- en thuislozen.

Wat is de oproep?

Deze oproep had als doel lokale besturen financieel te ondersteunen bij de aankoop, bouw, renovatie en inrichting van woningen voor dak- en thuisloze alleenstaanden of gezinnen. Ook het verbeteren van de kwaliteit, energiezuinigheid en duurzaamheid van bestaande woningen voor dak- en thuislozen kwam in aanmerking. Collectieve opvangsituaties zoals nacht- en winteropvang van daklozen en collectieve opvanginitiatieven voor vluchtelingen kwamen niet in aanmerking.

Resultaat: 4,27 miljoen euro voor 45 extra woningen en 3 woningrenovaties

We kenden nu voor 4,27 miljoen euro subsidies toe aan de volgende 9 gemeenten voor het realiseren van woningen voor dak- en thuislozen: Waregem, Londerzeel, Brugge (voor 2 projecten), Oostkamp, Ieper, Laarne, Gent, Hoeilaart en Lochristi. Deze lokale besturen zullen in totaal 45 bijkomende woningen voor dak- en thuislozen voorzien en drie bestaande woningen renoveren.

Ook realisatie van noodwoningen voor 2,38 miljoen euro

Lokale besturen konden ook opnieuw een projectvoorstel indienen voor de realisatie van noodwoningen. In de periode 2020 - 2023 is al voor 36,35 miljoen euro subsidies toegekend aan lokale besturen voor de realisatie van noodwoningen. Daar komt nu nog 2,38 miljoen euro bij. Met deze subsidies voor noodwoningen wil de Vlaamse Regering een snelle herhuisvesting garanderen in acute noodsituaties, zoals bijvoorbeeld voor bewoners van onbewoonbaar verklaarde woningen of bij een uithuiszetting. Dat is een belangrijk sluitstuk binnen het lokale en het Vlaamse woonbeleid.

Meer informatie?

Algemene informatie over de projectoproep woningen dak- en thuislozen.
Algemene informatie over projectoproep noodwoningen.