Gedaan met laden. U bevindt zich op: Herinnering overgangsbepaling recht van voorkoop voor gemeenten met bijzondere gebieden Nieuwsberichten van lokaal woonbeleid

Herinnering overgangsbepaling recht van voorkoop voor gemeenten met bijzondere gebieden

Nieuwsbericht
15 mei 2024

Op 9 juni 2023 wijzigde het recht van voorkoop volgens de Vlaamse Codex Wonen. Er werd een overgangsbepaling voorzien voor gemeenten met bijzondere gebieden.

In die gemeenten - waar het voorkooprecht van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 nog geldt onder de oude regelgeving - kan artikel 5.76 VCW pas vanaf 1 januari 2025 worden toegepast. Bekijk online voor welke gemeenten dit geldt.

Deze gemeenten moeten niet wachten met het goedkeuren van een nieuwe afbakening van het gebied voor het voorkooprecht. Om hiaten te voorkomen, is het raadzaam dat de gemeenteraad een nieuwe afbakening vóór 2025 goedkeurt, op voorwaarde dat deze beslissing de inwerkingtreding niet eerder dan 1 januari 2025 vastlegt. Hierdoor kunnen de gegevens tijdig in de RVV-webapplicatie worden geladen.

Is uw gemeente nog niet aangemeld als leverancier voor het nieuwe soorttype “Vlaamse Codex Wonen - 34”? Meld u dan aan via het webformulier van Digitaal Vlaanderen,(opent in nieuw venster) zodat de gegevens kunnen worden geüpload naar het e-voorkooploket via de RVV-webtoepassing(opent in nieuw venster).

Meer informatie?

Meer informatie vindt u op onze webpagina recht van voorkoop toepassen voor lokale besturen. Met vragen kunt u terecht via voorkooprecht.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).