Gedaan met laden. U bevindt zich op: Rijbewijs B behalen: stap voor stap

Rijbewijs B behalen: stap voor stap

Wie met de auto wil rijden, moet eerst een rijbewijs B behalen. Daarvoor moet u de volgende stappen ondernemen.

Voor wie?

U kunt een Belgisch rijbewijs verkrijgen als

 • u ingeschreven bent in het bevolkingsregister, het vreemdelingenregister of het wachtregister van een Belgische gemeente en u in België uw gewone verblijfplaats hebt.
 • u het bewijs levert van uw inschrijving in een Belgische onderwijsinstelling gedurende een periode van minstens 6 maanden.
 • u houder bent van een van de volgende in België afgegeven geldige documenten:
  • de diplomatieke identiteitskaart
  • de consulaire identiteitskaart
  • de bijzondere identiteitskaart.

Uw rijbewijs behalen

 • Stap 1

  Theorie-examen

  Vanaf 17 jaar kunt u deelnemen aan het theorie-examen waarmee u uw kennis over de wegcode aantoont.

  U mag deelnemen aan het theorie-examen zonder eerst lessen te volgen. Als u na de tweede poging niet geslaagd bent, moet u 12 uur theorielessen volgen in een erkende rijschool(PDF bestand opent in nieuw venster).

  U kiest zelf het examencentrum(opent in nieuw venster) waar u het theorie-examen aflegt. Alle examencentra rekenen daarvoor hetzelfde tarief(PDF bestand opent in nieuw venster) aan. Raadpleeg de openingsuren van de examencentra op hun website.

  Lees meer over het theorie-examen.

 • Stap 2

  Stageperiode met voorlopig rijbewijs

  Als u slaagt voor het theoretische rijexamen, krijgt u een attest om het voorlopig rijbewijs aan te vragen bij uw gemeentebestuur. U oefent minstens 5 maanden met uw voorlopig rijbewijs. U hebt de keuze tussen 2 opties:

  • Voorlopig rijbewijs B zonder begeleider (18 maanden)
   Vanaf 18 jaar kunt een voorlopig rijbewijs zonder begeleider krijgen, zolang u eerst 20 uur rijles gevolgd hebt bij een erkende rijschool(PDF bestand opent in nieuw venster). Als die oordeelt dat u in staat bent om alleen verder te oefenen, krijgt u een bekwaamheidsattest. Met dat attest gaat u naar uw gemeentebestuur om uw voorlopig rijbewijs aan te vragen. Uw voorlopig rijbewijs is 18 maanden geldig en u mag dan rondrijden zonder begeleider.
  • Voorlopig rijbewijs B met begeleider (36 maanden)
   Vanaf 17 jaar kunt u kiezen voor een voorlopig rijbewijs met begeleider. Hiervoor vraagt u een aanvraagformulier in het examencentrum. Daarmee kunt u uw voorlopig rijbewijs aanvragen bij uw gemeentebestuur. U kiest een begeleider (maximaal 2). Uw voorlopig rijbewijs is 36 maanden geldig en u mag enkel rondrijden met minstens 1 begeleider die geregistreerd staat op uw voorlopig rijbewijs. Start u vanaf 1 maart 2024 met een voorlopig rijbewijs met begeleider? Dan moet uw begeleider ook een vormingsmoment volgen.

  Tip: De online praktijkondersteuning via het leerplatform mijnrijbewijsB.be(opent in nieuw venster) en het praktijkboek(opent in nieuw venster) helpen u als leerling en als begeleider tijdens de oefenperiode. Ze zorgen voor een stapsgewijze opbouw met concrete oefeningen, tips en informatie op maat.

  Lees meer over het voorlopig rijbewijs.

 • Stap 3

  Praktijkexamen

  U kunt het praktijkexamen afleggen vanaf 18 jaar, na een minimale oefenperiode van 5 maanden. Hou er rekening mee dat u op het moment van uw praktijkexamen ook een geldig theorie-examen moet hebben. Uw theorie-examen is 3 jaar geldig.

  Het praktijkexamen bestaat uit 2 delen:

  • risicoperceptietest op de computer
  • rijtest op de openbare weg.

  Tijdens de test op de openbare weg voert u 2 manoeuvres uit. Die loot u uit 6 mogelijke manoeuvres.

  U kiest zelf het examencentrum(opent in nieuw venster) waar u het praktijkexamen wilt afleggen. Alle centra rekenen daarvoor hetzelfde tarief(PDF bestand opent in nieuw venster) aan.

  Bent u 2 keer niet geslaagd bent voor het praktijkexamen? Dan moet u 6 uur praktijklessen volgen bij een erkende rijschool(PDF bestand opent in nieuw venster).

  Lees meer over het praktijkexamen.

 • Stap 4

  Uw rijbewijs aanvragen

  Als u voor het praktijkexamen slaagt, krijgt u een aanvraagformulier van het examencentrum. Dat geeft u ingevuld en ondertekend aan uw gemeentebestuur om uw rijbewijs aan te vragen. Een rijbewijs maken duurt 3 tot 5 werkdagen.

  Tip: Vraag aan uw gemeentebestuur wat u extra moet meenemen. Meestal is dat uw identiteitskaart en een pasfoto.

  Lees meer over het aanvragen van uw rijbewijs.

 • Stap 5

  Terugkommoment

  Woont u in Vlaanderen? Dan moet u 6 tot 9 maanden nadat u uw definitieve rijbewijs hebt behaald een extra opleiding volgen van 4 uur.

  Dat terugkommoment bestaat uit:

  • een kennismakingsgesprek
  • praktijkoefeningen op een afgesloten terrein
  • een groepsgesprek over de attitude van weggebruikers.

  Lees meer over het terugkommoment.

Uw rijbewijs vernieuwen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs kunt u een nieuw exemplaar aanvragen. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Met de documenten die u daar ontvangt, kunt u een nieuw exemplaar aanvragen bij uw gemeentebestuur.

Lees meer over het vernieuwen van uw rijbewijs.