Gedaan met laden. U bevindt zich op: Rijbewijs C en D aanvragen of vernieuwen

Rijbewijs C en D aanvragen of vernieuwen

U vraagt uw voorlopig en definitief rijbewijs C of D aan bij uw gemeentebestuur. Dat kan met of zonder vermelding van de vakbekwaamheid (code 95) op uw rijbewijs.

Waar en wanneer aanvragen?

Voorlopig rijbewijs model 3 aanvragen

Bezorg de volgende documenten en gegevens aan uw gemeentebestuur om uw voorlopig rijbewijs aan te vragen:

 • formulier ‘Aanvraag om een voorlopig rijbewijs’. Dit document krijgt u in het examencentrum na een geslaagd theorie-examen.
 • rijgeschiktheidsattest van groep 2. U krijgt dit document na een medisch onderzoek bij een erkende medische dienst.
 • identiteitskaart
 • de namen van uw begeleiders
 • eventueel: uw rijbewijs B of een ander rijbewijs waarvan u houder bent.

Tip: vraag op voorhand aan uw gemeentebestuur wat u nog nodig hebt om uw voorlopig rijbewijs aan te vragen. Meestal is dat een pasfoto.

Definitief rijbewijs C of D aanvragen

Bezorg de volgende documenten aan uw gemeentebestuur om uw rijbewijs aan te vragen:

 • formulier ‘Aanvraag om een rijbewijs’. U krijgt dit document in het examencentrum na een geslaagd praktijkexamen.
 • eventueel: getuigschrift basiskwalificatie (bewijs van vakbekwaamheid). U krijgt dit document als u slaagt voor de test van beroepskwalificatie.
 • rijgeschiktheidsattest van groep 2, tenzij u de afgelopen 5 jaar dat attest hebt ingediend om een (voorlopig) rijbewijs aan te vragen.
 • uw identiteitskaart
 • eventueel: uw rijbewijs B of een ander rijbewijs waarvan u houder bent.

Tip: vraag op voorhand aan uw gemeentebestuur wat u nog nodig hebt om uw voorlopig rijbewijs aan te vragen. Meestal is dat een pasfoto.

Vernieuw uw rijbewijs na 5 jaar

Een rijbewijs in de categorie C of D is 5 jaar geldig. Daarna moet u uw rijbewijs vernieuwen bij uw gemeentebestuur. Neem zeker de volgende documenten mee:

 • identiteitskaart
 • huidig rijbewijs in de categorie C of D
 • rijgeschiktheidsattest in groep 2.

Geldigheid in het buitenland

Uw rijbewijs in de categorie C of D is geldig binnen de Europese Unie.

Ook heel wat landen buiten Europa(opent in nieuw venster) erkennen het Belgische rijbewijs. Toch is het vaak aan te raden om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Informeer u voor u vertrekt.

Diefstal of verlies rijbewijs

Wie zijn rijbewijs kwijtraakt door diefstal of verlies kan een nieuw exemplaar aanvragen. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Met de documenten die u daar krijgt, vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij uw gemeentebestuur. Kostprijs: ongeveer 25 euro, maar dit verschilt per gemeente.

Rijbewijs na rijverbod met herstelonderzoeken

Na zware verkeersovertredingen kan de rechter een rijverbod uitspreken. Dan moet u binnen de 4 werkdagen uw rijbewijs inleveren bij de griffie van de rechtbank die het vonnis heeft uitgesproken.

Soms legt de rechter herstelonderzoeken(opent in nieuw venster) op als voorwaarden om uw rijbewijs terug te krijgen. Dat kan een medisch of psychologisch onderzoek zijn of het theorie- en praktijkexamen die u opnieuw moet afleggen.

Na afloop van het rijverbod en de eventuele onderzoeken of examens kunt u uw rijbewijs weer ophalen bij de griffie van de rechtbank.

Voor meer informatie over rijverbod en herstelonderzoeken kunt u contact opnemen met de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer via info@mobilit.fgov.be(opent in uw e-mail applicatie) of 02 277 31 11.