Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zwerfdieren of verloren gelopen dieren

Zwerfdieren of verloren gelopen dieren

Wat moet u doen als u een dier vindt?

Als u een zwerfdier, verloren of achtergelaten dier vindt, moet u dit binnen de 4 dagen toevertrouwen aan de gemeente waar u het dier hebt gevonden. De gemeente kan dit dier onderbrengen bij een asiel, een dierentuin of bij een particulier.

Een asiel of dierentuin moet het dier minstens 15 dagen te beschikking houden van de eigenaar. Bij een particulier is dat ten minste 45 dagen. Behalve als het om een hond gaat, dan is het ook 15 dagen.

De eigenaar is verplicht om de kosten, zoals verzorgingskosten, te betalen.

Als de hond of kat niet is gechipt en / of geregistreerd, dan zal het asiel dit eerst in orde brengen voor het dier mee te geven met de eigenaar. De eigenaar zal ook deze kosten betalen.

Wat moet u doen als uw dier wegloopt?

Probeer te vermijden dat je dier kan uitbreken. Zorg voor een stevige omheining of stal die u geregeld controleert zeker na slecht weer met stevige wind.

Als uw dier toch uitbreekt, contacteer de asielen in de gemeente waar het dier is verloren gelopen. Voor honden en katten verwittigt u respectievelijk DogID(opent in nieuw venster) en CatID(opent in nieuw venster) zodat de status van uw dier kan aangepast worden naar ‘verloren’. Vergeet echter niet om dit te laten corrigeren als u uw dier terug hebt gevonden.

Honden en katten moeten gechipt en geregistreerd zijn. Zo worden ze sneller met hun baasje herenigd. Vergeet niet om bij verhuis of verandering van telefoon, de gegevens aan te passen.

Zwerfkatten

Zwerfkatten kan je melden bij je gemeentebestuur. Elke Vlaamse stad of gemeente moet een gemeentelijk zwerfkattenbeleid hebben.