chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Stook slim en vermijd luchtvervuiling

  Een open haard of kachel is vaak gezellig of handig als bijverwarming. Het is belangrijk dat u alleen die dingen stookt die niet schadelijk zijn voor uw gezondheid en het leefmilieu.

  Luchtvervuiling

  Bij houtverbranding komen veel schadelijke stoffen vrij. Houtverbranding produceert meer fijn stof dan het wegverkeer. De luchtvervuiling door houtverbranding is het ergst in de winter. Op dagen met slechte luchtkwaliteit en veel fijn stof geeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) daarom het advies om zo weinig mogelijk hout te verbranden. De VMM maakte een infografiek over de luchtvervuiling door houtverbranding.

  Binnen stoken

  In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel mag u uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder.

  Belangrijk is ook een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt. Als u regelmatig hout stookt, laat uw schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen. Op stookslim.be vindt u meer tips en veelgestelde vragen over binnen stoken.

  Buiten stoken?

  Afval verbranden in de tuin is verboden. Het is ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Voor het verwerken van afvalstoffen bestaan veilige en milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark. Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier, plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel, maar ook voor het verbranden van biomassa-afval zoals gft, houtafval en groenresten.. Alleen in bepaalde gevallen is het wel toegelaten hout buiten te verbranden, bijv. voor een kampvuur (met droog onbehandeld hout) of in een sfeerverwarmer (met droog onbehandeld hout of een vaste fossiele brandstof). Op stookslim.be vindt u meer informatie over het verbod op het verbranden van afval (regelgeving, uitzonderingen, alternatieven, boetes, ...)

  Publicaties

  Houtkachel of haard? Stook slim en zonder zorgen

  De folder geeft informatie over de manier waarop je een houtkachel of haard kunt gebruiken zonder schade voor de gezondheid.

  Vuurtje in de tuin? Kies voor een gezond alternatief!

  Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico’s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond, vervuilt de lucht en zorgt voor geurhinder.

  Stookadvies als maatregel tegen luchtverontreiniging door houtstook

  Het rapport bespreekt de impact van huishoudelijke houtverbranding op de lucht en de gezondheid. Sinds het najaar van 2016 geeft de Vlaamse Milieumaatschappij een stookadvies op dagen met slechte luchtkwaliteit. Dit rapport geeft een evaluatie van het stookadvies voor de winterperiode 2016-2017. Het stookadvies werd vijf keer afgeroepen in de periode 1/11/2016-31/3/2017. Het persbericht kreeg

  Contact

  Omgevingsbeleid voor energie, klimaat en groene economie

  Adres
  Koning Albert II-laan 20
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  02 553 11 20
  E-mail