chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Werk zoeken als schoolverlater

  Werk zoeken als schoolverlater

  Als u afscheid hebt genomen van de schoolbanken, met of zonder diploma, dan wilt u natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. U wilt uw kennis in de praktijk brengen en eindelijk op eigen benen staan, ook financieel.

  Begeleiding bij het zoeken van een gepaste baan

  Zodra u als werkzoekende bent ingeschreven bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB), kunt u een beroep doen op de hulp en de begeleiding van de VDAB om een geschikte baan te zoeken. Bovendien begint vanaf uw inschrijving uw beroepsinschakelingstijd ('wachttijd‘) te lopen. Als u na uw beroepsinschakelingstijd, die twaalf maanden duurt, nog niet aan het werk bent, kunt u van de RVA een uitkering krijgen.

  Uw laatste keer als jobstudent

  Als afgestudeerde schoolverlater mag u, onder bepaalde voorwaarden, in de zomermaanden na het beëindigen van uw studie nog één keer als jobstudent werken.
   

  Uw zoektocht naar werk

  Het kan geen kwaad om, voor u begint, bij uzelf te rade te gaan en een antwoord te vinden op enkele vragen, zoals: wat zijn uw capaciteiten? Wat wilt u bereiken in uw werk? Welke baan zoekt u? De VDAB geeft u een paar instrumenten die u helpen uw ideale beroep te ontdekken.

  Wat voor job zoekt u?

  In de beroepenfilms van de VDAB krijgt u een hoop beroepen in al hun facetten te zien. In elk filmpje vertelt een werknemer wat zijn job inhoudt en wat een werkgever zoal verwacht.
  In zijn beroepenfiches geeft de VDAB een gedetailleerde omschrijving van meer dan 550 beroepen.
  Als u benieuwd bent welk beroep er bij u past, kunt u met de beroepsoriëntatietest te weten komen welke job voor u geschikt is.
  Als u wilt nagaan wat uw kennis van een specifiek beroep is, kunt u een van de beroepentests invullen. Die zijn gratis en helemaal anoniem, en u krijgt onmiddellijk feedback.
  U vindt alle beroepenfilms, tests, beroepenfiches en nog veel meer op de website van de VDAB. U kunt uiteraard ook terecht bij de werkwinkel in uw buurt.

  Waar vindt u interessante vacatures?

  Hou de verschillende jobkanalen in het oog: sociaalnetwerksites, krantenadvertenties, jobbeurzen, jobsites ... Zeg ook tegen uw omgeving dat u werk zoekt en leg uit welk werk u zoekt: hoe meer mensen samen met u uitkijken, hoe groter de kans op succes.

  U kunt ook altijd op zoek gaan naar een vacature in de jobdatabank. U kunt uw jobselectie bovendien bewaren, zodat u automatisch vacatures op maat ontvangt in uw mailbox.

  Stel uw cv en uw sollicitatiebrief op

  In veel gevallen wordt van u verwacht dat u solliciteert met een curriculum vitae en een begeleidende brief. Uw curriculum (cv) is een middel om doelgericht informatie te geven over uzelf. Het is het visitekaartje dat, samen met uw sollicitatiebrief, een werkgever moet overtuigen om u uit te nodigen voor een gesprek. Daarom moeten de inhoud, de stijl en de lay-out goed zitten. De VDAB biedt u een hoop tips en voorbeelden en een checklist voor het opstellen van zowel een cv als een sollicitatiebrief.

  Bereid u voor op selectietesten

  Als u solliciteert, kunt u een of verschillende selectietesten voorgeschoteld krijgen. De VDAB geeft u achtergrondinformatie over de verschillende soorten testen (persoonlijkheidstesten, kennistesten, intelligentietesten ...)  en geeft u de kans die testen online te oefenen.

  Bereid u voor op uw sollicitatiegesprek

  Als een werkgever u uitnodigt voor een sollicitatiegesprek, dan wil dat zeggen dat hij in ueen geschikte kandidaat ziet. Nu is het aan u om hem te overtuigen dat u de werknemer bent die hij zoekt. De VDAB geeft u alvast een hoop nuttige tips voor voor, tijdens en na uw sollicitatiegesprek.

  Zoals alle werkzoekenden en werknemers kunnen ook schoolverlaters een beroep doen op de online sollicitatiecoaching van de VDAB. De sollicitatiecoaches van de VDAB kunnen u bij elke stap in uw sollicitatieproces helpen via e-mail, chat of videochat.

  Meer informatie