Begeleiding bij het zoeken van een gepaste baan

Zodra u als werkzoekende bent ingeschreven bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB), kunt u een beroep doen op de hulp en de begeleiding van de VDAB om een geschikte baan te zoeken. Bovendien begint vanaf uw inschrijving uw beroepsinschakelingstijd ('wachttijd‘) te lopen. Als u na uw beroepsinschakelingstijd, die twaalf maanden duurt, nog niet aan het werk bent, kunt u van de RVA een uitkering krijgen.

Van de schoolbanken naar de werkvloer

Hebt u uw studies stopgezet of afgerond? Schrijf u dan zo snel mogelijk als werkzoekende in bij de VDAB.

 • Stap 1

  Schrijf u in bij de VDAB

  Zodra u ingeschreven bent bij de VDAB, krijgt u hulp bij het zoeken naar een baan. Bovendien begint vanaf uw inschrijving uw beroepsinschakelingstijd te lopen.

 • Stap 2

  De VDAB helpt u werk te vinden

  Meteen na uw inschrijving helpt de VDAB u in uw zoektocht naar werk. U ontvangt niet meteen een uitkering. Daarvoor moet u eerst de 'beroepsinschakelingstijd' doorlopen. Die duurt twaalf maanden.

 • Stap 3

  Na 12 maanden kunt u een uitkering krijgen

  Als u na uw beroepsinschakelingstijd nog altijd werkzoekend bent, dan hebt u mogelijk recht op een inschakelingsuitkering. Het bedrag is afhankelijk van uw gezinssituatie en van uw leeftijd.

Uw laatste keer als jobstudent

Als afgestudeerde schoolverlater mag u, onder bepaalde voorwaarden, in de zomermaanden na het beëindigen van uw studie nog één keer als jobstudent (opent in nieuw venster) werken.

Uw zoektocht naar werk

Het kan geen kwaad om, voor u begint, bij uzelf te rade te gaan en een antwoord te vinden op enkele vragen, zoals: wat zijn uw capaciteiten? Wat wilt u bereiken in uw werk? Welke baan zoekt u? De VDAB geeft u een paar instrumenten die u helpen uw ideale beroep te ontdekken.

Wat voor job zoekt u?

In de beroepenfilms van de VDAB krijgt u een hoop beroepen in al hun facetten te zien. In elk filmpje vertelt een werknemer wat zijn job inhoudt en wat een werkgever zoal verwacht.
In zijn beroepenfiches geeft de VDAB een gedetailleerde omschrijving van meer dan 550 beroepen.
Als u benieuwd bent welk beroep er bij u past, kunt u met de beroepsoriëntatietest te weten komen welke job voor u geschikt is.
Als u wilt nagaan wat uw kennis van een specifiek beroep is, kunt u een van de beroepskennisteste (opent in nieuw venster)n invullen. Die zijn gratis en helemaal anoniem, en u krijgt onmiddellijk feedback.
U vindt alle beroepenfilms, tests, beroepenfiches en nog veel meer op de website van de VDAB. 

Waar vindt u interessante vacatures?

Hou de verschillende jobkanalen (opent in nieuw venster) in het oog: sociaalnetwerksites, krantenadvertenties, jobbeurzen, jobsites ... Zeg ook tegen uw omgeving dat u werk zoekt en leg uit welk werk u zoekt: hoe meer mensen samen met u uitkijken, hoe groter de kans op succes.

U kunt ook altijd op zoek gaan naar een vacature in de jobdatabank. U kunt uw jobselectie bovendien bewaren, zodat u automatisch vacatures op maat ontvangt in uw mailbox.

Stel uw cv en uw sollicitatiebrief op

In veel gevallen wordt van u verwacht dat u solliciteert met een curriculum vitae en een begeleidende brief. Uw curriculum (cv) is een middel om doelgericht informatie te geven over uzelf. Het is het visitekaartje dat, samen met uw sollicitatiebrief, een werkgever moet overtuigen om u uit te nodigen voor een gesprek. Daarom moeten de inhoud, de stijl en de lay-out goed zitten. De VDAB biedt u een hoop tips en voorbeelden en een checklist voor het opstellen van zowel een cv als een sollicitatiebrief.

Bereid u voor op selectietesten

Als u solliciteert, kunt u een of verschillende selectietesten voorgeschoteld krijgen. De VDAB geeft u achtergrondinformatie over de verschillende soorten testen (persoonlijkheidstesten, kennistesten, intelligentietesten ...) en geeft u de kans die testen online te oefenen.

Bereid u voor op uw sollicitatiegesprek

Als een werkgever u uitnodigt voor een sollicitatiegesprek, dan wil dat zeggen dat hij in ueen geschikte kandidaat ziet. Nu is het aan u om hem te overtuigen dat u de werknemer bent die hij zoekt. De VDAB geeft u alvast een hoop nuttige tips voor voor, tijdens en na uw sollicitatiegesprek.

Zoals alle werkzoekenden en werknemers kunnen ook schoolverlaters een beroep doen op de online sollicitatiecoaching van de VDAB. De sollicitatiecoaches van de VDAB kunnen u bij elke stap in uw sollicitatieproces helpen via e-mail, chat of videochat.