Gedaan met laden. U bevindt zich op: Basisopleiding in Themagecentreerde Interactie (TGI)

Basisopleiding in Themagecentreerde Interactie (TGI)

Opleidingsverstrekker

School voor TGI

Registratienummer

ODB-1002495

Geregistreerd

op: 15 september 2022

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 195 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: http://www.schoolvoortgi.beopent in nieuw venster

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

De opleiding richt zich op leidinggevenden, teamverantwoordelijken, trainers, docenten, procesbegeleiders, coaches, die een (deel)verantwoordelijkheid hebben of krijgen in het realiseren van een taak- of begeleidingsopdracht met een team, projectgroep,… binnen een bedrijf, instelling of organisatie. (bedrijfswereld, hulpverlening, overheid, onderwijs …)
Deze opleiding wil basiskennis en -vaardigheden uit eerdere opleidingen diepgaander integreren via de integrale benadering (houding en methode) van de Themagecentreerde Interactie.
Kenmerkend voor de methode van Themagecentreerde Interactie is dat de deelnemer als ‘verantwoordelijke’ gelijkwaardige aandacht leert hebben voor vier factoren nl. het doel (de taak, de opdracht, de target …), de dynamiek van de groep (het team, de ploeg, de afdeling…) en elk individu (competenties, gender, leeftijd, kleur, motivatie ..) uit die groep, zonder daarbij de actuele turbulente context uit het oog te verliezen die op de eerste drie factoren invloed heeft. Vanuit de Themagecentreerde Interactie analyseert de ‘verantwoordelijke’ niet alleen deze waargenomen realiteit, maar intervenieert ook methodisch op het niveau van elke factor. Typisch daarbij is het leren gebruiken van themaformuleringen met een verbindend en stimulerend karakter.
In de opleiding is er voortdurend aandacht voor individuele aspecten, groepsontwikkeling, taakprocessen en contextinvloeden. Balancerend doorheen de opeenvolgende sessies worden deze aspecten afwisselend op de voorgrond gebracht, zodat hun onderlinge samenhang ervaren wordt en aansluit bij de persoonlijke leervragen van de deelnemers. Tevens worden deelnemers gevraagd om invloed te nemen op het leer- en groepsproces van de opleidingsgroep, die daarmee ook een ‘oefengroep’ wordt. Theorie, oefening, ervaring en reflectie wisselen elkaar af in een ‘levend leren - proces’. Online-communicatie komt evenzeer aan bod. Professionele vaardigheden worden versterkt door de persoonlijke competenties te ontwikkelen.
Voor een diepgaand resultaat en duurzame verandering beslaat de opleiding verschillende meerdaagse blokken, waarvan sommige in internaatsverband.
Tussentijds gaan er – begeleide – intervisiebijeenkomsten door in living learning groups.
Een halfweg opvolgingsgesprek en begeleiding bij het schrijven van een werkstuk over de ‘toepassing van TGI in de eigen praktijk’ is ingepland.
De presentatie van het werkstuk gevolgd door mondelinge feedback van de groep en een geschreven aanbeveling van de begeleiding in het laatste blok rondt de opleiding af.
Het doel is dat deelnemers via het verwerven van de basishouding, de methodische handelingsvaardigheid en het ethisch referentiekader van de Themagecentreerde Interactie medeverantwoordelijkheid, zelfsturing en collectief leiderschap kunnen bevorderen (bij individuen) in teams, leergroepen, projecten en organisaties.
Daarbij vergroten zij hun sociale competentie in het omgaan met anderen en kunnen interveniëren in complexe groepssituaties. Zij zijn zich meer bewust van hun professionele en persoonlijke (ontwikkelings)mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Zij zijn vaardiger in het aanpakken van hun taak- en begeleidingsopdrachten, durven ondernemen en kunnen een transformatie in gang zetten. Zij kunnen realistisch en methodisch omgaan met de complexiteit en de turbulenties van de hedendaagse realiteit. Zij kunnen openheid en vertrouwen bevorderen in teams, werken aan welbevinden bij werknemers en burn-out preventie.
Resultaten zijn o.m.:
Betere sociale competenties in het omgaan met het nieuwe, vreemde en niet-vertrouwde (angstreductie, diversiteit).
Toegenomen communicatieve vaardigheid in assertiviteit, conflicthantering, feedback enz.
Zelfbewustzijn van eigen potenties en beperkingen is gegroeid. Begeleidings- en coachingsvaardigheden zijn geoefend en aangescherpt door feedback.
Ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid zijn uitgedaagd om grensverleggende initiatieven te nemen.