Gedaan met laden. U bevindt zich op: TGI - hét ambacht om teams en groepen te begeleiden

TGI - hét ambacht om teams en groepen te begeleiden

Opleidingsverstrekker

School voor TGI

Registratienummer

ODB-1003245

Geregistreerd

op: 8 mei 2024

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 40 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.schoolvoortgi.beopent in nieuw venster

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

'TGI, hét ambacht om teams en groepen te begeleiden' - Introductie in de waardengebonden methode van themagecentreerde interactie

De opleiding richt zich op alle mensen die gefascineerd zijn door groepen en op leiders en begeleiders van teams in de gezondheidszorg, het onderwijs en de brede cultuur- en welzijnssector. Die krijgen vaak te maken met allerhande dilemma’s en spanningsvelden, die gaan over de noodzaak om zowel recht te doen aan de eigenheid van de mensen waarmee gewerkt wordt, als aan de professionele eisen die gesteld worden door de functie, de werkgever of de overheid.

In deze opleiding maak je kennis met themagecentreerde interactie (TGI), een visie en concrete methode om met groepen en teams te werken. TGI vertrekt vanuit een ethische basishouding en geeft methodisch houvast om jezelf en anderen te leiden in het spanningsveld tussen ethisch en effectief leiderschap.

TGI verbindt het IK (de individuen), het WIJ (de samenwerking), het HET (wat er te doen is) en de GLOBE (de wereld en de context(en) met elkaar. Die 4 factoren spelen in elke situatie waarin mensen met elkaar samen werken een essentiële rol en zijn van gelijke waarde.

Gedurende vijf cursusdagen leer je dat deze vier factoren in hun onderlinge samenhang een systemisch kompas vormen. We staan stil bij hoe dit kompas jou kan helpen als leidinggevende, groepsbegeleider, docent, supervisor… om richting te geven aan de gewenste leer- en ontwikkelingsprocessen.

TGI biedt methodisch houvast om via het vinden en inleiden van de gepaste thema’s deze processen te bevorderen. Omdat bij TGI de professionele en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan moedigt de methode aan om ook zelfsturing en individuele verantwoordelijkheid in de samenwerking aan te pakken.

Het doel is dat deelnemers kennis maken met de basishouding en de methodische handelingsvaardigheid en het ethisch referentiekader van Themagecentreerde Interactie. Zij leren daarbij dynamisch te balanceren op de assen van IK, WIJ, HET en de GLOBE,en gebruiken het thema als co-leider.
In het programma wisselen theorie, oefening, ervaring en reflectie elkaar af. De deelnemers leren om invloed te nemen op het leer- en groepsproces van de opleidingsgroep, die daarmee ook een ‘oefengroep’ wordt. Professionele vaardigheden worden versterkt door de persoonlijke competenties te ontwikkelen.

Resultaten zijn o.m.
• Inzicht in het TGI-systeem, en in de manier waarop deze methode handvaten biedt om jezelf en anderen beter te leiden.
• Ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid zijn uitgedaagd om grensverleggende initiatieven te nemen als leidinggevende of groepsbegeleider
• Sociale competenties zijn versterkt door de ervaring hoe TGI het eigen leiderschap en het participerend leiderschap bevordert.