Tree Worker Academy - Boomverzorging
- Opleidingsverstrekker
Inverde
- Registratienummer
ODB-1003238
- Geregistreerd
op: 8 mei 2024
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 264 uur
Eindbeoordeling voorzien: nee
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Doelgroep
Voor iedereen die een Tree Worker-opleiding gevolgd heeft of al werkt als professioneel boomverzorger, aannemers die instaan voor het beheer en onderhoud van bomen,parken, bos.. , iedereen die geïnteresseerd is in boomverzorging en bomen
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Modules
"Het komt in ons vak regelmatig voor dat er voor een te verwijderen boom te weinig plaats is om die integraal te vellen op een veilige en gecontroleerde manier. De mogelijkheid bestaat dan om die te vellen door deze te demonteren in kleinere stukken. In vele gevallen zal het klimmen hier met sporen gebeuren. Werken op sporen lijkt soms eenvoudiger dan het is, is ook niet steeds even inzetbaar, en houdt ook verschillende risicoâs in waardoor dergelijke opleiding noodzakelijk is. Na een korte theoretische inleiding oefenen we stapsgewijs alle technieken en verschillende zaagmethodes om gecontroleerd te zagen.
Als bovendien de stamstukken en takken niet vrij kunnen vallen, moeten deze met behulp van touwen gecontroleerd naar beneden begeleid worden : âafvangenâ. Nadat we met sporen hebben leren klimmen, leren we verschillende basisopstellingen aan om efficiënt te kunnen afvangen, waar zowel de klimmer als grondman een even belangrijke rol spelen om alles te coördineren. Bij dergelijke opstellingen kunnen zeer grote krachten vrijkomen waardoor alle materiaal voldoende sterk en aangepast moet zijn om alles veilig te laten verlopen, daarom nemen we tussen door ook de tijd om dieper in te gaan op krachtenleer en de diverse materialen die bij een basisopstelling afvangen worden ingezet.
In deze opleiding leren we jullie verschillende tips and tricks aan om efficiënter, veiliger te klimmen met sporen én om snel een (zelf)redding te organiseren. Daarna bouwen we stapsgewijs verschillende basis afvangopstellingen op aan de hand van een minimum aan materiaal en hulpmiddelen om veilig te kunnen demonteren."
"Als logisch vervolg op de inventarisatie en beoordeling van bomen, dien je jouw opdrachtgever te informeren over de toestand en het beheer van de bomen. Wat en hoe je communiceert naar de klant is belangrijk.
In deze opleiding leer je op een gestructureerde wijze je expertise duidelijk te maken aan de klant. Dit kan zowel mondeling als in een uitgebreid schriftelijk rapport. Je verwerkt je observaties en relevante kennis in een verslag dat zowel door de klant wordt begrepen, door de verzekering wordt aanvaard en door een collega kan worden beoordeeld. Hierbij hou je zowel rekening met de aangeleverde informatie als met je verantwoordelijkheid als beoordelaar. "
"Het VETcert-examen is er voor professionele bomenbeheerders, boomverzorgers en adviseurs met de nodige kennis, ervaring en een holistische benadering in het beheer van veteraanbomen. Het examen is gebaseerd op de VETcert-standaarden, te vinden op vetcert.eu/standards-certificates.
Tijdens het examen wordt de kennis en ervaring getoetst van de deelnemers in uiteenlopende themaâs gelinkt aan veteraanbomenbeheer: cultuurhistoriek, ecologie, boomveiligheid en de sociale waarde van bomen."
"Voor elke boomverzorger is de stap van eenmalige boomingrepen naar gestructureerde opvolging, de eerste stap naar een duurzaam beheer van bomen. Deze opleiding is erop gericht om je meer inzicht en vaardigheden te geven in het belang, de opmaak en het verdere gebruik van een boominventaris. Door het inventariseren van een boombestand creëer je een gestructureerd werkinstrument wat je toelaat om op een eenvoudige wijze aan systematische controle en onderhoud te doen, budgettering, planning en het vermijden van onverwachte situaties.
Door de lange levensloop van bomen, verdienen ze continuïteit in controle en beheer. Dergelijke continuïteit veronderstelt een goede registratie en verwerking van diverse boomparameters. Inventarisatie is dus de eerste stap voor een langetermijnopvolging en duurzaam beheer van bomen, zeker voor grotere boombestanden (privédomein, openbaar park, bomen in straten of wijken).
Maak kennis met de verschillende mogelijkheden en technieken om een adequate inventaris op te maken. Hiermee de klanten ontzorgen, op langere termijn ondersteunen en adviseren. Op een efficiënte manier informatie uit een inventarisatie filteren voor de budgettering en planning van het beheer. "
"Deze opleiding is er voor iedereen die ooit bomen moet keuren of bomen moet leveren op basis van standaardbestek 250 (SB250). Want een kwaliteitsvolle aanplant van bomen start met kwaliteitsvol plantgoed. En dus moet dat plantgoed gekeurd worden bij levering door de aannemer of kweker.
Standaardbestek 250 omschrijft de gewenste kenmerken van de bomen en is de basis voor de keuring. Om nodeloze discussies tussen aannemer, kweker en keurder te vermijden, moeten zowel de procedures als de opgelegde kwaliteitseisen voor iedereen duidelijk zijn.
Tijdens deze opleiding krijg je een verduidelijking van de opgelegde kwaliteitseisen. En ga je ook zelf aan de slag met plantgoed tijdens de praktische oefeningen. Na het volgen van deze opleiding kun je zelfstandig een keuring uitvoeren van bomen."
"Kroonarchitectuur vormt de basis voor het bomenbeheer in Canada, Frankrijk en andere Zuid-Europese landen. Toch is deze discipline een nobele onbekende in grote delen van Europa. Ook in Vlaanderen.
Daarom biedt deze opleiding een inleiding tot de principes van kroonarchitectuur. Verschillende modellen, indicatoren en processen worden uitgebreid toegelicht en je krijgt inzicht in de kroonopbouw van bomen. Je leert ook de verschillen tussen boomsoorten onderling en tussen de levensfasen van bomen.
Naast de theoretische onderbouwing ligt de focus van deze opleiding vooral op de praktische toepassingen van kroonarchitectuur. Bij het snoeien van bomen bijvoorbeeld. Ook de selectie van toekomstbomen en het beoordelen van de veerkracht van bomen komen aan bod.
Tijdens de verschillende praktijkoefeningen, in groep en individueel, leer je kijken naar bomen vanuit een heel nieuw standpunt."
"Hoe hangt een tak eigenlijk aan een boom? Het takaanhechtingsmodel uit de jaren '80 van Alex Shigo, tot op vandaag nog steeds richtinggevend, wordt door recent wetenschappelijk onderzoek onderuit gehaald. Moderne technologie geeft ons een veel beter inzicht in de anatomie van takaanhechtingen en vorken. Een sleutelrol blijkt weggelegd voor dicht, warrig weefsel in de takoksel.
Tijdens deze opleiding krijg je de nieuwste inzichten toegelicht uit eerste hand, door Dr. Duncan Slater van Myerscough College en de Universiteit van Manchester. Hij gaat uitvoerig in op zijn onderzoek naar takoksels en naar het ontstaan van plakoksels. Deze blijken vaak gelinkt te zijn met 'natuurlijke verankeringen' hoger in de boomkroon. Hij reikt ons ook een kader aan om de kans op falen van een plakoksel correct in te schatten.
In de namiddag wordt de opgedane kennis onmiddellijk toegepast tijdens het praktijkgedeelte in het Citadelpark. Je ontvangt ook de handleiding 'Assessment of Tree Junctions'."
"Veteraanbomen zijn die ouwe rakkers vol gaten en holtes die je hier en daar in ons landschap terugvindt. De laatste jaren krijgen ze steeds meer de waardering die ze verdienen omwille van hun grote ecologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Toch is het beheer van veteraanbomen geen evidentie: hun conditie en veerkracht zijn vaak moeilijk in te schatten, waardoor het niet eenvoudig is om mogelijke beheeropties te definiëren.
Bovendien werken de 'klassieke' recepten om jongere bomen te beheren vaak niet bij veteraanbomen. En ook de aanwezigheid van dood hout, rot en holtes vraagt om specifieke aandacht. Zeker op druk bezochte plekken is het een hele uitdaging om veiligheid te verzoenen met het behoud van biodiversiteit en cultuurhistorische waarde.
Tijdens deze opleiding leer je de processen kennen die spelen tijdens de laatste levensfases van bomen. En dat in de combinatie van een theoriedag en een praktijkdag."
"Bij bomenonderhoud en vellingswerken komt er heel wat afval beschikbaar. Vaak wordt dit afgevoerd, tot brandhout gereduceerd of ter plaatse verspreid.
Ton Stokwielder en Bart Backaert tonen ons in deze opleiding dat er echter heel wat alternatieven zijn met een grote ecologische én esthetische meerwaarde. Ze vertellen hoe je ter plaatste snoeiafval en hout kan verwerken. Waar let je op voor je hiermee begint? En is ieder afvalhout hiervoor geschikt?
Ze bespreken welke ecologische invloed de aanwezigheid van afvalhout op zijn eindbestemming heeft. Waar plaatsen we de houtstructuren? Wat zijn de voor- en nadelen voor fauna en flora.
Ton en Bart brengen een niet te missen interactief verhaal. Ze leren je hoe je je esthetische structuren en voorwerpen kan creëren. Ook tonen ze hun eigen praktijkvoorbeelden en ideeën, met foto's en bouwtekeningen, en belichten ze de vele, soms ongekende ecologische aspecten. In de namiddag ga je samen met hen op stap in het stadspark van Aalst, waar je inspirerende praktijkvoorbeelden ziet, die niet enkel voor variatie in de natuur zorgen maar ook voor uitnodigende voorwerpen zoals lig- en zitplaatsen voor de mens."
"Zeker in onze verstedelijkte omgevingen lopen bomen dikwijls tegen hun grenzen aan. De groeiplaats moet de boom niet alleen voorzien in voldoende doorwortelbare ruimte, maar zij moet bovendien ook het levensnoodzakelijke boomeigen-ecosysteem herbergen.
De meeste groeiplaatsen zijn te klein voorzien, of zijn door intensief gebruik ongeschikt geworden voor de boom. De ideale groeiplaats voor een boom zou een bossituatie zijn, met een natuurlijk cyclus. Om zo een omstandigheden te benaderen in een verstedelijkte context zijn meestal heel wat aanpassingen nodig.
Tijdens deze tweedaagse praktijktraining leer je zo een groeiplaats onderzoeken en inschatten, gaan we aan de slag om deze te verbeteren of eventueel zelfs te vernieuwen. Hoe onderzoek je de opbouw en oorsprong van de verschillende lagen? Waaraan herken je de hoogste en laagste grondwaterstand of eventuele afzettingen? Je leert bodemleven in verschillende fases herkennen.
Uiteindelijk richten we de groeiplaats duurzaam in rekening houdend met onze eerdere bevindingen om voor de boom een mooie verdere toekomst te verzekeren. We kunnen gebruik maken van luchtinjecties, eventueel aangevuld met inerte substraten. Of mogelijk is een oppervlaktebehandeling of gronduitwisseling meer aangewezen, aangevuld met een mulchinglaag en geschikte onderbegroeiing. "
"Bomen in de publieke ruimte kunnen, net als alle andere objecten, voor een zeker risico op schade of letsel zorgen. Als bomenbeheerder moet je die risicoâs beheren. Het is daarbij onmogelijk om alle risico weg te nemen, de impact op de ecosysteemdiensten die bomen leveren, zou veel te groot zijn, en de kosten zouden de pan uit swingen. De risicoâs van bomen moeten maatschappelijk aanvaardbaar zijn (binnen het algemeen geldende normenkader), en indien ze dat niet zijn, moet je als beheerder de nodige maatregelen nemen om daarmee om te gaan.
Tijdens deze opleiding krijg je de krijtlijnen aangeleerd van een modern risicobeheer voor bomen in de publieke ruimte. Daarbij wordt een probabilistische insteek genomen en wordt uitgelegd welke risicoâs acceptabel zijn, welke risicoâs onacceptabel zijn, en op welke manier je daar als beheerder mee kan omgaan op een juridisch sluitende manier. Daarnaast wordt ook de juridische aansprakelijkheid van de beheerder toegelicht, in de gevallen dat er toch schade of letsel zou optreden. Tijdens deze opleiding wordt niet ingegaan op het zelf evalueren van gebreks- of herstelsymptomen bij bomen, of op het uitvoeren van boomcontroles. Wel op het ontwikkelen van een visie, een kader voor risicobeheer en de nodige protocollen om als bomenbeheerder op een verantwoorde manier met risicobeheer om te gaan. "
"Bij demontage van bomen komt het dikwijls voor dat er delen van de boom niet los kunnen vallen, en deze delen worden dan âafgevangenâ. Doorgaans kan het afvangen met eenvoudige opstellingen, maar in sommige omstandigheden geven complexere opstellingen betere mogelijkheden. In deze praktijktraining gaan we aan de slag om breed inzetbare opstellingen op te bouwen en te gebruiken. Dergelijk samengestelde opstellingen vragen niet alleen de nodige creativiteit, inzicht en materiaalkennis, ook de coördinatie en communicatie tussen grondpersoneel en klimmer vraagt bijzondere aandacht.
Tijdens deze opleiding geven wij tips en tricks voor verschillende situaties b.v. overhangende, complexe bomen over gebouwen, constructies, vijvers⦠Deze praktijktraining bouwt verder op de kennis van de cursist met al wat meer afvang- en demontage-ervaring. "
"Een van de belangrijkste aspecten van het uitvoeren van boomcontroles is het inschatten van de kans op falen van een bepaalde boom of tak. Dat bepaalt in belangrijke mate het risico dat ermee samenhangt.
Tijdens deze opleiding leer je op een onderbouwde manier de kans op falen inschatten van takken of bomen. Daarbij worden alle mogelijke types gebrekssymptomen overlopen, zoals holtes, scheuren, houtrot, etc. Die moeten samen beoordeeld worden met de compensatie door de boom, in de vorm van reactiegroei, compensatiehout, wondweefsel, etc. De verhouding tussen gebrek en compensatie bepaalt de kans op falen en ultiem dus het risico. We focussen in deze opleiding niet op het uitvoeren van boomcontroles of het inschatten van risicoâs, enkel op het inschatten van de kans op falen."
"Quantified Tree Risk Assessment (QTRA) is een methodologie om de risicoâs van vallende takken en bomen te kwantificeren. Deze methode geeft geen voorspelling van wat er al dan niet zal gebeuren, maar wel een inschatting van het risico dat een bepaalde tak of boom stelt. Door risicoâs op een methodische en gekwantificeerde manier in te schatten, kunnen gevaren van bomen op een objectiveerbare manier benaderd worden en kan de emotionaliteit uit het debat gehaald worden. Een gezamenlijke methodiek laat ook toe om inschattingen door verschillende personen en op verschillende momenten met elkaar te vergelijken. Dit laat toe om de âruisâ op boombeoordelingen sterk te reduceren en zowel het onnodig vellen van bomen als onaanvaardbare risicoâs sterk te verminderen.
Tijdens deze basisopleiding QTRA leer je de methodiek gebruiken, en word je attent gemaakt op de mogelijkheden en de limieten van de methodiek. Je leert ook de methodiek toepassen tijdens praktijkoefeningen, individueel en in groep. Na de opleiding en het afleggen van een online test, ben je een geregistreerde QTRA-gebruiker en kun je de QTRA-methodiek toepassen in je boomcontrole of adviezen."
"Het ETW-certificaat is een Europees certificaat voor de uitvoerende boomverzorger en staat onder de supervisie van de European Arboricultural Council (EAC). Het is een bevestiging van je vakkennis als boomverzorger en maakt Europese en internationale uitwisseling gemakkelijker. ETW is dé standaard voor de Europese boomverzorger en wordt steeds meer een noodzakelijke vereiste bij boomwerken in overheidsopdracht.
Het is mogelijk om het ETW-certificaat te behalen als klimmer en/of met een hoogwerker. Op het ETW-certificaat staat vermeld voor welke categorie werken het geldig is: climbing en/of platform/MEWP."
"Een European Tree Technician (ETT) wordt door de European Arboricultural Council (EAC) gedefinieerd als 'iemand die werkt of wil werken in het lager of middenkader of die een leidinggevende rol heeft in de boomverzorging'. Concreet gaat het om een boomverzorgingsdeskundige, die de brug maakt tussen de bomenbeheerder en de uitvoerder, de European Tree Worker. Ook de bomenbeheerder zelf kan een European Tree Technician zijn.
Een ETT is actief in de meest uiteenlopende aspecten van de boomverzorging: ontwerp en aanleg, standplaatsverbetering, boomveiligheidscontrole, boomsoortkeuze, planmatig bomenbeheer, inventarisatie ... Ook de praktische organisatie van werkzaamheden aan bomen behoren tot zijn werkterrein: risicobeoordeling en werkbeschrijving, prijsberekening en opmaken van contracten, wetgeving ..."
"Het VETcert-examen is er voor professionele bomenbeheerders, boomverzorgers en adviseurs met de nodige kennis, ervaring en een holistische benadering in het beheer van veteraanbomen. Het examen is gebaseerd op de VETcert-standaarden, te vinden op vetcert.eu/standards-certificates.
Tijdens het examen wordt de kennis en ervaring getoetst van de deelnemers in uiteenlopende themaâs gelinkt aan veteraanbomenbeheer: cultuurhistoriek, ecologie, boomveiligheid en de sociale waarde van bomen"
"Een mobiele telescoopkraan gebruiken bij demontage en velling van bomen heeft heel wat voordelen. Hierdoor kunnen onstabiele bomen snel en efficiënt gedemonteerd worden in grotere delen. En dit zelfs wanneer er weinig of geen plaats is onder de boom zelf.
Tijdens deze opleiding leer je hoe je dat doet. Onder begeleiding van ervaren instructeurs krijg je de mogelijkheid om zelf bomen met de telescoopkraan te demonteren. Tegelijk leer je handige technieken en kleine tips en tricks.
Aan de hand van toelichtingen ter plaatse en het ter beschikking gestelde lesmateriaal leer je ook meer over de optredende krachten, de procedures bij de telekraan en het veilig werken langs de weg. We gaan ook dieper in op de wettelijke beperkingen en potentiële gevaren waarmee je rekening moeten houden.
Na deze opleiding:
Kun je een mobiele telekraan inzetten en gebruiken bij velling of demontage en de mogelijkheden en beperkingen hiervan begrijpen;
Ken je veilige demontagetechnieken in combinatie met een mobiele telescoopkraan en kan je deze ook toepassen;
Ken je de wettelijke regels bij het gebruik van een mobiele telescoopkraan in de boomverzorging en kan je deze ook toepassen. "
"Het onderhouden van boomkruinen vraagt geavanceerde klimtechnieken. Zowel bij het uitlichten als bij het innemen is het nodig om in de hele kruin vlot te kunnen werken, om tot een evenwichtige en doelgerichte snoei te komen. Bovendien vraagt snoeien in de bovenkroon het nodige technisch inzicht, rekening houdend met het kroonarchitectuur en lichtinval.
Eerst leer je de werksituatie inschatten, door te bepalen of een boom nog te beklimmen is om zo veilig mogelijk je werk uit te voeren. Vervolgens onderzoeken we welke signalen de boom geeft en of we aan de hand van snoeien hier een gepast antwoord op kunnen geven. Je leert op een veilige, efficiënte en verantwoorde wijze, de geschikte technieken op de juiste plaats toe te passen om dergelijke werken te finaliseren. Zowel een kroonreductie, als het uitlichten of innemen van takken komen aan bod en hoe we de onderkroon hierbij kunnen beschermen.
Tijdens deze praktijktraining leren we je niet enkel de technische aspecten, maar ook hoe je je kan verwoorden naar je eigen klanten toe. Dit alles met oog op duurzaamheid en maximale overlevingskansen voor de boom. "
"Een collega in nood helpen en veilig uit een boom evacueren? De situatie van een klimmer in nood correct en snel kunnen inschatten, is een reddingstechniek die elke professionele boomverzorger moet beheersen. Het leven van een collega-klimmer kan ervan afhangen.
Tijdens de opleiding âreddend klimmenâ verken je uitgebreid de mogelijke risico's en scenarioâs. Deze opleiding is een nascholing voor geschoolde boomverzorgers met klimervaring. Onder begeleiding van ervaren instructeurs beoefen je technieken voor zowel redding vanuit de kruin, van op een accesslijn of op sporen. Je leert de situatie van de klimmer correct in te schatten om deze zelf veilig naar de grond te brengen of de hulpdiensten in te schakelen.
Misschien ken je een aantal van deze technieken, maar beoefen je ze niet regelmatig? Ook dan ben je welkom om alles nog eens te herhalen. Je leert verschillende tips and tricks om efficiënter maar vooral veiliger te klimmen."
"De Single Rope Technique (SRT) is een heel andere manier van klimmen dan je gewoon bent. Je klimt namelijk langs één enkele lijn omhoog. Wie zich de techniek eigen maakt, kan met gemak meer dan 20 meter stijgen en boven meteen aan de slag zonder eerst op adem te moeten komen. De techniek is echter niet zo eenvoudig, heeft enkele nadelen maar biedt ook heel wat voordelen. Indien je de SRT in de juiste omstandigheden gebruikt, kan het een mooie aanvulling zijn om je werk nog sneller, veiliger en beter uit te voeren.
Tijdens de opleiding bekijken we alle voor- en nadelen. Je gaat naar huis met een heleboel tips en tricks en krijgt alle tools mee om deze techniek nadien op veilige wijze toe te passen tijdens snoeiwerken."
"Bomen die niet in de richting of tegenovergestelde richting hangen van de gewenste velrichting (door bv. obstakels, te weinig valruimte, schade aan andere bomen â¦), zogenaamd scheefstaande bomen, worden vaak onderschat. Al snel probeert men deze te sturen met een treklijn of wat te spelen met de breuklijst. Maar helaas loopt dit meestal verkeerd af en komt de boom (net) niet terecht waar hij moest neerkomen. De juiste oplossing hiervoor is het gebruik van één of meerdere stuurlijnen, al dan niet in combinatie met een treklijn.
In deze tweedaagse opleiding leren we het juiste gebruik aan van stuurlijnen: welke hulpmiddelen en materiaal hebben we nodig, hoe en waar plaatsen we onze stuurlijn, welke zaagtechnieken gebruiken we, bekijken we de bijkomende risicoâs â¦
Na een korte opfrissing van de verschillende zaagtechnieken en materiaalkennis schakelen we snel over naar de praktijk en organiseren we stapsgewijs onze vel-opstellingen. We bouwen onze technieken en vertrouwen op door met kleinere en eenvoudige bomen te beginnen. Vervolgens gaan we stapsgewijs over naar complexere vellingen en grotere bomen. "
"In deze ééndaagse opleiding beoordelen we de verschillende plakoksels, dubbele toppen, zuigers ⦠kritisch op hun risico. Zodat we aan de hand van een (kroon)verankering een acuut of toekomstig risico kunnen reduceren. We beginnen deze opleiding met een opfrissing van de anatomie en het ontstaan van deze fenomenen. Hierbij lichten we zeker de nieuwe inzichten toe van Duncan Slater (auxiliary wood, natuurlijke verankeringen, veiligheidsfactor â¦) die ons plakoksels op een andere manier leert beoordelen! Hierna worden de verschillende methodes en materialen uitvoerig besproken en worden de recent gepubliceerde Europese richtlijnen voor kroonverankeringen toegelicht (European Arboricultural Standards for Tree Cabling and Bracing).
In de namiddag gaan we het veld in om plakoksels op hun risico te beoordelen en de nodige oplossing te zoeken. We gaan eveneens zelf aan de slag op de grond met het oefenen en plaatsen van verschillende verankeringen: zowel dynamische als statische (meervoudige) verankeringen met verschillende types lijnen maar we demonstreren eveneens een verankering aan de hand van draadstangen."
"Scheve bomen, bedekt met zwammen of met onverwacht afgebroken takken. Ze zijn potentieel gevaarlijk. En daarom moeten ze worden beoordeeld door een boombeheerder of adviesverlener. Dat gebeurt vaak fout, waardoor bomen overhaast of onnodig worden geveld.
Nochtans is de ecologische impact van het vellen van zoân boom groot. En ze hebben meestal ook een maatschappelijke en historische waarde. Daarom is een correcte beoordeling van de waarde, de oorzaken van het gevaar en de mogelijke risicoâs zo belangrijk.
Tijdens deze tweedaagse opleiding leer je bomen correct beoordelen op acuut gevaar. En dat aan de hand van wat je kan zien, een visuele boombeoordeling (VTA). Je krijgt ook inzicht in de vernieuwde regelgeving en aansprakelijkheid. Want de beslissing om een 'acuut gevaarlijke boom' al dan niet te kappen wordt voortaan genomen door openbare besturen. En dus niet langer op het niveau van de Vlaamse overheid.
Op het einde van deze opleiding maak je doordachte en onderbouwde inschatting. Je weet dan wat er met de boom moet gebeuren: zijn gang laten gaan, maatregelen adviseren of er een specialist bij halen. Het resultaat? Er blijven meer bomen staan."