Gedaan met laden. U bevindt zich op: Van CV-technicus tot warmtepomptechnicus

Van CV-technicus tot warmtepomptechnicus

Opleidingsverstrekker

Odisee Hogeschool

Registratienummer

ODB-1001806

Geregistreerd

op: 1 september 2020

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 56 uur

Eindbeoordeling voorzien: ja

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.odisee.be/opleidingen/van-cv-technicus-tot-warmtepomptechnicusopent in nieuw venster

Doelgroep

Wil je leren werken aan warmtepompen? Dan bereid je je voor op de toekomst, waarbij op termijn de fossiele brandstoffen worden verbannen. Ook wie werkzaam is binnen de sector HVAC en de nodige competenties wil verwerven om zelfstandig warmtepompinstallaties te kunnen installeren, in dienst nemen, onderhouden en herstellen, zijn op hun plaats in deze opleiding. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Installateurs CV-installaties met een basiskennis elektriciteit
  • Elektriciens met een basiskennis warmte
  • Service engineers
  • Koeltechniekers die hun kennis over warmtepompen willen bijschaven
  • Projectverantwoordelijken HVAC
    Ook afgestudeerden met enige basiskennis van koeltechniek komen in aanmerking voor de opleiding.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

  • Verhoogde tegemoetkoming 1

    Als u geen diploma secundair onderwijs hebt, kan u voor deze opleiding een opleidingscheque aanvragen waarvan de subsidie gelijk is aan het factuurbedrag, met een maximum van 250 euro per schooljaar.

Inhoud van de opleiding

Volgende thema's worden behandeld in het theoretisch luik van de opleiding (6 halve dagen): Werkingsprincipe van de warmtepomp, onderdelen van een warmtepomp, de warmtepomp in het log p. h-diagram (+oefeningen), begrippen: onderkoeling, oververhitting, COP, rendement van een warmtepomp (Coefficient of Performance, Seasonal Performance, Primary Energy Ratio), types warmtepompen, bijzonderheden aan een warmtepompinstallatie, de koelmachine/warmtepomp en het negatief kringproces, onderdelen van een warmtepompinstallatie (koelmiddelen, types compressoren, condensors, verdampers, expansieventielen, andere onderdelen), bespreking van verschillende opstellingen, integratie van de bereiding van sanitair warm water, en de wetgeving omtrent koelmiddelen.

Volgende onderdelen leer je in het praktische luik van de opleiding (8 halve dagen): Hardsolderen en koeltechnische vaardigheden, plooien van koperen buizen, maken van flareverbindingen, vacumeren van een warmtepomp(koel)installatie, invullen van een vacumeercertificaat, vullen en recupereren van koelmiddel in een koelinstallatie, koudemiddelenregistratie in het logboek, procedure van de manifolds, lekdichtheid controleren met elektronische detector (sniffer), invullen van attest voor hergebruik, terugwinning en vernietiging van koelmiddel, instellen en afregelen van regelapparatuur, storingen zoeken in een installatie en oplossen, bespreken van het koeltechnisch circuit, hydraulisch circuit en het elektrisch circuit, metingen op de installatie, en tips en tricks.