
Ratten en muizen
- Denkt u dat de ratten aangetrokken worden door vuilnis in de omgeving? Neem contact op met de milieudienst van uw gemeente.
- Denkt u dat de ratten afkomstig zijn van een waterloop in de buurt? In dat geval kunt u contact opnemen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)(opent in nieuw venster). De VMM is verantwoordelijk is voor de rattenbestrijding in de waterlopen in Vlaanderen(opent in nieuw venster).
- Zitten de dieren in uw woning of in uw eigen tuin of op uw privéterrein? Zorg er dan voor dat voedselvoorraden goed afgesloten zijn, en maak openingen dicht die de ratten gebruiken als ingang naar het gebouw.
- U vindt meer tips over preventie en bestrijding op:
- zonderisgezonder.be over de bestrijding van ratten(opent in nieuw venster) en bestrijding van muizen(opent in nieuw venster).
- gezondleven.be om de overlast van bruine ratten(opent in nieuw venster) en overlast van muizen(opent in nieuw venster) te voorkomen.
- Gebruik de beslissingsboom(opent in nieuw venster) om u te helpen bij de juiste en diervriendelijke bestrijding of raadpleeg de brochure.

Wespen, bijen en hommels
- Een wespennest achter in de tuin, laat u best gewoon met rust. Wespen vangen immers andere hinderlijke insecten zoals muggen, en bestuiven de bloemen in uw tuin.
- Hebt u last van een wespennest in of aan uw woning?
Via Wespennest.Vlaanderen kunt u met de postcode of de naam van uw gemeente verdelging aanvragen(opent in nieuw venster)- bij de lokale brandweer met online formulier (u ziet ook wat het eventueel kost)
- bij een van de professionele verdelgers in uw buurt.
- Bijen en hommels zijn beschermd en mogen niet gedood worden. Een imker kan het nest of de zwerm komen ophalen.
- Op zonderisgezonder.be vindt u meer tips over bestrijding van wespen(opent in nieuw venster) of om overlast van bijen en hommels(opent in nieuw venster) te beperken.
Eikenprocessierupsen
- Als u eikenprocessierupsen opmerkt op openbaar domein, verwittig dan uw gemeente. Zij staan in voor de bestrijding van eikenprocessierupsen op openbare plekken.
Overlast van deze rupsen langs de weg (bermen, naast fietspad, ...) kunt u ook melden via het online Meldpunt Wegen. - Zijn er eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan kunt u best een aannemer inschakelen. Sommige gemeenten hebben een lijst van aannemers waarbij u terecht kunt voor de bestrijding van eikenprocessierupsen.
- Bestrijd de rupsen niet zelf! Dit kan gevaarlijk zijn, zowel voor uzelf als voor uw omgeving.
- Gemeenten kunnen terecht bij de provincie voor advies rond eikenprocessierupsen.
- Op gezondleven.be vindt u meer informatie over eikenprocessierupsen(opent in nieuw venster).
Zwerfkatten
- Als u overlast hebt door zwerfkatten, kunt u dit melden aan uw gemeente.
- De gemeente is verplicht overlast door zwerfkatten te bestrijden via diervriendelijke methoden (bijv. sterilisatie van de katten).
- Vang zelf geen zwerfkatten om ze daarna weg te geven of te verkopen. Als u een kat wilt weggeven of verkopen moet u . Er zijn immers regels die u moet volgen als u een kat wilt weggeven of verkopen.
Andere
Op gezondleven.be en zonderisgezonder.be vindt u informatie en tips over
- Aziatische lieveheersbeestjes(opent in nieuw venster)
- bedwantsen(opent in nieuw venster)
- houtwormen(opent in nieuw venster)
- kakkerlakken(opent in nieuw venster)
- mollen(opent in nieuw venster)
- motmuggen(opent in nieuw venster)
- motten(opent in nieuw venster)
- muizen(opent in nieuw venster)
- teken(opent in nieuw venster)
- verwilderde duiven(opent in nieuw venster)
- vliegen(opent in nieuw venster)
- vlooien(opent in nieuw venster)
- vogels(opent in nieuw venster)
- zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes(opent in nieuw venster)
- zwerfkatten(opent in nieuw venster)
- ...(opent in nieuw venster)