Participatie als 'deelnemen aan de samenleving'

Deelnemen aan het dagdagelijkse leven is 1 vorm van participeren aan de maatschappij. U gaat naar school of naar het werk, u bent lid van een vereniging en u neemt in uw vrije tijd deel aan sport, cultuur en recreatie. Toch zijn die alledaagse dingen voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Omdat ze een handicap hebben, te weinig financiƫle slagkracht hebben, onze taal niet spreken of een rugzak meeslepen. Het participatiedecreet probeert bepaalde hindernissen weg te werken.

Participatie als 'meebouwen aan de samenleving'

De andere invulling van participatie is meebouwen aan de maatschappij. Burgers, organisaties en bedrijven: iedereen kan zijn stempel drukken op de samenleving door zich te engageren. U vraagt informatie op, reageert op consultaties, denkt actief mee over beleid, werkt samen met de overheid en andere actoren om projecten uit te voeren, of start samen met anderen een initiatief om uw omgeving beter en mooier te maken. Lokaal in de gemeente, op Vlaams of federaal niveau of in Europees verband.

Burgers, bedrijven, organisaties en kennisinstellingen bouwen nu al op heel wat manieren mee aan de maatschappij. Door mee te denken met de overheid en zelf initiatieven te starten.

Zo werkt u nu al samen met de overheid. ((opent in nieuw venster))