Podcast 1: wat zijn PFAS?

In de eerste aflevering staan Francesca en Karl stil bij wat PFAS nu precies is, en waarom dat zo schadelijk is. Een podcast die zich richt op jongeren, scholieren en mensen die niet goed weten wat (het probleem met) PFAS nu eigenlijk is.

U beluistert PFAS in Vlaanderen via de klassieke kanalen:

Podcast 2: PFAS in België en Nederland

Ook Nederland heeft zijn PFAS-crisis. In deze aflevering staan we stil bij de parallellen en verschillen tussen beide landen. En hoort u hoe beide regio’s nauw overleg plegen en van elkaar leren.

Een podcast met Martin Van Gelderen, PFAS-coördinator bij de Nederlandse overheid en Vlaams PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken.

U beluistert aflevering 2 via de klassieke kanalen:

Podcast 3: Beter voorkomen dan saneren

Een van de grootste uitdagingen van de PFAS-crisis is het opkuisen van de vervuiling. Hoe gaan we saneren, en is dat altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd? De OVAM houdt altijd toezicht op de saneringsplichtige, de vervuiler, of komt zelf in actie waar de vervuiler niet aangeduid kan worden.

Daarover spreken we met Nele Bal en Froukje Kuijk, 2 expertes bij de OVAM.

U beluistert aflevering 2 via de klassieke kanalen:

Podcast 4: Onderweg naar uitfaseren en vervangen van PFAS

Het wordt niet vanzelfsprekend om te komen tot een PFAS-vrije samenleving. De industrie worstelt met de uitdaging om alternatieven te vinden met dezelfde of gelijkaardige kwalitatieve eigenschappen. In deze aflevering staan we stil bij de vervanging en de uitfasering van PFAS met Joris Maes van Brandweer Zone Antwerpen en PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken.

U beluistert aflevering 4 via de klassieke kanalen:

Podcast 5: De cirkel rond?

Op 31 december 2022 loopt het mandaat van de PFAS-opdrachthouder af. Hoe kijkt hij terug op die opdracht? En welke conclusies legt hij voor aan de Vlaamse Regering? De PFAS-problematiek niet opgelost, er wachten nog heel wat uitdagingen.

Francesca legt het voor aan Karl Vrancken en de man die hem bij de Vlaamse overheid moet opvolgen als ‘PFAS-coördinator’: Hans Reynders.

U beluistert aflevering 5 via de klassieke kanalen: