- 3M en omgeving
- Waterbaan en Louis Paul Boonstraat
PFAS-kaart Vlaanderen
Weergave
Kaart
PFAS-kaart Vlaanderen
Actuele no-regretzones
- Rode zones: onderzochte locaties waar no regret-maatregelen gelden
- Gele zones: locaties met een lopend of gepland onderzoek waar tijdelijke no regret-maatregelen uit voorzorg gelden in afwachting van verdere resultaten
- Groene zones: niet-verontreinigde locaties waar de no regret-maatregelen zijn afgeschaft.
Bekijk alle kaarten rond PFAS in de PFAS-verkenner ((opent in nieuw venster)).
Aan de slag met de PFAS-kaart
De kaart geeft een actueel beeld van alle sites in Vlaanderen die momenteel worden behandeld met betrekking van PFAS-vervuiling – zowel sites waar al verkennende bodemonderzoeken zijn uitgevoerd als sites waar dat onderzoek nog wordt gepland.
De kaart toont de risicosite en de perimeter waarbinnen no regret-maatregelen gelden. In totaal worden er over geheel Vlaanderen voorlopig een 800-tal sites afgebakend. De meeste hebben te maken met een historische brandweeractiviteit: bestaande en voormalige oefenterreinen van de brandweer of bedrijfsbrandweer, of locaties waar een felle brand werd geblust. Blusproducten bevatten in het verleden tenslotte vaak PFAS, en dat heeft in vele gevallen geleid tot verontreiniging in de bodem en het grondwater
Voor een groeiend aantal van de betreffende risicosites, is de status inmiddels bekend. Die zijn op de kaart aangeduid in rood (definitieve specifieke no regret-maatregelen die je in detail terugvindt op deze website) of in groen (resultaten van onderzoek tonen aan dat eventuele aanwezigheid van PFAS hier onder de norm blijft: maatregelen zijn niet meer noodzakelijk).
Van sites die in geel zijn aangeduid, weten we dat er door de aard van historische of bestaande activiteit een risico bestaat op de aanwezigheid van PFAS. Zolang er niet voldoende meetresultaten beschikbaar zijn om te besluiten tot het al dan niet invoeren van definitieve maatregelen, blijft de zone uit voorzichtigheid gemarkeerd in geel, met voorlopige no regret-maatregelen. Voor bedrijven wordt in dat geval het volledige bedrijfsterrein voorzien van een voorlopige veiligheidsperimeter in geel.
Daarnaast telt Vlaanderen heel wat plaatsen met een industriële activiteit met mogelijk gebruik van PFAS. De meeste van die locaties staan nog niet op de kaart. Voor die industriële sites wordt eerst het risico verder bepaald alvorens er maatregelen genomen worden.
Voor brandweersites waarvan de finale status nog niet is bekend, gelden sowieso no regret-maatregelen. Bij sites met risico op industriële vervuiling is dat niet automatisch het geval.
Het onderzoek van alle risicolocaties in Vlaanderen is op het terrein voor veel instanties een werk van vele jaren. Sites waarvan het risico hoog wordt ingeschat, worden doorgaans eerst behandeld. In afwachting van een duidelijke uitkomst, is het respecteren van no regret-maatregelen erg belangrijk. De kaart toont op elk moment de recente stand van het brede onderzoek rond PFAS, en de bijbehorende maatregelen.
Kleurencodes op de PFAS-kaart
- Rode zones: locaties waar op basis van onderzoek en advies van AZG en OVAM no regret-maatregelen werden bevestigd
- Gele zones: locaties waar het onderzoek nog loopt of gepland is. In afwachting van verdere onderzoeken gelden uit voorzorg algemene no regret-maatregelen.
- Groen: locaties waar op basis van onderzoek en advies van AZG en OVAM no regret-maatregelen zijn afgeschaft. De zone geldt als niet-verontreinigd met PFAS.
Uw gemeente vinden
- Gebruik de filter: typ in de zoekbalk een gemeente in en kies een van de no regret-zones.
- Zoom in op de kaart: wanneer u inzoomt op het kaartje ziet u niet alleen een gekleurde stip, maar meteen de hele site met daarrond de vastgelegde perimeter waar de opgelegde no regret-maatregelen van toepassing zijn. Voor elk van die sites kunt u doorklikken naar een pagina met meer informatie over die maatregelen.
Door de grote hoeveelheid data die vereist is om het kaartje op te bouwen is het mogelijk dat uw browser tijd nodig heeft om de informatie op te halen.
Zones met no regret-maatregelen
Hieronder vindt u de zones waar no regret-maatregelen gelden op basis van onderzoek (rode zones).
Antwerpen
Brasschaat
- De Mortel, Miksebeekstraat
- Bondgenotenlei
Heist-op-den-Berg
- Broekstraat
Hoogstraten
- Gemeenteplein
- Sint-Lenaartseweg
Rijkevorsel
- Looiweg
Willebroek
- Fabrieksloop
- Provinciaal Groendomein Broek De Naeyer
Zwijndrecht
- 3M en omgeving
- Overzicht onderzoeken
Limburg
Herk-de-Stad
- Industrieweg
Heusden-Zolder
- Koerselsebaan, Geenrijt
- Koning Boudewijnplein
Maasmechelen
- Rijksweg
Sint-Truiden
- Zepperenweg
Oost-Vlaanderen
Buggenhout
- Kerkstraat
Dendermonde
- Noordlaan
Oudenaarde
- Woeker
- Coupure
Sint-Niklaas
- Nijverheidsstraat
West-Vlaanderen
Langemark-Poelkapelle
- Statiestraat
Lichtervelde
- Kortemarkstraat
- Beverenstraat
Middelkerke
- Klein Kasteelstraat
Nieuwpoort
- Gasstraat
- Brugsevaart
Vragen?
De betrokken gemeentebesturen houden hun inwoners op de hoogte. Wie toch nog vragen heeft, kan een e-mail sturen naar pfas@vlaanderen.be.