Minimale verwachtingen
We verwachten dat binnen een begeleiding binnen minstens 4 contactmomenten nieuwkomers, mensen met handicap en 55-plussers worden begeleid naar de arbeidsmarkt.
Dit kan door:
het organiseren van acties
het aannemen van begeleiders
…
Bij voorkeur is de begeleiding:
outreachend
in eerste instantie verkennend, daarna begeleidend
Onder personen met een handicap beschouwen we, confer de definitie van het VAPH, elke persoon met een langdurig en belangrijk participatieprobleem dat te wijten is aan het samenspel tussen functiestoornissen van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten en persoonlijke en externe factoren.
Onder nieuwkomer beschouwen we, confer het decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid, de persoon die gelijktijdig aan de volgende voorwaarden voldoet:
- niet het Nederlands als thuistaal of moedertaal hebben
- maximaal één jaar ononderbroken in België verblijven
Financiële ondersteuning
- Voor deze actie kan een subsidie aangevraagd worden in het kader van de subsidieoproep ‘Plan Samenleven’.
- Een lokaal bestuur kiest zelf hoeveel nieuwkomers, personen met een handicap of 55-plussers men wil begeleiden naar de arbeidsmarkt. De maximale subsidie bedraagt €170.625.
Inhoudelijke ondersteuning
Jobroad koppelt werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan openstaande vacatures bij bedrijven. De financiële ondersteuning in het kader van de subsidie-oproep Plan Samenleven kan hiervoor aangewend worden.
- Via het netwerk van Jobroad bieden lokale bedrijven – op zoek naar werknemers – zich aan.
- Nieuwkomers krijgen een screening op basis van motivatie en interesse, ervaring of cv.
- Op een projectdag begeleidt JobRoad de geselecteerde kandidaten naar de deelnemende bedrijven.
- JobRoad bestrijdt daarnaast discriminatie door workshops en advies op maat voor nieuwkomers richting arbeidsmarkt.
Meer info: website Jobroad(opent in nieuw venster)
Groep Intro kan jobcoaches ter beschikking stellen die competenties screenen en met actieplannen stap voor stap begeleiden tot de arbeidsmarkt. De financiële ondersteuning in het kader van de subsidie-oproep Plan Samenleven kan hiervoor aangewend worden.
- Laat volwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe competenties verwerven.
- Activeer en begeleid werkzoekenden in jouw gemeente of stad met behulp van jobcoaches.
Meer info: website Groep Intro(opent in nieuw venster)
Lokale besturen kunnen bij LEVL terecht voor:
- expertise en inspirerende praktijken m.b.t. begeleiding van personen van buitenlandse herkomst
- vacaturescreening, inclusieve aanwerving en rekrutering, doorstroom en retentie
- behoefteanalyse, actieplannen en trajectbegeleiding
- organiseren van vormingen op maat, overkoepelende leermomenten en begeleidingstrajecten
- deelname aan (boven)lokale lerende netwerken, stuurgroepen, …
De financiële ondersteuning in het kader van de subsidie-oproep Plan Samenleven kan hiervoor aangewend worden.
Meer info:
Het Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB) geeft mensen met een FOD-uitkering in het project ‘Ik verdien werk’ de kans om een job op maat op de reguliere arbeidsmarkt te hebben. Het project wil door middel van intensieve ondersteuning meer mensen de kans bieden op écht werk. Tijdens deze begeleiding wordt er samen met de klant en het netwerk gezocht naar een gepaste betaalde tewerkstelling in het normaal economisch circuit.
Wat nu in regio Leuven als pilootproject fungeert voor een 40-tal klanten, kan uitgerold worden in andere steden. De financiële ondersteuning in het kader van de subsidie-oproep Plan Samenleven kan hiervoor aangewend worden.
Dit project is een samenwerking tussen GRIP, ouders voor inclusie, GTB en VDAB.
Los van dit aanbod kunnen lokale besturen terecht bij GTB voor outreachende dienstverlening.
- GTB ondersteunt en coacht alle mensen met een arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen om laagdrempelig en op maat stappen naar duurzaam werk of een gepast alternatief te zetten.
- GTB kan samen met het lokaal bestuur acties organiseren om de tewerkstellingskansen voor personen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen te verhogen.
Meer info: website GTB(opent in nieuw venster)
Steunpunt voor Inclusie ontwikkelde een Eerste Hulp Bij Stage/Werk-tool. Een inclusieve stage of job uitbouwen vraagt voorbereiding en doelgerichtheid. De processen m.b.t. een stage of job worden opgedeeld in verschillende stappen (bv. beeldvorming, zoektocht, voorbereiding, start en bijsturing). In elke stap wil de tool aantonen hoe er doelgericht, flexibel en creatief kan gewerkt worden.
Het Steunpunt voor Inclusie organiseert twee kennismakingsmomenten en een opvolgingsmoment voor lokale besturen die de tool willen inzetten.
De financiële ondersteuning in het kader van de subsidie-oproep Plan Samenleven kan hiervoor aangewend worden.
Meer info: website ‘Ouders voor Inclusie’(opent in nieuw venster)
Platform Begeleid Werken staat lokale besturen bij in de ondersteuning van personen met een beperking die willen werken in het normaal economisch circuit. Het Platform Begeleid Werken richt zich hierbij tot personen die (nog) niet (meer) in aanmerking komen voor betaalde tewerkstelling.
- Win gratis informatie in over welke diensten Begeleid Werken actief zijn in de regio
- Win gratis advies in over een specifieke casus of een specifiek thema (zoals verzekering, sociale wetgeving, …)
- Kom gratis in contact met regionale dienstverleners die werkzoekenden ondersteunen in persoonlijke trajecten op maat.
- Werk tegen betaling een inclusief tewerkstellingsbeleid uit.
Meer info:
Getuigenis mentorbestuur
- Voor wie? Voor lokale besturen die nieuwkomers, mensen met een handicap en 55-plussers nog meer willen ondersteunen naar werk, en daarbij verder durven te gaan dan de klassieke tewerkstellingsmaatregelen
- Door wie? Sociale dienst van Stad Mechelen
- Meer info? Contacteer Kristin Scharpé(opent in uw e-mail applicatie)
Werk is een belangrijke opstap voor mensen: naar financiële zelfredzaamheid, nieuwe vriendschappen, een zinvol doel in het leven, … Kortom: een opstap om volop deel te nemen aan de samenleving. Er bestaan heel wat initiatieven om mensen te begeleiden naar werk. Maar door regeltjes, voorwaarden en administratieve rompslomp schieten ze soms hun doel voorbij.
In Mechelen zijn we ervan overtuigd dat tewerkstellingsmaatregelen in de eerste plaats een middel zijn en geen doel op zich. Daarom pasten we de aanpak aan:
- We stapten af van het hokjesdenken en vertrekken van de persoon, niet van de wetgeving.
- We experimenteren voortdurend met nieuwe initiatieven.
Die ervaringen delen we graag met jou.
Hieronder vind je enkele rode draden door onze begeleiding van kansengroepen naar werk.
Artikel 60 is een vorm van sociale bijstand, en een tussenstap naar een job op de arbeidsmarkt. Het OCMW zoekt werk voor iemand die lang niet actief was en treedt op als werkgever. In Mechelen is het artikel 60-contract altijd de eerste keuze voor wie in aanmerking komt. We screenen de mensen dus niet eerst om te kijken in welk hokje hij of zij past. We luisteren naar de persoon en matchen die met een werkgever.
Elke cliënt krijgt 1 maatschappelijk assistent als eerste en enige aanspreekpunt. Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat die aanpak de relatie vergemakkelijkt. We ervaren dat ook elke dag in de praktijk. Onze maatschappelijk assistenten zijn de generalisten die het dichtst bij de cliënten staan en alles over die cliënt weten. Zij doen dan weer een beroep op een team van experts in de backoffice.
Eerst een opleiding en dan werken? In Mechelen loopt dat parallel. We helpen mensen zo snel mogelijk aan een baan, en laten ze beroepsopleidingen en taallessen volgen tussendoor. Door direct in de praktijk te staan, leren ze ook veel sneller Nederlands.
Vroeger hadden we eigen ploegen die werden ingezet voor de stad, met artikel 60-personeel en hun begeleiders. Daar stapten we intussen van af. We vinden werk voor onze cliënten daar waar het hart van de arbeidsmarkt zit: bij de bedrijven in onze stad.
Om de afstemming tussen cliënten en bedrijven vlotter te laten verlopen werken we samen met JobRoad, DUO for a JOB en Co-Searching:
- JobRoad organiseert voor ons 3 keer per jaar screeningsdagen voor openstaande vacatures bij bedrijven uit onze regio. Ze doen de eerste gesprekken met geïnteresseerde werkzoekenden, gaan samen met de kandidaten het bedrijf bezoeken en begeleiden de kandidaten bij het sollicitatiegesprek in het bedrijf zelf.
- DUO for a JOB brengt werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond van buiten de EU samen met 50-plussers die hun ervaring en netwerk delen om de jongeren sneller aan werk te helpen.
- Co-Searching organiseert workshops voor werkzoekenden. Ze hebben aandacht voor de frustraties die werkzoekenden vaak ervaren na de zoveelste sollicitatiepoging en helpen werkzoekenden op zoek te gaan naar wat ze goed kunnen en graag doen.
Met dat aanbod geven we onze cliënten na hun artikel 60-traject de nodige voeding om sterker te staan op de gewone arbeidsmarkt.
Hadden we ons heel strikt gehouden aan de regels van de bestaande tewerkstellingsmaatregelen, dan hadden we nooit gestaan waar we nu staan. In Mechelen zoeken we soms de grenzen op om te testen wat het beste werkt voor onze werkzoekenden.
En we testen graag nieuwe dingen uit, zoals 12work: een job zonder sollicitatie. We vragen bedrijven om 5 goed gekozen voorwaarden naar voren te schuiven voor nieuwe medewerkers. Werkzoekenden kunnen bij ons dan vrij inschrijven, zónder screening of sollicitatie. We laten het aan hen om in te schatten of ze aan die voorwaarden voldoen. Met succes.
Door nieuwe dingen te lanceren en af en toe tegen de lamp te lopen, proberen we het zo makkelijk mogelijk te maken voor wie werk biedt of zoekt. Uiteindelijk blijft de missie altijd dezelfde: de weg naar werk makkelijker maken zodat het kansen geeft op een beter leven.
Lerend netwerk
Inspirerende voorbeelden
Het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen begeleidt met het project ‘Op Stap naar werk’ o.a. NEET-jongeren, vluchtelingen, ex-gedetineerden,… naar de arbeidsmarkt. Ze zetten daarbij in op een laagdrempelige toegang (bv. via een jeugdcentrum zonder afspraak). Er wordt niet gewerkt met taalvoorwaarden of met een periode van begeleiding.
Meer info: website vzw ROJM(opent in nieuw venster)
‘Zorg voor Werk’ ondersteunt lokale besturen, regionale werkgevers en werkzoekenden met een beperking vanuit de overtuiging dat iedereen die wil werken, kan werken.
De ondersteuning kan bestaan uit:
- het creëren van werk-, stage en ervaringsplaatsen
- het creëren van een draagvlak via good practices
- het aanreiken van concrete tools
De uitvalsbasis is de regio Herentals-Geel-Mol.
PIN vzw biedt voortrajecten aan hoogopgeleide vluchtelingen met een interesse in sociaal werk en/of de gezondheidssector.
Pin vzw zet in op:
- Groeitraject op maat
- Versterken van professionele competenties
- Werken aan een toekomstperspectief
- Samenwerking met Odisee hogeschool
Meer info: website PIN vzw(opent in nieuw venster)
Emino vzw wil een ondersteunende partner zijn voor mensen die hindernissen willen overspringen en de weg naar de arbeidsmarkt (opnieuw) zoeken. Emino richt zich op:
- mensen met autisme
- mensen die psychisch kwetsbaar zijn
- mensen die opnieuw de arbeidsmarkt willen betreden na (langdurige) ziekte
- mensen die ergonomische ondersteuning kunnen gebruiken
- jongeren die vanuit een uitdagende situatie zoekende zijn (naar de juiste opleiding of) aan de start van hun loopbaan
- mensen waarbij Nederlands niet de moedertaal is
- mensen die fysieke of sensoriële beperkingen hebben
Meer info: website Emino(opent in nieuw venster)
RiseSmart Employability heeft een aanbod voor nieuwkomers, mensen met een beperking en 55-plussers. Zij bieden aan:
- oriëntering, competentieversterking, duurzame tewerkstelling en integratie op de Vlaamse arbeidsmarkt.
- gerichte jobhunting en jobcrafting.
- sensibiliseren en engageren van bedrijven.
- ondersteuning en ontzorging aan de werkgever bij stage of tewerkstelling.
- jobcoaching op en naast de werkvloer, voor zowel de nieuwe werknemer als zijn rechtstreekse werkomgeving.
Meer info: website RiseSmart(opent in nieuw venster)