Gedaan met laden. U bevindt zich op: Premies voor nieuwbouw

Premies voor nieuwbouw

Bent u van plan om een nieuwe woning te bouwen? Een 'nieuwbouwpremie' bestaat niet, maar wie een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen, kan daarvoor beloond worden.

Energiezuinige woningen

E-peil

Als u een nieuwe woning wilt bouwen, dan moet die woning zo energiezuinig zijn dat ze voldoet aan de wettelijke energieprestatienorm (het E-peil).

Is het toegekende E-peil van uw woning aanzienlijk lager dan de norm, dan

  • krijgt u automatisch een vermindering van de onroerende voorheffing (afhankelijk van datum aanvraag omgevingsvergunning)
  • kunt u, onder bepaalde voorwaarden, ook nog een premie van de netbeheerder krijgen.

Warmtepomp

Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2024 geldt er een tijdelijke verlaging van 21% btw naar 6% btw voor de installatie van een warmtepomp voor woningen jonger dan 10 jaar, met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen die na afbraak heropgebouwd worden.

Sturingsapparaat

Via slimme sturing van uw elektrische accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepomp of warmtepompboiler, kunt u efficiënt uw warmte- en elektriciteitsverbruik regelen. Wie investeert in een sturingsapparaat, kan hiervoor een premie krijgen via netbeheerder Fluvius.

Sloop en heropbouw

Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 was het verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van een woning van toepassing op heel het Belgische grondgebied.

Vanaf 2024 blijft het verlaagd btw-tarief behouden onder bepaalde voorwaarden.