Gedaan met laden. U bevindt zich op: Regenwater hergebruiken

Regenwater hergebruiken

Als regenwater opgevangen wordt, dan kunt het daarna gebruiken om toiletten door te spoelen, kleren te wassen, te poetsen, de auto te wassen, in de tuin, ... Wie regenwater hergebruikt, verspilt minder kostbaar drinkwater en kan tot 50% besparen op de drinkwaterfactuur.

Regenwater is niet geschikt als drinkwater, voor persoonlijke hygiëne of voor de afwas of de vaatwasmachine.

Regenwaterinstallatie

© Jeroen Van Looy

Om regenwater in huis te kunnen hergebruiken, is er een speciale regenwaterinstallatie nodig. Wie een woning bouwt of herbouwt, is in bepaalde gevallen verplicht een regenwaterput te installeren. Bij verplichte installatie van een regenwaterput, geldt er voor nieuwbouw en herbouw (met bouwaanvraag vanaf 2014) een minimumvolume.

Sommige gemeenten geven in bepaalde gevallen een subsidie voor de installatie van een regenwaterput. De Vlaamse overheid geeft een premie via Mijn VerbouwPremie voor sanitair.

Regenwater veilig aansluiten

Het regenwater mag nergens in contact komen met het drinkwater, zodat uw drinkwaternet niet vervuild wordt. Drinkwaterleidingen en regenwaterleidingen moeten gescheiden zijn. Is uw regenwater op, kies dan voor een veilige manier om bij te vullen.