Gedaan met laden. U bevindt zich op: Rijinstructeur worden: stap voor stap

Rijinstructeur worden: stap voor stap

Om als rijinstructeur rijles te geven, moet u een brevet van beroepsbekwaamheid behalen. We leggen u stap voor stap uit wat u daarvoor moet doen.

Hoelang duurt het om rijinstructeur te worden?

Een vraag die vaak wordt gesteld. Het antwoord: het hangt volledig van uzelf af hoelang u erover doet om uw brevet te behalen. Reken op:

De cursussen in erkende opleidingscentra worden meestal in avondonderwijs gegeven en over enkele maanden gespreid. U mag in totaal op een termijn van 1 jaar rekenen.

Na de examens hebt u 2 jaar de tijd om uw stage te volgen en uw modelles te geven.

Schriftelijk en mondeling examen afleggen

Nadat u de opleiding tot rijinstructeur gevolgd hebt of de leerstof zelf gestudeerd hebt, moet u zich inschrijven voor het schriftelijke en mondelinge examen.

De examens worden op vaste zittijden georganiseerd. U moet voor beide examens slagen. Het mondelinge examen mag u pas afleggen nadat u voor het schriftelijke examen geslaagd bent.

Lees meer over het schriftelijke en mondelinge examen.

Medisch onderzoek

Wilt u praktijkinstructeur worden? Dan moet u nog voor het begin van uw stage een medisch onderzoek ondergaan om te kijken of u fit en gezond genoeg bent om te rijden en leerlingen te begeleiden. U moet een afspraak maken bij een oogarts naar keuze voor een oogonderzoek en bij een erkende arbeidsgeneeskundige dienst(opent in nieuw venster) of een medisch centrum van de federale overheid(opent in nieuw venster) voor een medisch onderzoek. Het ‘rijgeschiktheidsattest van groep 2’ dat u van de arts krijgt, moet u bij uw inschrijving voor de stage voegen.

Stage lopen

Geslaagd voor het schriftelijke en het mondelinge examen? Dan krijgt u van het Departement MOW een aanvraag tot stagetoelating. Ongeveer 2 weken nadat het Departement MOW uw ingevulde aanvraag gekregen heeft, krijgt u uw stagetoelating. Met de stagetoelating schrijft u zich bij de rijschool van uw keuze in voor de stage.

Handig om te weten: uw keuze voor zelfstudie of een opleiding tot rijinstructeur in een erkend of niet-erkend opleidingscentrum bepaalt hoeveel uren stage u moet volgen. Een opleiding in een erkend opleidingscentrum geeft recht op een stageduurvermindering van 25%.

Lees meer over de stageperiode voor rijinstructeurs.

Modelles geven

Na uw stage krijgt u van uw rijschool een stageattest. Daarmee schrijft u zich in voor de modelles. Daarna krijgt u van het Departement MOW een uitnodiging om uw modelles te geven. Slaagt u daarvoor? Dan mag u zich rijinstructeur noemen.

Lees meer over de modelles voor rijinstructeurs.

Uw aangepaste rijbewijs afhalen

Als rijinstructeur krijgt u een code op uw rijbewijs die aantoont dat u rijlesgever bent. Van het Departement MOW krijgt u een ‘Aanvraag instructietoelating’. Ga met de ingevulde aanvraag, uw rijbewijs en uw bewijs van rijgeschiktheid langs bij uw gemeentebestuur. Zij passen uw rijbewijs aan.

Het attest van rijgeschiktheid en daarmee ook uw rijbewijs als rijinstructeur is 5 jaar geldig. U moet om de 5 jaar een nieuw medisch onderzoek ondergaan en een nieuw rijbewijs aanvragen.