Het Vlaamse integratiebeleid richt zich op onze hele samenleving, met een speciale aandacht voor personen van buitenlandse herkomst. Het is erop gericht om de gevolgen die migratie met zich meebrengt op te vangen en te mediëren. De Vlaamse regering streeft maximaal naar een inclusief samenleven: niet naast elkaar maar mét elkaar.
In de kijker: Plan Samenleven
Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Het Plan Samenleven bevat 7 doelstellingen met 24 acties, die ze zelf inhoudelijk kunnen invullen. Zo kunnen lokale besturen 24 op 7 aan de slag. Lokaal, voor iedereen, met een minimum aan planlast. Lees meer over Plan Samenleven.
Recent onderzoek
De Vlaamse overheid voert voortdurend onderzoek naar de verschillende domeinen binnen haar bevoegdheden. De pagina ‘cijfers en onderzoek’ bundelt de meest recente studies over het integratiebeleid.
De netwerkgroep integratieonderzoek is een initiatief ABB om onderzoekers en beleidsmedewerkers rond het integratiethema samen te brengen, om informatie uit te wisselen en kennis op te bouwen. De netwerkgroep komt tweemaal per jaar samen en werkt thematisch. Lees meer details over de netwerkgroep.
Horizontaal beleid
Het integratiebeleid ook een deel van het horizontaal integratiebeleidsplan van de Vlaamse overheid, dat over de verschillende beleidsdomeinen heen van toepassing is. Lees meer hierover op de pagina ‘werking en beleid’.
Beleidsdocumenten
Het beleid rond integratie is beschreven in regelgeving en wettelijke kaders. Die vind je op de pagina ‘regelgeving’. De beleidsnota’s en de beleids- en begrotingstoelichting (BBT) vind je op de pagina ‘werking en beleid’.