Gedaan met laden. U bevindt zich op: Projectplan digitale inclusie bij inburgering E-inclusie

Projectplan digitale inclusie bij inburgering

Met steun van de Vlaamse regering streven het Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas, Amal en het Huis van het Nederlands naar het vergroten van digitale inclusie onder hun doelgroep. Dit ambitieuze project omvat meerdere doelstellingen, waaronder het verbeteren van de toegang, het versterken van digitale vaardigheden, het ontwikkelen van digitaal inclusieve, het delen van expertise en het bevorderen van digitaal sterke medewerkers.

Doelstelling 1: Toegang tot hardware, software en internet

Een aanzienlijk deel van de doelgroep van de agentschappen en het Huis heeft geen of beperkte toegang tot laptops, tablets en/of kwalitatieve internetverbindingen thuis. De organisaties willen deze barrières aanpakken door hun uitleensysteem uit te bereiden. Verder wordt er ook gewerkt met externe uitleendiensten en telecomproviders om gratis of betaalbare internettoegang te bevorderen.

Doelstelling 2: Versterken van digitale vaardigheden

Om positieve digitale ervaringen te garanderen, is het noodzakelijk om digitale basisvaardigheden, digitale weerbaarheid en het verminderen van digitale angst te bevorderen. Dit omvat het inzetten van een screeningstool voor digitale vaardigheden te meten, het motiveren van eerstelijnsmedewerkers om digitale oefenkansen aan te bieden, het optimaliseren van digitale cursussen en het ontwikkelen van zelfstudiebronnen voor klanten.

Doelstelling 3: Digitale producten volgens Inclusion by Design

De agentschappen richten zich op inclusieve ontwerpmethoden, waarbij de mens centraal staat. Dit omvat diepte-interviews, co-creatiesessies en customer journey’s om digitale producten zo toegankelijk mogelijk te maken. Er wordt ook gewerkt aan eenvoudige (beeld)taal en eenvoudige processen voor digitale producten, evenals het ontwikkelen van een app voor het omzetten van digitale informatie naar begrijpelijke taal.

Doelstelling 4: Delen van expertise over e-inclusie

De agentschappen en het Huis delen hun expertise over e-inclusie en werken aan een sectorbreed kader voor digitale inclusie. Ze nemen deel aan relevante netwerken en onderzoek om inzichten te verkrijgen in het digitale gedrag van hun doelgroep en drempels waarmee ze worden geconfronteerd. Er wordt gewerkt aan het creëren van een toolkit voor digitale toegankelijkheid en meertaligheid.

Doelstelling 5: Digitaal sterke medewerkers

Het versterken van medewerkers op digitaal gebied is essentieel voor het succes van e-inclusie. De agentschappen en het Huis plannen om medewerkers te screenen op digitale kennis en competenties, en hen door te verwijzen naar passende opleidingen.