Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tussen-s (tussenklank, tussenletter -s-) Tussenklanken en tussenletters

Tussen-s (tussenklank, tussenletter -s-)

Regel 1

VOORAF: Behoud de schrijfwijze van het linkerdeel of van het grondwoord als dat zelf al op -s eindigt.

Er is dan geen tussenletter. Bij alleszins, enigszins en geenszins behouden we de s omdat het om een oude naamvalsvorm gaat.

Voorbeelden

fietsslot (zoals fietspomp), fietsster (zoals arbeidster)

Regel 2 - Hoofdregel

Schrijf tussen de twee delen van een samenstelling en tussen het grondwoord en het achtervoegsel van een afleiding een -s- als u op die plaats een /s/ hoort.

In heel wat gevallen komt zowel de uitspraak met als zonder /s/ voor en zijn beide spellingen in principe correct. Als u aan uw taalgevoel twijfelt, kunt u een woordenboek raadplegen. Als de samenstelling of afleiding niet in het woordenboek staat, kunt u het woord schrijven zoals andere samenstellingen met hetzelfde linkerdeel of andere afleidingen met hetzelfde grondwoord. Met een zoekactie op het internet kunt u nagaan welke vorm in de praktijk het gebruikelijkst is.

Voorbeelden

met -s-
dorpskern, drietrapsraket, gebruikersnaam, jongensachtig, kunstenaarsleven, lezenswaard, meningsverschil, schoonheidsideaal, toetredingsverdrag, universiteitsgebouw

zonder -s-
ademnood, denkbaar, geelachtig, liefdeloos, zoekwerk

met -s- en zonder -s-
beheer(s)overeenkomst, drug(s)gebruik, geslacht(s)loos, gewicht(s)loos, spelling(s)probleem, voorbehoed(s)middel, waternood (gebrek aan water) / watersnood (overstroming)

Regel 3

Schrijf ook een tussenletter -s- als het rechterdeel van een samenstelling met een sisklank (/s/, /z/, /sj/, /zj/) begint en de tussenklank /s/ in vergelijkbare samenstellingen zonder sisklank te horen is.

Voorbeelden

met -s-
bedrijfszeker (zoals bedrijfsonzeker), eenmanszaak (zoals eenmansactie), stationsstraat (zoals stationshal)

zonder -s-
andersoortig (zoals andermaal), wandelstraat (zoals wandelweg)

met -s- en zonder -s-
raadzaal of raadszaal (zoals raadkamer of raadsman)