Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: De studenten maken hun examens naar best of beste vermogen?

Zowel naar best vermogen als naar beste vermogen is correct. In België wordt vooral naar best vermogen gebruikt, terwijl in Nederland vaker naar beste vermogen voorkomt. De betekenis is ‘zo goed als je kunt’. Enkele voorbeeldzinnen: Ze heeft haar collega naar best / beste vermogen geholpen; De rechter oordeelt naar best / beste vermogen op basis van de beschikbare informatie.

In principe blijft een bijvoeglijk naamwoord voor een het-woord onverbogen als er geen lidwoord of voornaamwoord aan voorafgaat: mooi meisje, goed boek. Van dat principe wordt in een combinatie zoals naar beste vermogen afgeweken. Die extra buigings-e bij het-woorden komt vooral in Nederland ook nog voor in krantenkoppen en andere vormen van telegramstijl, bijvoorbeeld Frans / Franse leger staat paraat.

Woord van de week

extensionalist

Steeds meer Belgen beperken zich niet langer tot een marathon, maar wagen zich aan een volledige triatlon. Sommige sporters gaan nog een stap verder en worden ultra-atleten die bijvoorbeeld dagenlang extreme afstanden lopen of fietsen als vorm van duursport. Ze zoeken bewust de uiterste grenzen van hun fysieke en mentale uithoudingsvermogen op en worden daarom extensionalisten genoemd. Dat woord is afgeleid van extensie, dat ‘uitrekking’, ‘uitbreiding’ of ‘omvang’ betekent.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over duidelijke taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.