Zomercryptogram 2024

Zoek de cryptisch omschreven woorden, vind het begrip in de verticale middenkolom en mail ons dat twaalfletterwoord via dit formulier: https://forms.office.com/e/zKVN3hpkmY.(opent in nieuw venster) Als je dat doet vóór vrijdag 16 augustus (12 uur ’s middags), maak je kans op een mooie boekenbon. We maken de winnaars en de oplossing hier bekend op 19 augustus.

  • Hokjes met gelijke getallen bevatten dezelfde letters.
  • Gebruik de letter Y om een IJ in te vullen.
  • Je krijgt de letter L cadeau. Je kunt de letterbak gebruiken om bij te houden voor welke cijfers je al een letter hebt gevonden.
  • Printversie(PDF bestand opent in nieuw venster).

Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Is inkaderen correct in deze zin: Ze liet haar schilderij inkaderen voor de tentoonstelling?

Ja, inkaderen is standaardtaal in België in de betekenis ‘een schilderij, tekening of foto in een lijst plaatsen’. Standaardtaal in het hele taalgebied is inlijsten.

Ook het zelfstandig naamwoord kader(tje) is standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied is lijst(je). Enkele voorbeelden: Het kadertje / lijstje met de foto van opa staat op de kast; Haar schilderijtje is zo mooi dat er een kader / lijst omheen móét.

Woord van de week

ecoroute

Als je met de auto naar je vakantiebestemming gaat, kun je de autorit zuiniger maken door op je gps de optie ecoroute te selecteren. Een ecoroute is een traject dat voor een lager energieverbruik zorgt door bijvoorbeeld hellingen en plaatsen waar je moet stilstaan en weer vertrekken, te vermijden. De route kan wat langer zijn in afstand of in tijd. Steeds meer navigatiesystemen bieden een ecoroute aan.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.