Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is de juiste uitspraak van examen?

De juiste uitspraak is [ek·saa·mə(n)].

Bij examen en enkele andere woorden met ex erin, hoor je wel eens de uitspraak met de [ĝ] van het Franse woord grand, gevolgd door een [z]: [eĝ·zaa·mə(n)], [eĝ·zakt] enzovoort. Maar de letter x wordt in het Nederlands uitgesproken als [ks], denk aan xylofoon [ksie·loo·foon], taxi [tak·sie] en ex [eks]. Let er dus op dat je de x als [ks] uitspreekt in examen, exact, exemplaar, lexicon, Mexico, ex aequo, alexandrijn enzovoort.

Woord van de week

meerijbank

In het centrum van Diksmuide en in de dorpen Lampernisse en Oostkerke is een meerijbank geplaatst. Personen die erop gaan zitten, geven aan dat ze een lift nodig hebben naar het centrum van Diksmuide of naar een van de dorpen. Door elkaar een lift te geven, helpen bewoners elkaar en leren ze elkaar beter kennen. Ook toeristen kunnen gebruikmaken van de banken. De trend van de meerijbanken is overgewaaid uit Duitsland. In Eupen staan er al, maar in Vlaanderen zijn ze een primeur. De meerijbanken zijn een goed alternatief op plaatsen waar het aanbod van het openbaar vervoer beperkt is. Als het project aanslaat, zullen ook in andere dorpen meerijbanken gezet worden.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.