Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Hoe spel je de samentrekking van grammaticale fouten en spellingfouten: grammaticale en spellingfouten of grammaticale- en spellingfouten?

Correct is: grammaticale en spellingfouten.

Een weglatingsstreepje wordt in een samentrekking alleen gebruikt als er een woorddeel is weggelaten. Omdat achter grammaticale geen woorddeel is weggelaten maar een volledig woord (fouten), komt er dus geen weglatingsstreepje in grammaticale en spellingfouten. Een vergelijkbaar geval is burgerlijke en strafzaken (samentrekking van burgerlijke zaken en strafzaken).

In spelling- en grammaticale fouten komt er wel een weglatingsstreepje, omdat het samengetrokken deel fouten daar een woorddeel is, namelijk het rechterdeel van de samenstelling spellingfouten. Een vergelijkbaar voorbeeld is hoofd- en kleine letters (samentrekking van hoofdletters en kleine letters).

Woord van de week

memeaandeel

Op de beurzen duiken recent weer memeaandelen op. Dat zijn aandelen die een sterke koersstijging kennen doordat ze een hype op sociale media zijn. De koersstijging is dus niet noodzakelijk een gevolg van goede financiële prestaties van het bedrijf, maar wel van de aanprijzing door mensen met een groot aantal volgers op sociale media. Die influencers proberen de koers omhoog te drijven door aandelen te kopen en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. Een meme is een filmpje of beeld dat massaal gedeeld wordt op internet en zo snel verspreid raakt. Meme komt uit het Engels en wordt als [miem] uitgesproken.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.