Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: Ze wil of wilt graag leren drummen?

Correct is: Ze wil graag leren drummen.

Bij het werkwoord willen schrijven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: ze wil, wil ze. De vorm ze wilt* (of wilt ze*) is niet correct.

Bij de meeste werkwoorden bestaat de derde persoon enkelvoud van de tegenwoordige tijd uit de stam + de uitgang -t: hij vindt, ze racet, hij bevestigt, ze deletet, het hagelt, het sneeuwt. De onregelmatige werkwoorden willen, kunnen, zullen en mogen zijn daarop een uitzondering. De vorm voor de derde persoon enkelvoud is bij die werkwoorden gelijk aan die voor de eerste persoon: zij wil, ze kan, hij zal, het mag.

Woord van de week

soundscaping

In een park in Berchem worden de komende maanden fonteinen geplaatst zodat bezoekers de auto’s op de nabijgelegen Singel minder zullen horen. Ongewenste geluiden bestrijden met natuurgeluiden wordt soundscaping genoemd. Als twee geluiden ongeveer dezelfde frequentie hebben, wordt het aangenaamste geluid, zoals het geklater van water of het gefluit van vogels, het eerst naar de hersenen gestuurd. Soundscaping is alleen mogelijk als het omgevingsgeluid een continu karakter heeft. Voor omwonenden van luchthavens is soundscaping dus geen oplossing om het lawaai van opstijgende en landende vliegtuigen te bestrijden. Soundscaping is afgeleid van soundscape. Een soundscape is een geheel van (muzikale) klanken, verspreid in de ruimte.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd offline gehaald. De taal- en uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, zijn niet meer raadpleegbaar. Team Taaladvies engageert zich om alle relevante VRT Taalkwesties die op onze site nog ontbreken, over te nemen. Om technische en redactionele redenen doen we dat in verschillende stappen. Niet alle kwesties zullen dus meteen beschikbaar zijn. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.