Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Is deze zin correct: Ik heb de juiste beslissing gemaakt?

Nee, een beslissing maken is niet correct. Wel correct is een beslissing nemen. Een beslissing maken komt, mogelijk onder invloed van het Engels, ook geregeld voor, maar is geen standaardtaal. Enkele voorbeelden: Brecht heeft de verkeerde beslissing genomen; We moeten dringend een beslissing over onze toekomst nemen.

Woord van de week

geluidsecologie

geluidsecologie

Volgens experts is er te weinig aandacht voor de impact van slechte akoestiek. In zalen en restaurants met een minimalistisch interieur bijvoorbeeld is de akoestiek vaak erbarmelijk. Gladde materialen zoals glas, marmer en beton weerkaatsen er het geluid. De experts pleiten ervoor om geluidsecologie hoog op de agenda te zetten. Dat is een relatief jonge wetenschap die zich bezighoudt met de manier waarop mensen geluiden ervaren en hoe geluid kan worden vormgegeven. De situatie zou erop verbeteren als professionals, burgers en de overheid bijvoorbeeld meer gebruik zouden maken van geluidsabsorberende materialen. Ook zouden de akoestische normen waaraan architecten en aannemers wettelijk moeten voldoen, beter moeten worden nageleefd.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd offline gehaald. De taal- en uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, zijn niet meer raadpleegbaar. Team Taaladvies engageert zich om alle relevante VRT Taalkwesties die op onze site nog ontbreken, over te nemen. Om technische en redactionele redenen doen we dat in verschillende stappen. Niet alle kwesties zullen dus meteen beschikbaar zijn. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.