Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: We zijn op zoek naar een ervaren technisch of technische medewerker?

Zowel technisch medewerker als technische medewerker is correct. De vorm zonder -e is het gebruikelijkst, maar de vorm met -e komt ook geregeld voor.

Bijvoeglijke naamwoorden die gecombineerd worden met een enkelvoudig de-woord, zoals medewerker, krijgen in de regel een buigings-e: een competente medewerker, de nieuwe medewerker.

In vaste combinaties die een beroep, functie of hoedanigheid aanduiden, is het gebruikelijk om de buigings-e achterwege te laten. Voorbeelden zijn de gedelegeerd bestuurster, de maatschappelijk assistent, onze algemeen directrice. Bij sommige combinaties is zowel de vorm zonder -e als de vorm met -e gebruikelijk, bijvoorbeeld de technisch / technische medewerker, de openbaar / openbare aanklaagster, de diplomatiek / diplomatieke vertegenwoordiger.

Meer informatie over deze kwestie vind je in de rubriek Taaladviezen.

Woord van de week

visdeurbel

Duizenden vissen zwemmen ieder jaar door de kanalen van Utrecht om zich voort te planten. In het verleden moesten ze soms erg lang wachten bij de Weerdsluis, omdat die in het voorjaar amper openging. Met de visdeurbel is dat probleem van de baan. Bij de sluis is een onderwatercamera geïnstalleerd. Op de website visdeurbel.nl(opent in nieuw venster) kan iedereen de beelden live volgen. Je kunt op een digitale deurbel drukken als je op het scherm ziet dat er vissen voorbijkomen. De sluiswachter krijgt dan een melding om de sluis te openen. De visdeurbel bestaat al sinds 2021, maar is sinds dit jaar enorm populair. Over de hele wereld kijken mensen mee naar de livestreambeelden.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.