Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is de juiste uitspraak van sceptisch (‘geneigd tot twijfel’)​​​?

Zowel de uitspraak [septies] als de uitspraak [skepties] is correct.

Doorgaans spreken we in leenwoorden de lettercombinatie sc voor een e of een i uit als [s]: scène, scenario, fascinatie enzovoort. Bij sceptisch is naast de uitspraak met [s] ook de uitspraak met [sk] ingeburgerd. Ook de verwante woorden scepsis en scepticus kunnen zowel met [s] als met [sk] uitgesproken worden.

Sommige taalgebruikers willen voor sceptisch niet de uitspraak [septies] gebruiken, omdat dan verwarring met septisch (‘vervuild door bederf of verrotting’) mogelijk is. Dat hoeft geen bezwaar te zijn: de context wijst meestal uit welk woord bedoeld is.

Woord van de week

borstschroom

Onlangs is er een campagne gelanceerd om borstschroom tegen te gaan. Borstschroom is de aarzeling of schaamte die mensen voelen als ze een hartmassage moeten uitvoeren bij een vrouw. Een hartmassage kan het best worden uitgevoerd op een ontblote borstkas. Hulpverleners zijn het gewoon om de bovenkleding en bh van vrouwen uit te doen of kapot te knippen, maar andere mensen durven dat vaak niet. Daardoor starten ze niet of te laat met de reanimatie. Als gevolg daarvan hebben vrouwen een kwart minder kans om een hartstilstand te overleven dan mannen.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.