Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: Met haar vierde plaats kwam de wielrenster heel dichtbij of dicht bij het podium​​​?

Correct is: Met haar vierde plaats kwam de wielrenster heel dicht bij het podium.

Als dicht bij gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden: dicht bij het station, dicht bij jou. Bij is dan een voorzetsel en dicht een bijwoord dat als specificatie bij de woordgroep (bij het station, bij jou) staat. Hetzelfde geldt voor dichter bij en het dichtst bij.

We schrijven dichtbij in één woord als er geen zelfstandig naamwoord of persoonlijk voornaamwoord op volgt: Het station is dichtbij. Dichtbij is dan een bijwoord van plaats, dat op zichzelf een zinsdeel vormt. Hetzelfde geldt voor dichterbij en het dichtstbij.

Woord van de week

noachsyndroom

Een Frans koppel is veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een levenslang verbod om dieren te houden, omdat ze 159 katten en 7 honden in hun appartement hielden. Volgens een psychiater zou de vrouw aan het noachsyndroom (of syndroom van Noach) lijden. Dat is een psychische aandoening waarbij iemand dwangmatig dieren verzamelt, maar niet in staat is om voor zoveel dieren te zorgen. Het noachsyndroom ontstaat veelal vanuit een emotionele nood, bijvoorbeeld na het overlijden van een partner of kind. Het is vernoemd naar de Bijbelse figuur Noach, die een ark bouwde om alle diersoorten te redden van de zondvloed.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.