Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Is de zin We mogen ons deze week verwachten aan wisselvallig herfstweer correct?​​

Nee, de combinatie zich verwachten aan is geen standaardtaal. Correct is: We mogen deze week wisselvallig herfstweer verwachten.

In België wordt verwachten soms als een wederkerend werkwoord gebruikt, gecombineerd met aan. Die combinatie komt vooral voor in contexten die iets negatiefs aangeven, en gaat vaak vergezeld van het hulpwerkwoord kunnen of mogen. Bijvoorbeeld: Het bedrijf mag zich aan een fikse boete verwachten; Wie dit weekend naar de kust rijdt, mag zich verwachten aan lange files.

Dat wederkerende gebruik van verwachten wordt niet door iedereen geaccepteerd. Correcte alternatieven zijn verwachten en rekenen op: Het bedrijf mag een fikse boete verwachten; Wie dit weekend naar de kust rijdt, mag rekenen op lange files. Ook andere formuleringen zijn mogelijk, bijvoorbeeld Er staat ons deze week wisselvallig herfstweer te wachten of Wie dit weekend naar de kust rijdt, moet rekening houden met lange files.

Woord van de week

3-30-300-regel

Uit onderzoek blijkt dat de meeste Belgische gemeenten onvoldoende scoren op de 3-30-300-regel. Volgens die regel zouden vanuit elke woning minimaal 3 bomen zichtbaar moeten zijn, zou 30 procent van een wijk bedekt moeten zijn met boomkruinen en zou iedereen op 300 meter van een publieke groene ruimte moeten wonen. Verschillende studies hebben aangetoond dat bomen goed zijn voor de gezondheid. Ze beschermen mensen tegen hart- en vaatziekten en dragen bij aan hun mentale welzijn. Daarnaast zorgen voldoende bomen in een stad voor zuivere lucht en verkoeling tijdens hittegolven. Wereldwijd hebben verschillende overheden, waaronder de Vlaamse overheid, de 3-30-300-regel in hun beleid opgenomen.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.