Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: In de VS hebben democraten / Democraten en republikeinen / Republikeinen vaak tegengestelde standpunten?

Omdat het hier gaat om de betekenis ‘aanhangers van de Democratische Partij en van de Republikeinse Partij’, kun je het best hoofdletters gebruiken: In de VS hebben Democraten en Republikeinen vaak tegengestelde standpunten.

In hun algemene betekenis krijgen democraat (‘aanhanger van de democratie’) en republikein (‘aanhanger van de republiek als staatsvorm’) een kleine letter. Het zijn dan soortnamen. In de context van de Amerikaanse politiek kan de betekenis van die woorden specifieker zijn dan die van de gewone soortnaam. Als het gaat om de betekenis ‘(aanhangers van) de Democratische Partij in de VS’, schrijven we Democraten met een hoofdletter. Op die manier is in een oogopslag het betekenisverschil tussen ‘aanhangers van de democratie’ (democraten) en ‘aanhangers van de Democratische Partij’ (Democraten) duidelijk. Hetzelfde geldt voor republikeinen / Republikeinen.

Woord van de week

meteorosensitief

Werkte het sombere weer van de afgelopen maanden op je gemoed? Dan ben je mogelijk meteorosensitief. Meteorosensitiviteit verwijst naar de gevoeligheid voor de weersomstandigheden, zowel lichamelijk als mentaal. Weergevoelige mensen ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid of stemmingswisselingen door het slechte weer. Zonlicht zou dan weer een positieve invloed hebben. Vrouwen blijken meteorosensitiever te zijn dan mannen en het weer beïnvloedt mensen op verschillende manieren: veel mensen zijn gevoelig voor regen of somber weer, maar er zijn er ook die last hebben van zonnig of warm weer.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.