Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: We spreken af bij jouw of jou thuis?

De correcte vorm is bij jou thuis. Jou is in deze combinatie een persoonlijk voornaamwoord dat bij het voorzetsel bij hoort. Thuis is een bijwoord van plaats en geeft meer informatie over bij jou: ‘niet bij jou in de straat, maar bij jou thuis’. Vergelijkbare combinaties zijn: bij mij thuis, bij haar thuis, bij hem thuis, bij Isolde thuis. Thuis kan in deze combinaties worden weggelaten zonder dat de betekenis fundamenteel verandert: We spreken af bij jou (thuis); Ze verzamelen bij Isolde (thuis); Het is altijd zo gezellig bij hem (thuis).

Jouw is een bezittelijk voornaamwoord dat bij een zelfstandig naamwoord staat: jouw huis, jouw thuis. Bijvoorbeeld: We spreken af bij jouw huis; Mijn huis is ook jouw thuis.

Woord van de week

trooststoel

Trooststoelen zijn stoelen die bezoekers van begraafplaatsen bijvoorbeeld bij een graf of een nis kunnen zetten om zittend in alle rust een overledene te herdenken en zo troost te vinden. Drie jaar geleden introduceerde Leuven de eerste trooststoelen op zijn begraafplaatsen. De stoelen worden erg gewaardeerd. Daarom heeft de stad nu besloten om extra trooststoelen te plaatsen.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.