Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is de correcte spelling van het meervoud van synergie: synergieën of synergiën?

De correcte meervoudsvorm van synergie is synergieën.

Bij woorden op -ie die een meervoud op -(e)n hebben, schrijven we het meervoud als -ieën als de -ie beklemtoond is. Bijvoorbeeld: knieën, categorieën, fantasieën, theorieën, synergieën. Als de -ie onbeklemtoond is, schrijven we -iën. Bijvoorbeeld: oliën, poriën, bacteriën, financiën, chemicaliën.

Sommige taalgebruikers raken bij synergie in de war doordat de meervoudsvorm synergieën door de spellingcontrole in Word wordt afgekeurd. Dat is een fout signaal. De correcte spelling is wel degelijk synergieën, niet synergiën. Synergie wordt uitgesproken met de klemtoon op -gie.

Woord van de week

gymtimidatie

Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien sporters weleens last hebben van gymtimidatie. Dat is de angst om bekeken of geïntimideerd te worden in een fitnesscentrum. Vooral beginnende sporters voelen zich soms ongemakkelijk bij het idee dat anderen naar hen kijken of hen beoordelen. Ze krijgen het gevoel dat ze de oefeningen niet correct uitvoeren of dat ze minder fit zijn dan de andere sporters. Dat gevoel kan nog versterkt worden als geroutineerde fitnessbezoekers ongevraagd advies geven. Gymtimidatie is een samensmelting van gym (‘sportschool’) en intimidatie.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.