Gedaan met laden. U bevindt zich op: geheim agent: geheim agenten / geheime agenten Taaladviezen

geheim agent: geheim agenten / geheime agenten

Zowel geheim agenten als geheime agenten is correct als meervoud van geheim agent. De vorm geheim agenten is het gebruikelijkst.

Bijvoeglijke naamwoorden krijgen in de regel een -e als ze bij een enkelvoudig de-woord of een meervoudig woord staan: een lieve oma, onze nieuwe burgemeester, de aanwezige agenten. Maar als het bijvoeglijk naamwoord samen met het zelfstandig naamwoord een vaste combinatie vormt die een beroep of functie aanduidt, blijft de buigings-e meestal achterwege: de algemeen directeur, een maatschappelijk werker, die scheikundig ingenieur, de gedelegeerd bestuurder, de geheim agent.

Ook in het meervoud wordt bij zulke gevallen vaak de onverbogen vorm gebruikt: de algemeen directeurs, maatschappelijk werkers, die scheikundig ingenieurs, de gedelegeerd bestuurders, de geheim agenten. In sommige gevallen is in het meervoud toch de verbogen vorm het gewoonst, bijvoorbeeld educatieve medewerkers, militaire attachés of grafische vormgevers. Hiervoor zijn geen harde regels te geven.